… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Döbbenetes földöntúli geológia csodák, amiket látnod kell!

Döbbenetes földöntúli geológia csodák, amiket látnod kell!

Hallottál már a türkmenisztáni Pokol kapujáról, vagy Bolívia mérföldeket beterítő só mezőiről? Összegyűjtöttük a Föld legbámulatosabb tájait, melyeket a természet alakított varázslatos helyekké. 

Perito moreno-gleccser, avagy az örök jégmezők birodalma
Sokan úgy gondolják, ez a különleges hely, olyan mint, amilyen a Neptun, vagy a Plútó bolygó felszíne lehet. A La Perito Moreno Argentínában található. A félelmetes gleccserek területe 249  négyzetkilométer, ellentétben a legtöbb gleccserrel, tömege folyamatosan nő. Jelenleg 5 kilométer hosszú, és 60 kilométer magas, különleges  jégformációkat hoz létre folyamatosan.

Roraima hegység, a mennyországhoz közel
A Roraima hegység igazán figyelemre méltó hely, felülről nézve olyan, mintha a felhők fölött lebegne. A hegy tetején állva, az ember úgy érezheti, a mennyországban van. A különös hegység Venezuela, Brazília, és Guyana határain található, mintegy 15 kilométer hosszú, 2772 m magas, lapos tetejű hegy. A lapos csúcsot felhők borítják be, és bámulatos, ritka növény valamint állatvilág uralja, itt honos többek között a ritka húsevő kancsóka növény is. Különös tájai, és növényei leginkább az Alice Csodaországban furcsa világát idézik. A bámulatos hegységbe csak egyetlen út létezik felfelé, méghozzá egy természet által formált lépcsőszerű rámpa. A hegy tetején szinte mindennap esik az eső, és különös tájai hatalmas vízeséseket rejtenek.

pinterest.com

A Pokol kapuja-Türkmenisztán
A Pokol kapuja nevet viselő hatalmas lángoló kráter méltó nevéhez, a különleges geológiai képződmény már 40 éve lángol a közép-ázsiai Karakum-sivatag kellős közepén. A kráter 70 méter széles, és kb. 20 méter mély, állítólag 1971-ben egy bányafúrás következtében tűnt elő.

Antilop kanyon

A fúrás során elértek egy óriási földalatti barlangot, mely tele volt mérgező gázzal. A geológusok azon az állásponton voltak, a barlangban lévő fölgázt el kell égetni. Azt gondolták, hogy a lángok pár hét alatt csillapodnak, és a gáz néhány hét alatt elég. Nos, rendesen alábecsülték a kráter, és a földgáz erejét, a különös geológiai képződmény ugyanis azóta is ég, a helyi lakosok, csak a Pokol kapujának emlegetik.

Antilop-kanyon: A legvarázslatosabb kanyon
Ez a bámulatos kanyon Délnyugat-Amerika legnépszerűbb kanyonjának számít, az Arizonai Page város közelében található, a különleges olajfestményhez hasonlító geológiai csodát víz vájta ki. A kanyonban az arra látogatók különleges fényjáték tanúi lehetnek, a falakat fényoszlopok világítják meg. Az erózió elképesztő formákat vájt a kanyon falaiba, és a  felszínbe. A völgy egyik hasadékában, bámulatos látvány tárul a látogatók elé. A navahók csak úgy emlegetik, hogy a „hely, ahol a víz a sziklákon keresztül fut”.

Bolíviai só birodalom
Bolívia egyik táján Uyuniban különleges só birodalom található. Ezt a bámulatos só sivatagot különleges gejzírek, és vulkánok uralják, olyan, mintha egy teljesen más bolygóra csöppennénk. A négyezer négyzetkilométeres területet több milliárd tonna só uralja, a talajt egyszer víz, máskor pedig különös tükörszerű képződmény fedi be.Hozzászólások

Pin It on Pinterest