A bőséges folyadékfogyasztás alapvető feltétele minden kavitációs zsírbontásnak. Ugyanis a zsírban tárolt és onnan felszabaduló méreganyagoktól minél gyorsabban meg kell szabadulni. A folyadék lehet tiszta víz is, de érdemes bevetni pár trükköt a fogyás, a méregtelenítés támogatása és a toxinok hatásának ellensúlyozása érdekében – mondja Dr. Gulyás Tamás orvos, életmód szakértő.
A feladat alapvetően hármas jellegű:
1. Minél több és minél sokfélébb növényi színanyagot fogyasztunk el, annál jobban tudjuk fokozni a szervezet toxinok káros hatásnak ellensúlyozására tett erőfeszítéseit. A piros bogyós gyümölcsök, pl.: áfonya, málna, szeder, csipkebogyó, homoktövis, goji, stb. a magas antioxidáns hatású színanyagok értékes forrásai. A zöld leveles növények, a búzafű, a spenót, a brokkoli, stb. szintén értékes forrásai a védő molekuláknak.
2. A cukoranyagcsere javítása elengedhetetlen. Az elhízásban, a zsírfelhalmozódásban nagyon sokszor a cukoranyagcsere zavar játszik szerepet. Az édes íz szükséges lehet, sőt, jól esik, de annak pótlására a fahéj a legjobb választás. A fahéj nem csak édes, de kifejezetten jól hat a cukoranyagcserére, mivel javítja az inzulinérzékenységet. Ugyanilyen hatású az áfonya, a chia mag, az avokádó és a cseresznye is.
3. A kavitációs zsírbontás után alapvető az anyagcsere fokozása. Ha a sejtszintű anyagcsere gyorsul, több energiát égetünk el még nyugalomban is. A napindító fogyasztóitalok általában valamilyen anyagcsere fokozót tartalmaznak. Az anyagcsere fokozására alkalmas a citrom, a gyömbér, az erjesztett ételek leve (káposztalé, kovászos uborkáé), a chia mag és a zellergumó.
A fenti összetevők csak példák voltak, de érdemes ez alapján összeállítani a napindító és a napközben fogyasztott frissítő italokat. A lényeg továbbra is, hogy sok folyadékot fogyassz! Lehet az víz, lehet smoothie, lehet gyógytea is. Ne legyen azonban bolti gyümölcslé, még ha 100%-os is. A szervezet számára azok tömény cukoroldatnak számítanak, hisz az értékes növényi rostok (és darabos, lassabban emészthető részek) már nincsenek jelen, ellenben a gyümölcs cukros leve koncentrált formában ott van bennük.
Mit igyunk kavitációs zsírbontás után?
A legjobb tehát, ha magad készíted el saját frissítő italodat. Mi most három példával segítünk, de a fentiek alapján a lehetőségek tárháza sokkal többféle.
- Fahéjas limonádé
Facsarj 3 egész citromot 1 liter vízbe és tegyél hozzá 1 kávéskanál fahéjat. Tipp: fahéjat egészben is áztathatsz bele, akkor fogyasztása kellemesebb.Tehetsz bele mentát, vagy levendulát, illetve vanília rudat is, amivel az íz világ fokozható.
- Gyógyteás limonádé
A gyógyteák sokakat riasztanak, de senki sem mondta, hogy azok csak melegen szürcsölve jók. Az elkészített gyógytea lehűthető, ízesíthető. Frissítőként próbáld ki a citromfű vagy a rozmaringteát. Esetleg a kettőt keverheted is. A lefőzött 1-1,5 liter teát hűtsd le, majd tehetsz bele ugyanúgy citromot, fahéjat vagy bármit. Édesítheted steviával is, de első körben javasoljuk, hogy natúron próbáld ki!
- Áfonyás zöld smoothie
A smoothie tulajdonképpen vizes turmixot jelent. A nevet megkülönböztetésül használjuk, hogy senki ne a tejturmixra gondoljon. Ha krémes állagot szeretnénk, azt az avokádó tudja megadni leginkább, de a zöldség és gyümölcs mennyiségével mindig változtatható az állag.
Az áfonyás zöld smoothie-hoz a következő összetevőket tedd bele egy turmixgépbe:
- egy nagy marék spenót
- fél uborka
- fél narancs (magját kiszedve)
- negyed citrom (magját kiszedve)
- 1 marék áfonya
- 2 alma (magház kivágva, a héja ízlés szerint maradhat)
- 1 babnyi gyömbér
Először csak nagyon kevés vízzel turmixold, amíg krémesen nem forog, majd adj hozzá ízlés és kívánt állag szerint vizet. Ehhez a recepthez kb. fél liter vízzel számolj.