… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Colmar – Az elzászi mesevilág

Colmar – Az elzászi mesevilág

A festői francia városkát Colmart sokan Európa egyik legszebb látványosságának tartják, ez a különleges hely valóban olyan mintha egyenesen egy Grimm meséből kelt volna életre. A gyönyörű elzászi vidék nem csak a világörökség részét képező óvárosáról, és színes borkultúrájáról híres, de ilyenkor karácsony közeledtével a város megtelik varázslatos fényekkel, és illatokkal, az utazóknak pedig hirtelen olyan érzése támad mintha egy tündérmese lapjaira tévedt volna.

 „A legszebb város a világon.”- mondta George Duhamel 1931-ben, mikor megérkezett Colmarba. Az elzászi bor főváros a Vogézek-hegylánca és a Fekete-Erdő hegyei között fekszik, leginkább kis macskaköves utcák színes, favázas házak, muskátlis erkélyes rengetege, és összefonódó csatornák uralják. Történeti múltja régre nyúlik vissza, Nagy Károly óta a királyok kedvelt városa. A középkor óta pedig igazi szellemi központ, amihez mára dinamikus gazdasági tevékenység is társul. A gazdag építészeti örökség máig uralja a város hangulatát, a jellegzetes bájos kis épületeket még a 15-16 században emelték, és csodával határos módon máig túlélték a történelem szeszélyeit. Colmar nagyszerű példája annak, miképp lehet hagyományokat őrizni a modern világ zűrzavarában is, így az idelátogatókat semmi sem zökkenti ki a középkori utazás élményéből. Kevesen tudják, de a várost reprodukálták Malajziában, miután a malajziai miniszterelnök Mahathir Franciaországba látogatott. A Tropical Colmar-ként elnevezett város a trópusok szívében található 40 kilométerre Kuala Lumpurtól.

A francia város az Elzászi borút mentén helyezkedik el, ezért is nevezik borászati fővárosnak, Franciaország második legszárazabb vidéke, ami ideálissá teszi a szőlőtermesztéshez. Colmar többek között arról híresült el, hogy itt született Frédéric Bartholdi szobrász, a Szabadságszobor tervezője, illetve Martin Schongauer festő is.  Persze nem szükséges nagy művésznek lenni, a meghitt hangulatú terek, szökőkutak, és a táj bárkinek képes ihletet adni.

Kis Velence Franciaországban
Az itt található Petite Venise, vagyis Kis Velence varázsának senki nem tud ellenállni. A hajókirándulás során az ideutazók megcsodálhatják festői szépségű csatornákat, miközben a folyó vizén gyönyörű favázas házak tükröződnek.  Ha erre járunk, térjünk be a Vogéz Természettudományi Múzeumba, és mindenképpen álljunk meg a Jean-Yves Schillinger nevezetű hamisítatlan hangulatos francia étteremben.

The Quartier de la collégiale
Ha egy kis időutazásra vágyunk a The Quartier de la collégiale-t nekünk találták ki. Ez a kollégiumi terület tobzódik az olyan bámulatos épületekben, melyek a középkorból, vagy éppen a reneszánsz idejéből származnak. Az erre járókat bűbájos üzletek sora fogadja a rue des Marchands-on, a gyönyörű freskók sorakoznak a Maison Pfister-en, valamint innen nem messze található Bartholdi Múzeum, a ház, ahol a híres szobrász született.

Underlinded Múzeum, avagy múzeum a citromfák alatt
Az egykori domonkos kolostor a leglátogatottabb múzeum egész Elzászban, minden évben több százezer látogató jön, hogy megcsodálja a páratlan gyűjteményt.  Ez a hely ad ugyanis otthont az Isenheim oltárnak, melyet a 16. század elején készítettek Colmartól délre a Szent Antal kolostorban.

Éjfélkor Colmarban
Éjszaka különleges élményben lehet része annak, aki Colmar utcáin sétálgat. A város vezetése esténként is szerette volna hangsúlyozni Colmar építészeti örökségét, éppen ezért különleges fényjátékot találtak ki, és világítási szakembereket kértek fel, hogy megvalósítsák a terveket. Az eredmény fantasztikus lett, az ötlet elnyerte 1997-ben az Academy for Road Arts különdíjat.  Az 1100 számítógép vezérelte rendszer segítségével egyedülálló fényshow-t alkottak, mely változó intenzitású színekkel tölti meg egész évben az utcákat. Mint egy varázslatos ecset, úgy rajzolják meg a fények az épületek kontúrjait. A világítás négy téma köré szerveződik: víz, levegő, föld, és tűz.

Karácsonyi meseváros
Bár a karácsony mindenhol különleges ünnep, Colmarban ez egy valóban varázslatos időszak, ilyenkor az egész város életre kel. Színpompás dekorációk, karácsonyi vásárok, rendezvények, koncertek, és elődadások uralják a várost. A karácsonyi hangulat itt minden áthat, az utcán zene szól, minden fényárban úszik, hirtelen úgy érezzük mintha egy filmstúdió díszletei között sétálnánk. itt megrendezett karácsonyi vásár már-már legendás, a 16. századtól nagy hagyománya van, vanília, fahéj, és megannyi édes illat telíti be a kis csatornák mentén tekergő utcákat.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest