… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Hang Son Doong – Elveszett világ Vietnam mélyén

Hang Son Doong – Elveszett világ Vietnam mélyén

Pár éve kutatók izgalmas feltáró expedícióra indultak a vietnami Hang Son Doong barlangban, melyben hihetetlen természeti csodára bukkantak. A hatalmas méretű geológiai képződmény mélyén egy egész világ volt elrejtve, a barlang, mint kiderült saját folyóval, dzsungellel, és felhőzettel is rendelkezik, legtágasabb termében akár egy negyven emeletes felhőkarcoló is elfér!

Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Park

Érintetlen természet, varázslatos zöld vidék, és az őskor csodálatos teremtményeinek szelleme. Mindez jellemzi a világ legnagyobb barlangját, melyet 2010-ben kutatók tártak fel a National Geographic segítségével a nagyvilág számára. A nem mindennapi geológiai képződmény Laosz határában található a Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Parkban, és része az itt található mintegy 150 barlangból álló rendszernek, melyeket korábban sosem tanulmányoztak behatóbban az Vietnami-hegységben. A Hang Son Doong-ot számos alkalommal próbálták meghódítani, az első jelentős expedíció során két és fél mérföldet tudtak akadály nélkül haladni, amikor is a csapatot megállította egy hatalmas sáros kalcitfal. A felfedezők feladták az akadály láttán, valószínűleg azért, mert fogalmuk sem volt arról, mi várhat rájuk a fal túloldalán.

Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Park

Egy évvel később eltökélt brit barlangászok tértek vissza, és ismét megkísérelték a küldetést, mely sikeresnek bizonyult, a bátor felfedezők egy olyan világra bukkantak, melyet a helyiek ma csak nemes egyszerűséggel az Éden kertnek neveznek. A barlang ezen része, több mint 5 kilométer hosszú, 200 méter magas, és 150 méter széles, buja páfrányerdő, pálma rengeteg, és más egzotikus dzsungelnövények borítják. A falakon megkövesedett jégcsapok és cseppkövek lógnak, a különleges világ láttán az embernek szárnyra kel a fantáziája, és hirtelen a több millió évvel ezelőtti Földünkön találja magát.

Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Park

A barlang élőlényeiről csupán kevés információt ismerünk, főként ászkák, ikerszelvényesek, és halak élnek benne. Mivel nagyon nehéz a bejutás, csupán tapasztalt barlangászok látogathatják, az amúgy is komplikált helyzetet pedig még taposóaknák is nehezítik. A barlangról készült csodálatos képek megtekinthetők a National Geographic honlapján.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest