… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt A leghatásosabb házi módszerek molylepkék ellen!

A leghatásosabb házi módszerek molylepkék ellen!

Ezek a kis szárnyas kártevők amellett hogy előszeretettel időznek konyhákban, még kedvenc ruháinkat, és bútorainkat is megrágják, felbecsülhetetlen károkat okozva ezzel évről-évre. A most következőkben eláruljuk a leghatékonyabb házi módszereket, melyekkel végleg megszabadulhatsz gardróbod rémeitől!

Az elsőre jelentéktelennek tűnő házimoly még hernyó korában okozza a legtöbb bosszúságot, a kis kártevők számára ugyanis legszebb ruháink, értékes szőnyegeink és bútoraink íncsiklandozó nassolnivalók. Ha szabadpn engedjük őket garázdálkodni felfalnak minden állati eredetű anyagot, ami csak útjukba kerül. A károknak három felelőse van: a 4-9 milliméter hosszú sárgás színű ruhamoly, a sötétebb szőrmoly, és a másfélszer nagyobb tapétamoly.

A leghatásosabb ruhamoly űző receptek
Szerencsére rengeteg hatékony elrettentő eszköz létezik, melyek természetes illata számunkra kellemes, a molylepkék viszont messziről kerülik. Ezek az összetevők nem csak hatékonyabbak, de a különböző kémiai molyirtókkal ellentétben egészségünkre sem veszélyesek. Hogy óvd kedvenc divatkellékeidet, évente egyszer vagy kétszer, pakold ki a ruháidat és mosd át a szekrényed ecettel átitatott ronggyal. Az ecet szaga messzire űzi majd a molyokat.

A különböző illóolajok a legerősebb módszerek a házimoly ellen. Áztass vatta labdácskákat egy kevés levendula, cédrus,  rozmaring, citromfű, szegfű, vagy eukaliptuszos illóolajba. Amikor a labda száraz tapintású lesz, helyezd el őket a fiókokban. Fontos, hogy egy-két hónap után  frissítsd a labdácskákat, az erős illatok jobban taszítják a molyokat.

Ruhamoly űző illatok
A másik hatékony megoldás, hogy szárított növényeket teszel kis zsákokba, és ezeket helyezed el a gardróbodban. Tegyél szárított levendulát, rozmaringot, és rózsaszirmot egy zsákocskába, és lógass be egy-két tasakkal a szekrényedbe. A szárított mentalevél szintén nagyon erőteljes molyriasztó, helyezz  néhány levelet egy tasakba, majd tedd be a ruhák közé.

Egy végső megoldás
Ha megtörtént a baj, végső megoldásként marad a mosás. Ha az anyag elbírja mosd ki a ruhákat 50-60 fokban, ez megöli majd a szöveten tenyésző kártevőket. A molyos ruhákat egy rövid időre a fagyasztóba is beteheted, mindkét módszer megöli a lárvákat és a petéket egyaránt.

Receptek lisztmoly ellen
Bizonyos típusú molyok a divat helyett a kamrát kedvelik, legtöbbször a lisztes zacskóban, és a tészták körül szeretnek időzni. Távolíts el minden élelmiszert, amit megfertőztek a molyok, porszívózd át a polcokat, mosd át őket mosogatószerrel és ecettel. Tegyél babérlevelet, és citromhéjat a kamrába, valamint a konyhába. Akár fahéjat, borsot és koriandert is szórhatsz  a polcokra, ezek a természetes összetevők riasztják a molyokat, és megóvják az élelmiszert a további károktól.

Molycsapda
A lisztmolyoknak csapdát is állíthatsz. Tegyél egy sárga kancsóba, vagy üvegbe 1 csésze melaszt, és két csésze ecetet. A sárga azért fontos, mert a molylepkék erősen vonzódnak ehhez a színhez. Az üveget, vagy kancsót fedő nélkül tedd ki az élelmiszeres kamrába, vagy a konyhapultra.

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest