Kevesen tudják, hogy az ananász tulajdonképpen egy kaktuszfajtának a termése és körülbelül ötven-hatvan fajtája létezik. Ez a Paraguayból származó egzotikus gyümölcs az aromaanyagok mellett értékes ásványi anyagokat, vasat, magnéziumot, foszfort, kalciumot, jódot, cinket és A, B, C vitaminokat is tartalmaz.
Legértékesebb tulajdonsága a benne található bromélia enzim, amely a fehérje emésztésében, és a zsír elégetésében nyújt segítséget. Fogyókúra idején a gyümölcs, illetve a belőle nyert gyümölcslé számottevően befolyásolja a leadott kilók számát. Kiváló kiegészítője bármilyen fogyókúrás étrendnek, mert csökkenti az édesség utáni vágyat, miközben száz grammja mindössze ötvenhét kalóriát tartalmaz. Gyomorproblémák kezelésére is kitűnően alkalmas. Közvetett úton tulajdonképpen az egész testre hatást gyakorol. Segíti az emésztést, csökkenti a vér savtartalmát, illetve elősegíti a vér sav-lúg egyensúlyát. Együnk minél több ananászt, mert élénkíti a szellemet, és harmonizálja a lelket. Bőségesen található benne, az agyra jótékonyan ható triptofán, ami igazán nyugodttá, jókedvűvé és kiegyensúlyozottá tesz bennünket. Továbbá szerotonin is, amelynek hiánya ingerlékenységet és agresszivitást okoz. Ha igazán ízletes ananászt szeretnénk enni, akkor érett, sárgás színű, enyhén megpuhultat válasszunk. Az érett ananász levélrozettájának középső levelei könnyen kihúzhatók, így könnyen fel tudjuk szeletelni.
Ananász nektár
Hozzávalók: egy érett, lédús ananász, maracujalé vagy szirup, jég, narancskarika, kivi, eper, koktélcseresznye.
Elkészítés: A nyár egyik különleges hűsítője lehet, ha egy ananásznak levágjuk a felső negyedét, óvatosan kiszedjük a húsát, majd turmixgépben egy kevés maracujalével /vagy sziruppal/ összeturmixoljuk. A pohárként szolgáló ananászba pedig jeget teszünk, majd erre ráöntjük, az ananászos- maracujalevet. Naranccsal, eperrel, kivivel, koktélcseresznyével és hangulatos koktélernyőkkel valamint színes szívószálakkal díszítjük. Ízlés szerint alkoholt is önthetünk az ananászléhez. Biztos, hogy hamar a kerti partyk kedvence lesz, ez az ital!
Ananászkrémes
Hozzávalók: A tésztához: 12,5 dkg margarin, 3/4 pohár cukor, 2 tojás, 1/4 pohár liszt, fél sütőpor
A krémhez: 1 ananászkonzerv, 1 csomag vaníliás pudingpor2 dl tej és tejszín
Elkészítés: A tojásokat a cukorral és a margarinnal habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral összekevert lisztet és vajjal kikent, kilisztezett tepsiben közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten megsütjük.
Krém: Az ananászt leszűrjük, néhányat díszítésnek félreteszünk, a többi húsát turmixgépben összemixeljük. Tejjel vanília pudingot készítünk, kihűtjük, a tejszínből kemény habot verünk, majd mindkettőt óvatosan összekeverjük az ananászpéppel. A kihűlt piskótát több lapra vágjuk és rákenjük az ananászkrémet. A tetejét gyümölcssziruppal, kivivel és ananásszal díszítjük.