Karácsony előtt sokan megszállottan keressük a hibátlan mézeskalács receptet. Felkutattuk a legjobb ünnepi mézes sütemény elkészítésének titkát, a most következőben egy jól bevált receptet, és látványos díszítési tippeket osztunk meg veletek!
Az ünnepi készülődéshez hozzátartozik a mézeskalácssütés. A kellemes illat mellé, ha jól csináljuk, még mutatós látvány is dukál, így a finom édességeket dekorációként is használhatjuk. Zsidákovits Rita igazi szakértő a magyar kézműves mézes sütemények terén, kizárólag természetes alapanyagokkal dolgozik, őstermelőtől származó mézzel, és nem használ mesterséges színezéket sem. Számos mézeskalács dísztárgyat készít, amik a modern kor igényeinek megfelelően mindig kreatívak. Receptjét hosszú időn át tökéletesítette, míg megszületett ez a sokat próbált, jól bevált mézeskalács műremek.
A mézeskalács receptje
Hozzávalók:
- 25 dkg méz
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg margarin vagy vaj
- 1 egész tojás+ 2 tojássárgája
- 50 dkg liszt (fele sima liszt, fele fehér rozsliszt)
- 1 kávéskanál szódabikarbóna (csapott kávéskanál)
- fahéj + mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint (ajánlott 2-2 kávéskanállal)
Melegítsd meg a mézet, majd rakd bele a cukrot, a margarint, a fűszereket, a szódabikarbónát és tojásokat. Mindezt jól keverd ki egy robotgép segítségével. Add hozzá a lisztet, (robotgép dagasztó-spirálos keverőjével) keverd össze és legalább egy éjszakán át hagyd pihenni. Pihentetés után gyúrd át (ha a tészta lágy, akkor használj hozzá még egy kis lisztet), majd nyújtsd kb. 4-6 mm vastagságúra. Ezután szaggasd ki, és a sütőben süsd 180 fokon, míg aranybarna lesz.
Tippek díszítéshez
Sütés előtt magvakkal: A sütés előtti díszítést végezheted magvakkal, darált dióval, mogyoróval, vagy aszalványokkal is. A lényeg, hogy a kiszaggatott tésztát kend be tojással, és úgy rakd rá a magvakat, majd újra kend be tojással, és csak aztán állj neki a sütésnek.
Sütés után cukormázzal: Verj fel egy tojássárgáját habbá, és adj hozzá 10-15 dkg kétszer átszitált porcukrot. Alaposan verd fel, majd ízesítsd kevés citromlével. (Akkor jó, ha már nem csöppen le a habverőről, de még cseppforma megvan. Ha túl kemény, adj hozzá kiskanál tojásfehérjét, vagy citromlét, ha túl lágy, akkor porcukrot.) Tedd műanyag zacskóba, kösd be, majd vágj nagyon kicsi 1-2 mm lyukat a sarkára. Ezzel rajzolhatod a kisült formákra a díszítést, vonalakkal, pöttyökkel színesítheted a kész mézeskalácsot. Ha a mázat citromlével hígítod, akkor ecsettel a tetejét is bekenheted és csokoládéreszelékkel, vagy akár apró cukorkákkal beszórva díszítheted a fehér mázat.
A phoenix.meska.hu internetes oldalon Rita különböző formájú, művészi mézeskalácsai megvásárolhatók, a díszes mézesek ajándékként is megállják helyüket.
Kellemes Ünnepeket kívánunk!