… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt A világ legveszélyesebb strandjai- Rettegett élőlények, gyilkos áramlatok

A világ legveszélyesebb strandjai- Rettegett élőlények, gyilkos áramlatok

Rejtélyes eltűnések, tragikus balesetek. A világ bizonyos pontjain a „strand” nem egyenlő a napfénnyel, és a kék vízzel. Inkább életveszélyes tengeri lényeket, sosem tapasztalt erejű örvényeket, és több emeletes hullámokat jelent, melyek számos turista eltűnéséért, és haláláért felelősek.

Zipolite, a Holtak tengerpartja
A Mexikóban található Zipolite lefordítva annyit tesz, hogy Holtak tengerpartja. Persze a  homok, és a kristálytiszta víz láttán elsőre nem pont ez jut róla eszünkbe, a kék habok halálos veszélyt jelentenek. Ez a gyönyörű strand számos emberi életet követelt már, a bivaly erős hullámtörésnek, és a változó áramlatoknak köszönhetően. A türkizkék víz bár a turistákra igen csalogatóan hat, a helybeliek távol tartják magukat a strandtól. Egy önkéntes mentőprogramnak köszönhetően 1990-es évek óta jóval kevesebb a halálos esetek száma, a Zipolite vizeken tilos az úszás, ha vörös zászló van kint.

 

Ausztrália Northern Territory- A kocka medúzák területe
Ausztrália híres gyönyörű strandjairól, ám ezek a tengerpartok adnak otthont a világ egyik legveszélyesebb élőlényének. Sem a cápák, sem az áramlatok nem jelentenek az embere akkora veszélyt, mint a szinte láthatatlan kocka medúza, melynek zseléi között halálos méreg rejtőzik. 1954 óta több mint 5568 halálesetet okozott ez az átlátszó tengeri lény világszerte. A kocka medúzák szezonja októberben kezdődik, és egészen áprilisig tart, a csípésük olyan gyorsan végez sokszor az emberrel, hogy sokaknak mielőtt kiértek volna a partra megállt  a szívük.

Fraser sziget- A legveszélyesebb élőlények gyűjtőhelye
A Fraser-sziget Ausztráliában tipikusan nem mondható nyaralóhelynek, vagy a pihenésre alkalmas strandnak, hacsak nem bánod, hogy cápákkal és kockamedúzákkal kell úszkálnod, miközben bivalyerős áramlatok dobálnak ide-oda. Ugyanakkor légy óvatos, ha mégis kijutsz a habokból, a gyönyörű homokos tengerparton ugyanis nagy eséllyel futhatsz bele a világ leghalálosabb mérgű pókok egyikébe, krokodilokba, valamint dingókba, melyek olykor-olykor embereket is megtámadnak.

Bikini Atoll, Marshall szigetek- A korallok és cápák birodalma
A Világörökség részévé nyilvánított tenger két okból is veszélyes: egyrészt a nukleáris sugárzás, másrészt a cápák miatt. Ezen a helyen több mint 20 nukleáris fegyvert teszteltek 1946 és 1958 között. Bár a szigetet biztonságosnak nyilvánították, a lakosok nem voltak hajlandóak visszatérni, az itt termesztett helyi ételek fogyasztása pedig a mai napig nem javasolt. A tragikus körülményeknek azonban előnye is van, a halászat hiánya ugyanis azt eredményezte, hogy a tengeri élővilág, beleértve a cápákat is gondtalanul éli életét, és sosem látott mértékben virágzik.

 

A világ legszennyezettebb strandja- Chowpatty Beach, India
Az indiai Chowpatty Beach-et csak úgy emlegetik, mint a világ legszennyezettebb strandja, a tenger teljesen alkalmatlan a fürdőzésre. Nem csak a szennyezések, de az erőteljes rejtett áramlatok miatt sem javasolt. Egyetlen időpont van, amikor ajánlott ellátogatni ide, szeptemberben  városlakók özönlenek ki a partra, hogy a hindu fesztivált ünnepeljék.

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest