… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek Így készítsd fel autódat a zord téli hidegre!

Így készítsd fel autódat a zord téli hidegre!

Az autó téli felkészítése 8 lépésben

Így december derekán egyre hidegebb az idő, hajnalban pedig már kemény fagyok is vannak. Nagyon fontos, hogy az autónkat felkészítsük ezekre az állapotokra, mert különben kellemetlen meglepetések érhetnek minket. A nem megfelelő műszaki állapotban lévő gépjárművünkkel a latyakos, jeges utakon akár balesetveszélybe is kerülhetünk. A szakértő most abban segít nekünk, hogy mikre érdemes leginkább odafigyelnünk, hogy könnyen vegyük a téli akadályokat!

„Teljesen mindegy, hogy egy 2-3 éves autóról beszélünk, vagy egy 8-10 évesről, a tél előtti felkészítés mindegyik számára éppen olyan fontos!”- mondja Tüdős Tamás, a Ford Solymár szerviz igazgatója, aki azt is elárulja, mikre érdemes leginkább figyelnünk!

 1. Gumiabroncsok
  Ha a hőmérséklet 7°C alá esik, célszerű felszerelni a téli gumikat, amiken a kötelező minimális bordamélység 4 mm. Ha ennél kopottabb a gumi, akkor azokat már nem szabad felszerelni, hanem le kell cserélni. Nagyon fontos, hogy a guminyomás is a megfelelő értéken legyen, mert csak így érhető el a megfelelő tapadás. Ezt érdemes 2-3 hetente ellenőrizni.
 2. Ablakok, ablaktörlő, ablakmosó
  Ha a szélvédőn kavicsfelverődés van, javíttassuk meg azt szakemberrel, mert a hidegben a feszültségek miatt az akár el is repedhet. Tartsunk az autóban jégkaparót, jégoldót, hogy reggel gyorsabb lehessen az indulásunk. A téli idő beköszöntével, fontos, hogy ellenőrizzük le az ablaktörlőlapátok állapotát, mert a kopott, szakadt gumijú lapát nehezíti a „tisztánlátásunkat”. A szakértő azt is tanácsolja, hogy a nagy hideg beköszönte előtt érdemes elvinni autónkat egy téli felkészítésre, azonban ha ezt mégsem tennénk meg, cseréljük le a nyári ablakmosó folyadékot egy télire, ami ellenáll a fagynak és így elkerülhetjük a nem várt meglepetéseket is!car
 3. Világítás
  A korai sötétedés miatt többet használjuk a világítást is. Fontos, hogy az összes lámpa működjön, valamint a fényszórók megfelelően legyenek beállítva. A műszerfal és a kezelőgombok háttérvilágítását, valamint az utastér és a csomagtartó lámpáit is ellenőrizzük.
 4. Akkumulátor
  Fontos a megfelelően működő akkumulátor, mert a nagy hidegben csak így biztosított az indulásunk. Érdemes az akkumulátort ellenőriztetni szakszervizben, ahol egy speciális műszerrel megállapítják, hogy milyen állapotban van. A téli időszakban több elektromos fogyasztót használunk, ezért ha van lehetőségünk, 2-3 hetente töltsük fel az akkumulátorunkat.
 5. Motorolaj
  Rendszeresen szükséges ellenőrizni az olajat és az olajszintet. A szervizfüzet meghatározza, hogy milyen sűrűn szükséges a csere, de fontos, hogy ne csak a km-t nézzük, hanem az időt is vegyük figyelembe. Aki csak keveset használja az autót, annak is ajánlatos lecseréltetnie a megadott idő elteltével. Utántöltésnél pedig arra kell figyelnünk, hogy a megfelelő, a benne levővel azonos specifikációjú olajat öntsünk a rendszerbe.
 6. Fék
  Télen, na és persze nyáron is nagyon fontos, hogy rendben legyenek a fékek. Ellenőrizzük vagy ellenőriztessük a fékbetétek, a féktárcsa, a fékdob állapotát (kopottságát), valamint azt, hogy megfelelő-e a fékfolyadék szintje. A fékfolyadékot két évente szükséges cserélni.
 7. Hűtőfolyadék, légszűrő, ékszíj
  Nagyon fontos, hogy a motor hűtőfolyadékának a fagytűrő képességét is megvizsgáljuk, mert ha a hűtőfolyadék megfagy, komoly motorkárosodásokat is okozhat! Ez gyakorlatilag egy 2 perces vizsgálat, de sok kellemetlenségtől óvhat meg bennünket!

Fontos, hogy a hűtőfolyadékot le kell cserélni négy évente, mivel a korróziót meggátoló adalékok mellett olyan összetevői is vannak, amelyek kenést biztosítanak több alkatrésznek.  Szükséges a levegőszűrőt is ellenőrizni, mert a rajta lévő szennyeződések a párás időben, akár teljesen eltömíthetik a szűrőbetétet, ami megnövelheti a fogyasztást is. Vizsgáljuk -vagy vizsgáltassuk- át a hajtószíjakat, mivel a hideg próbára teszi azokat is. A reggeli nyikorgás jelezheti az elhasználódásukat. Télen az autó több „áramot fogyaszt”, elég csak az ablaktörlő és a ködlámpa gyakoribb használatára gondolni, ezért fontos a megfelelő állapotuk.

8. Zárak
Kellemetlen meglepetés érhet minket reggel, ha a zárak befagynak, ezért érdemes még a fagyok beállta előtt a zárakat zárolajozó jégoldóval befújni!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest