… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Az ötven árnyalat pszichológiája – Mit akar a nő?

Az ötven árnyalat pszichológiája – Mit akar a nő?

A világ egyik része fanyalog, egy másik rajong, a harmadik pedig maga sem tudja. De véleménye mindenkinek van, és azt se felejtsük, hogy a siker nem véletlen döntött meg minden várható eladási és nézettségi rekordot. Vajon a szívünkből szóltak?

De vajon miért vonzó Christian Grey és Anastasia Steelie kapcsolata? A válasz nyilvánvalóan túlmutat az alaptörténet erotikus fűszerezésén.

 A kulcs valószínűleg a manapság egyre ritkuló klasszikus férfi-női kapcsolat. A figyelmesség és udvariasság varázsa, mely minden kapcsolat első hónapjainak velejárója, majd idővel ez szép lassan elkopik a hétköznapok során.  Már nem válogatjuk meg a szavainkat és az összeköltözés után leginkább mackó nadrágban látjuk egymást. A tapasztalatok azt mutatják, hogy igenis vágyunk rá, hogy ne csak évfordulókon vagy Valentin napon érezzük lovagnak a párunkat. Chuck Bass sem véletlen vált ekkora ikonná. Ő a 21. századi gentleman. Christan Grey pedig a modern ideál, a karakter, akit látni sem kellett hozzá, hogy szerelembe esünk vele. Az igazi férfi, aki mindig pontosan tudja mikor mit kell mondjon, vagy milyen helyzetben hogyan viselkedjen, udvarias, tisztelettudó, mit több, bizonyos dolgokban régimódi. Másrészről azonban mindennek az ellenkezője. És ez az ambivalencia, amire szükségünk van.

Lássuk csak mit is akar a nő. Mert bár a válasz egyszerűnek tűnik, valójában millió az ellentmondás. Nyugalmat, de izgalmakat. Biztonságot, de változatosságot. Határozott, ám gyengéd férfit. Olyat, aki a tenyerén hordoz, mégsem papucs. Christian Grey fiktív karaktere egyszerre ízig vérig férfi, és szeretetre vágyó kisfiú. A való életben azonban a két oldal közötti egyensúly folyamatosan ingadozik. Saját tapasztalatok alapján mindenki találkozott már, vagy számtalan alkalommal hallott barátnőitől a csordákba tömörülő igazi tahók rétegéről, akik a más nemhez tartozást jelző főbb domborulatokon kívül mást garantáltan nem vesznek észre, és az érem másik felén tanyázó, kiskutya identitásúakról, akik hiába kifogástalanul hűségesek és a csillagokat is lehozzák az égről, egyszerűen unalmasak. Mi kell nekünk? A báránybőrbe bújt rossz fiú. Elvárjuk a férfiaktól, hogy megnyíljanak nekünk, olyan oldalukat engedjék meglátni, amit szinte senki másnak rajtunk kívül, azonban ha ezt elértük, csak időnként vagyunk kíváncsiak rá. Uraim, ha csak egyáltalán megpróbálnak a vágyainknak eleget tenni, már minden elismerésünk!

Bizony hölgyeim, megrázó szembesülni a ténnyel, hogy valójában igencsak magas igényeink vannak, ám azzal sem árt tisztában lenni, hogy tökéletes egyszerűen nem létezik. Még az írónő is tisztában volt vele, hogy ha a külső és a jellem is kifogástalan, valami igencsak durva dologgal kell kompenzálja Mr. Grey személyiségét, hogy még úgy ahogy hihető legyen.

És amíg a való életben vadászunk és csiszolódunk, addig várjuk a könyv megfilmesítését, és a következő ikon születését.

Novák Orsolya

Hozzászólások

Pin It on Pinterest