… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Egy mesés helyszín: A csodálatos Holt-tenger

Egy mesés helyszín: A csodálatos Holt-tenger

A Jordán- árok legmélyebb részén, a varázslatos Jordánia és a mesés Izrael határán fekszik a Föld egyik legkülönlegesebb képződménye, a Holt- tenger. Nevét onnan kapta, hogy vizének magas sótartalma miatt semmilyen magasabb rendű élőlény nem képes életben maradni benne. De miért is ennyire különleges ez a vidék? Miért mondják csodaszernek a vizét és iszapját? Személyes élmények alapján feltárnám e titokzatos, félig még felfedezetlen vidék titkait és kincseit.

Ami biztosan rögtön eszünkbe jut: a titokzatos Holt- tengeri tekercsek
Ha azt halljuk, hogy Holt- tenger, legtöbbünknek a Holt- tengeri tekercsek jutnak először eszébe, hiszen ki ne tudná, hogy a tekercseket a 20. század közepén, egy juhait terelgető pásztor találta meg a Kumrán hegység egyik eldugott barlangjában. Később, a különleges „felfedezésen” felbuzdulva régészek további kutatásokba kezdtek, melynek eredménye: még több tekercset találtak, összesen 11-et. Jelentőségét az adja, hogy számos olyan héber nyelvű írást tartalmaz, amelyek rég feledésbe merültek, illetve az Ószövetségi utalásokból ismertek. Ma a tekercsek Jeruzsálemben, az Izrael Múzeum külön a számukra készített, földalatti, barlangot idéző termében találhatóak.

…és a csodálatos lebegés
A második, ami önkéntelenül is eszünkbe jut, az a lebegés. Valóban, egészen különleges élmény, szinte a súlytalanság állapotához hasonlítható, mikor az ember a vízen lebeg. A kifejezetten meleg, nyáron akár 32-34 fokos víz semmiképpen sem mondható hűsítőnek, a 40 fokos melegben, a parton található vörös, sókristályokkal díszített kövek pedig szinte égetik a talpat. Azonban nincs ok az aggodalomra azoknak sem, akik kevésbé szeretik a meleget, hiszen a part számos részén gyönyörű, modern luxusszállodák, wellness központok és strandok emelkedtek, így bőven van lehetőség a hűsölésre is. A víz sótartalma hihetetlen: ízlelésre már keserű, bőrünkre fehér kristályokként tapad. Mindez nem véletlen: a sótartalom 33%- os, 10%- szer olyan magas, mint más tengereké.  Pontosan ezért a víz sűrűbb is, ez eredményezi azt, hogy nem tudunk benne elsüllyedni. Semmihez sem hasonlítható élmény egy Holt- tengeri fürdőzés, azonban nem szabad túlzásba sem vinni, körülbelül negyed- fél óra ajánlatos, utána érdemes egy édes vizes, hűsítő zuhanyt venni, mivel a tápláló hatás mellett rendkívüli módon szárítja is bőrünket. Viszont már ilyen kis idő eltöltése is csodákra képes: bőrünk kisimul és érezhetően teltebbé, egészségesebbé válik. E hatás főképp a tenger magas magnézium, kálcium és nyomelem tartalmának köszönhető. Azonban még csak most jön a tenger „legjobb része”: az iszap.

A gyógyító iszap
Kering egy monda arról, miszerint Kleopátra a Holt- tenger szépészeti kincseiért, első sorban iszapjáért hódította meg a tenger vidékét. Állítólag nemcsak a tenger vizében fürdőzött gyakran, hanem csodálatos iszapját is rendszeresen alkalmazta bőre szépségének megőrzésére. De miben is rejlik az ereje? Az iszap a hosszú évezredek alatt magába szívta a tengervíz tápláló ásványi anyagait és nyomelemeit. 12 féle nyomelemet, számtalan organikus és szilárd növényi és állati eredetű anyagot tartalmaz. Magas magnézium tartalma tökéletes a stressz ellen, valamint fontos szerepet játszik a testnedvek fenntartásában is, kiemelkedő szerepet játszik a bőröregedés lassításában, valamint megnyugtatja idegrendszerünket. A kálium segíti a bőrünk nedvességtartalmának megőrzését, energizálja a szervezetet, a nátrium erősíti az immunrendszert, a kálcium pedig erősíti a csontokat, a körmöket és hajunkat. A nyomelemek mellett kaolint és timföldet is tartalmaz, így kiváló mélytisztító hatással rendelkezik, stimulálja, feszesíti és táplálja bőrünket, ami ezáltal gyönyörűen egészséges és sugárzó lesz. Azonban nemcsak bőrünkre van csodálatos hatással az iszap, ízületi és reumatikus problémákra, gyulladásos betegségekre és még számos dologra is kiválóan alkalmazható.

Iszapot találni a Holt- tenger partján a legjobb nyári „kincskereső” program, érdemes kicsit a luxusstrandok és városok kiépített részét elhagyni, és az elhagyatottabb partrészen keresgélni. A part mentén kisebb lyukak, bemélyedések találhatóak, ezek legtöbbjében, ha kicsit mélyebbre ásunk kezünkkel, megtalálhatjuk a fekete, kén illatú iszapot, úgyhogy nincs is már más dolgunk, mint bekenni magunkat vele és élvezni a hűsítő és gyógyító hatást! Hajunkra is érdemes az iszapból kenni, hiszen fejbőrünket is kiválóan táplálja hidratálja, vitaminokkal és nyomelemekkel ellátja hajunkat. Az iszapot nem egyszerű sem bőrünkről, sem hajunkról lemosni, de mindenképpen megéri a fáradtságot, hiszen az élmény felejthetetlen!

Massada, a bevehetetlen erőd
Közvetlenül a Holt- tenger partján található, a tengerszint fölé 450 méterrel emelkedő fennsíkon található a legendás erődítmény, Massada. A 600 méter hosszú, 300 méter széles sziklafennsíkon Nagy Heródes bevehetetlen erődítményt építtetett. Ezt a gyönyörű, történelmi helyszínt azonban az idők folyamán elfeledték, csak 1963- ban tárták fel újra, csak ekkor fedezte fel a modern világ a hely varázsát. 2001- ben pedig felkerült az Unesco világörökségi listájára. A várba akár 3 úton is feljuthatunk: gyalogosan a rómaiak nyomán a nyugati oldalon épült rámpán, szintén gyalogosan a keleti oldalon futó Kígyó ösvényen, illetve egy drótkötélpályán, ami még külön élményt is ad. Én a „rómaiak útját” választottam, de bármelyik utat is válasszuk, az ősi erődítményből gyönyörű panoráma nyílik a Holt- tengerre és a környékre, biztosan elvarázsol majd minket a látvány és a hangulat.

A Holt- tenger partján gyönyörű köveket és sókristályokat találhatunk, érdemes belőlük néhányat beszerezni, hiszen kiváló ajándék lehet az otthon maradtak számára, illetve lakásunkat is mesésen díszíthetik. És érdemes egy kis tégellyel vagy műanyag flakonnal is készülni, mivel így az iszapból is vihetünk egy kicsit haza, hogy az élményt újra átélhessük.

Ha nem tehetjük, hogy akár több napot is eltöltsünk a vidéken, érdemes a naplementét mindenképpen megvárnunk, hiszen nincs is annál romantikusabb, mint ahogy a párás levegőben szerelmünkkel kéz a kézben andalogva nézni, ahogy a mesés tenger mögött eltűnik a nap.

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest