Itt a hétvége, végre van időnk főzni! Ezúttal az olaszok egyik legfinomabb ételét hoztuk el, ez egy tipikus észak-olasz recept. A rizottót rengetegféle ízesítésben el lehet készíteni, nekünk ez a kedvencünk!
Azt tudni kell az olasz konyháról, hogy ahány város, annyi szokás, mindenki azt gondolja, hogy az ottani konyha mindenhol ugyanolyan, ez nagy tévedés. Óriási különbség van az északi és a déli régiók között. Rizottót inkább az északon élők esznek.
Összetevők: (4 személyre)
1 fej vöröshagyma, 20 dkg vargányagomba, fél csomag petrezselyem, 1 zacskó sáfrány, parmezán sajt, olívaolaj, vaj, 1,5 -2 l húsleveslé, só, arborio rizs (személyenként 2 maroknyi)
Elkészítés:
- Tisztítsuk meg a gombát, majd vágjuk fel a hagymával együtt
- Kis olajon pirítsuk meg a hagymát és a gombát
- Időközben rakjuk fel a húsleves levét főni, amíg fel nem forr
- A gombához és hagymához adjuk hozzá a rizst, majd keverjük el azt és kicsit pirítsuk meg
- A levest merőkanál segítségével fokozatosan adjuk hozzá a rizshez, miközben lassan adagoljuk, folyamatosan keverjük
- A főzési időt a rizs hozzáadásától kell számolni
- 15 perc elteltével a sáfrányt oldjuk fel egy kis csésze húslevesben, majd adjuk hozzá a rizshez
- 2 perc eltelte után tegyünk bele 5 dkg vajat és ízlés szerint parmezánt, majd zárjuk el
- Fedjük le egy fedővel és 3 percig hagyjuk pihenni, olaszul: „mantecare”
- Tálalás előtt szórjuk rá az összevágott petrezselymet
Jó étvágyat és hétvégét mindenkinek!