… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt 5 láthatatlan baktériumtelep a lakásban- Így szabadulj meg tőlük!

5 láthatatlan baktériumtelep a lakásban- Így szabadulj meg tőlük!

Vannak olyan helyek a lakásban, melyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, mivel nincsenek szem előtt. Érdemes azonban kiemelt figyelmet szentelni ezeknek, ugyanis egész baktériumtelepek bújhatnak meg az eldugott kis zugokban.

Redőny
Legyen szó akár fém vagy fa redőnyökről, egy közös vonással mindkettő rendelkezik. Ez pedig a porosodás, koszosodás, a külső környezettel való érintkezés következtében. Célszerű tehát a rendszeres takarítások részévé tenni a redőnyöket is. Első lépésként portalaníts egy puha sörtéjű kefével, majd törölgesd át ecetes vízzel a réseket. Az ecet a háziasszonyok legjobb barátja, nem csak a penészfoltok ellen hatásos, de szellőztetés nélkül is nagyszerűen használhatod. Keverj össze vizet és ecetet fele-fele arányban, húzz pamutkesztyűt, majd egy pamutrongy segítségével törölgesd végig a lécek mindkét oldalát.

Szobanövények
A kertben lévő növényeket rendszeresen tisztítja az esővíz, de a szobanövényekkel más a helyzet, ezekre ugyanis könnyedén ráragadhat a kosz és a por. Ennek elkerülése érdekében egyszerűen állítsd a növényeket a kádba, majd zuhanyozd le, vagy egy nedves ronggyal törölgesd át a leveleket. Ne felejtsd el ellenőrizni, hogy nem támadta-e meg a virágokat a penész, melyet a túlöntözés eredményezhet. Ha mégis észreveszel ilyesmit, cseréld ki a növény földjét.

Fogkefetartó
Kutatások szerint, a lakás egyik legszennyezettebb helye nem mást, mint a fogkefetartó. Előfordul ugyanis hogy nem tisztítjuk meg a fogkefét fogmosás után, emellett pedig a pohár alján lévő víz még inkább elősegíti a baktériumok szaporodását. Éppen ezért fontos, hogy naponta tisztítsd meg ezt az eszközt.

Az ágy alatt
Az ágy aljának takarításáról sokan elfeledkeznek, hiszen ez az egyik legeldugottabb pontja a lakásnak, emellett pedig a padló tisztítása is igen nehézkes. Ez azonban azért veszélyes, mert egy idő után a por és a poratkák is felgyülemlenek, olyan kellemetlen tüneteket okozva ezzel, mint a köhögés, vagy az allergiás rohamok. Az ágy alatt lévő porcicáktól porszívó segítségével szabadulhatsz meg a leghatékonyabban.

A hűtő
A hűtőszerkénynek rengeteg apró, kényes, és eldugott pontja van. Sokan elfeledkeznek a tetejéről, a gumiredőkről, és a hűtőajtó hézagairól. Hetente kétszer tisztítsd át alaposan ezeket az eldugott helyeket és a hűtő lapjait is. Ezután súrold át szódabikarbónával megszórt nedves szivaccsal, végül töröld tisztára egy nedves ronggyal. A szódabikarbóna híres szagtalanító, mely segít a hűtőben lévő kellemetlen szagok ellen felvenni a harcot.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest