… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek Bemutatták az új Ford Focust

Bemutatták az új Ford Focust

A vállalat mérnökei minden eddiginél elmélyültebben konzultáltak a vásárlókkal, mielőtt teljesen tiszta lappal nekiláttak volna megtervezni a vadonatúj Focust, hogy az autó a lehető legnagyobb mértékben nyújtson magabiztos, ösztönös és élvezetes vezetési és utazási élményt – jobbat, mint bármely más közepes méretű családi autó az európai piacon.

A Focus a Ford új, emberközpontú formatervezési filozófiája alapján készült, amely hatásosan ötvözi az érzelmeket ébresztő külső stíluselemeket a kategóriaelső aerodinamikával, és amely tágasabb, kiváló minőségű anyagokat és kézműves kidolgozást kínáló utasteret biztosít.

A Ford vezetősegítő technológiák minden eddiginél kifinomultabb kínálatának köszönhetően a vásárlók ösztönösen, stresszmentesen és kényelmesen vezethetik az autót. A Focus kínálatában többek közt a következő új vezetősegítő technológiák szerepelnek:

  • Az Adaptív Sebességtartó Automatikát (ACC) ezentúl Stop & Go rendszer, Sebességkorlátozásra Figyelmeztető rendszer és Sávközép technológia egészítik ki, segítve a vezetőt az araszoló forgalomban
  • Az Adaptív Fényszórórendszerben az új, kamerával működő Prediktív kanyarfény és a Jelzőtábla-felismerő világítás már előre a helyes irányba állítja a fényszóró sugárnyalábját. A rendszer felméri az autó előtti útszakaszt, és – az iparában egyedülálló módon – a jelzőtáblák információit is felhasználja a látási viszonyok javítására
  • Az Aktív Parkolóasszisztens2 immár maga választja ki és kapcsolja a megfelelő sebességfokozatot, illetve kezeli a gázt és féket, így teljesen automatikusan végzi el a parkolási manővert – egyetlen gombnyomásra
  • Megjelenik a Ford első Head-up display (HUD) rendszere az európai piacon, ami segít, hogy a vezetőnek minél ritkábban kelljen elfordítania tekintetét az útról
  • A Kikerülő Kormányzási Asszisztens a szegmensben elsőként bevezetett technológia, amely segít, hogy a vezető egy elkerülő manőverrel megakadályozza az ütközést az előtte hirtelen megálló vagy erősen lassító járművel

A vadonatúj Ford Focus a Ford formanyelvének továbbfejlesztésével készült. A minden pillanatban gazdag felhasználó élményt biztosító „emberközpontú” dizájn-filozófia hatásosan egyesíti a látványos formai elemeket és a funkcionális megoldásokat.

„Arra törekedtünk, hogy a vadonatúj Focus olyan termék legyen, amibe a vásárlók azonnal beleszeretnek – és hogy ez a szerelem örök maradjon,” nyilatkozta Amko Leenarts, a Ford Európa formatervezési igazgatója. „Új dizájn-filozófiánk lényege, hogy emlékezetes pillanatokat teremtsünk, felépítve és folyamatosan fenntartva az ember és a gép közt kialakuló, elmélyült kapcsolatot.”

A Focus mostanra érettebb járművé vált, amit az autó prémium hatású, sportos sziluettje is jelez, akárcsak az utastér kényelme és térkínálata. A látványosan új sziluett megformálásának egyik legfontosabb eszköze az A-oszlop hátrébb tolása volt; ez szépen kiegyensúlyozott arányokat teremtett, s az oszlop töve így távolabb került az első kerekek középvonalától, míg a C-oszlop erőteljes felülete közvetlenül a hátsó kerék fölött feszül. Ennek köszönhetően hosszabb lett a motorháztető, és lendületesebb formát kapott az első sárvédő, mindehhez pedig az övvonal kevésbé éles kialakítása társul; az egyszerre elegáns és erőteljes összhatás érzékletesen tükrözi az autó prémium és sportos karakterét.

A tengelytávolság 53 mm-rel nőtt, ezért a gumiabroncsok átmérője is nagyobb lehetett, ami vizuálisan rövidebbnek és könnyedebbnek mutatja az új Focust. A kisebb túlnyúlások és a hátrafelé eltolt kabin erőteljes, dinamikus kiállással ruházzák fel a kompakt benyomást keltő járművet.

Ford Focus ST Line

A formatervezők egyik fontos feladata volt a vadonatúj Focus körül kialakuló légáramlatok kisimítása. Az erőteljes formai elemekkel megalkotott, atlétikus karosszéria alacsonyabb lett, így az autó kategóriaelső aerodinamikával büszkélkedhet, amihez a rövid hátsó túlnyúlás, a lemetszett sarkok és a harmonikusan integrált áramvonal-idomok is hatásosan hozzájárulnak.

A mozgás érzetét keltő, feszes hatású karosszériaelemek atlétikus hatású, egységes formavilágot alkotnak. A széles lemezfelületeken akadály nélkül fut végig a tekintet az autó teljes hosszában, a hosszan elnyújtott első sárvédők pedig izgalmas ellenpontot alkotnak a zömökebb hátsó résszel, így az autó látványa határozott dinamizmust sugall.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest