… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Burma – Egy ország, ahol az idő megfagyott

Burma – Egy ország, ahol az idő megfagyott

Az árnyékok földjeként is emlegetett Mianmar, avagy Burma viharos történelméről, és gyönyörű tájairól ismert. Ezen a varázslatos, elzárt helyen olyan, mintha megfagyott volna az idő, az országot káprázatos tájak, rejtélyes pagodák borítják be, az itt lakókat pedig egészen tavalyig katonai rémuralom, és a diktatórikus rezsim tartotta rettegésben.

Mianmar az a hely, ahol a legártatlanabb kérdés is tele van rejtett szándékkal. Több mint egy fél évszázadon keresztül a mintegy 50 millió lakossal rendelkező többségében buddhista nemzet életét sok helyen még ma is a katonai vezetők rémuralma határozza meg. Az országot sokáig a félelmetes elszigeteltség jellemezte, melyből csak az elmúlt egy évben kezdett el kihátrálni. Ez az elszigeteltség elmélyítette a több évtizednyi nyugati gazdasági szankciókat, egyúttal pedig megőrizte Mianmar nosztalgikus képét. Az idő mintha megállt volna, a gyönyörű tájakat köd borította tavak, ősi misztikus templomok, valamint a hagyományos érintetlen kultúra és a modern világ kettőssége jellemzi.

Mianmar állam Délkelet-Ázsiában, az indiai szubkontinens és az Indokínai-félsziget közötti területen található. Az ország nevét 1989-ben a katonai junta változtatta meg Burmáról Mianmarra, azonban az ellenzék továbbra is a Burma nevet használja. Az trópusi éghajlatnak köszönhetően mindenütt sűrű tea és bambuszfák sorakoznak, az erdők mellett pedig itt a szavannák is helyet kaptak.

Varázslatos épületek és elrejtett titkok
Burma lakosságának jelentős része buddhista, így nem meglepő, hogy az országot rejtélyes, mesébe illő szobrok, és szentélyek ezrei díszítik. A templomok díszítésre jellemző az aranyműves munka, az elefántcsont és üveg. A Yangonban található arannyal borított Svegadon pagoda az ország jelképe, uralja a város látképét. A több mint 100 méter magas pagodát 1500 gyémánt díszíti, az aranyló építmény szikrázóan ragyog a napfényben. A legendák szerint, a Svegadon 2500 éves, régészek a valóságban azonban csupán ezer évesnek saccolják. A nagy pagodába tilos a belépés, valójában senki sem tudja, mi van odabenn, de a legendák szerint, földalatti folyosók hálózzák be, melyekben csapdákkal találkozhatunk, mások azt mondják, misztikus földalatti alagutak vezetnek a pagoda alatt távoli tájakra.

Svegadon pagoda

A másik kihagyhatatlan látványosság, melyet mindenképpen meg kell néznünk ha Mianmarban járunk, Bagan, avagy Pagan az ősi romváros, melynek fantasztikus építményei miatt korábban kérvényezték az világörökség részévé nyilvánítását. A politikai helyzet miatt azonban az UNESCO megtagadta a kérést. Bagan az egyik legjelentősebb ősi lelőhely Ázsiában. Területén több mint 2000-3000 lenyűgöző épület emelkedik ki a földből. Ezt a fantasztikus országot vízen és levegőben is megcsodálhatjuk, a romváros fölötti hőlégballon túra felejthetetlen élményt nyújt az idelátogatóknak, míg az Inle-tó vízén pedig a Kelet vadromantikájából kaphatunk egy kis kóstolót.

Gasztronómia
Ha Mianmarban igazi burmai különlegességekre fáj a fogunk, felejtsük el az éttermeket, helyi ételeket inkább keressük az utcai árusoknál. Az ételek alapja a rizs, ehhez currys nyers zöldségek, és ngapi dukál. A burmai tea szintén híres, vigyázat, igencsak erős, kifejezetten tejes. Népszerű italok között található még a narancspálinka, a licsi bor, és a dzsungel likőr.

Bagan az ősi romváros

Mianmar politikai jelene
A régóta tartó elzártság nem csak Mianmar gyönyörű tájait segített megőrizni, de az egykor Ázsia ékszereként nevezett ország lassú, de biztos hanyatlását is eredményezte. Miközben Mianmar egészségügyi és oktatási rendszere pusztulásnak indult, a több mint 400 ezer katonával rendelkező hadsereg a nemzeti költségvetés közel a negyedét lecsapolja. Ebből a bénító sötétségből 2008-ban érkezett az első röpke fénysugár, a kormány  népszavazást írt ki, az elfogadott alkotmány virágzó demokráciát ígért az ország lakosainak. 2011-ben a választásokat követően összeült új parlament februárban választotta meg Thein Szeint az ország elnökének, aki több a Nyugat számára is szimpatikus intézkedést hozott. A vezetés összetétele azonban nem sokat változott, bár a 62 óta hatalmat gyakorló katonai junta tavaly hivatalosan is feloszlott, a törvényhozásban továbbra is a junta által létrehozott párt szerzett többséget.

Így bár Mianmarban a katonai rezsimet felszámolták, a hadsereg továbbra is rendszeresen követ el nemi erőszakot a kissebségek asszonyain és lányain, tart jogtalan házkutatást, miközben rettegésben tartja Kacsinban a lakosokat. Bár Mianmar a változás útjára lépett, nem tudni mennyit kell még várnia az itt élőknek, míg teljes egészében megtapasztalhatják a beígért reformokat. Annyi azonban biztos az ide látogatók fantasztikus élményekkel térhetnek haza, átélhetik ennek az elbűvölő országnak gazdag kultúráját, és megismerhetik Mianmar sötét és ragyogó titkait.

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest