… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az egészség a legfontosabb, de….

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az egészség a legfontosabb, de….

Fotó: Molnár Zsolt

A rohanó világunkban fordítunk rá kellő figyelmet vagy leginkább csak akkor törődünk vele, amikor már jönnek a komolyabb jelzések? Az egészséges táplálkozás, a stresszkezelés, az immunrendszer megerősítése – mind-mind elengedhetetlen feladat ahhoz, hogy az életünk többi része is megfelelően, jól működjön. Ötvös Edina egészségsherpa szakmai tanácsokkal, személyre szabott megoldásokkal segít abban, hogyan óvhatjuk meg az egészségünket, ezáltal hogyan lehet boldog életünk.

Ötvös Edina egészségsherpa, az Edinaturally márka megalapítója korábban PR-osként dolgozott itthon és külföldön, de az egészség és a prevenció szinte az egész életét végigkísérte.
Abban nem volt eleinte biztos, hogy ez hogyan fog az élete során egy mederbe összeterelődni, de amikor először hallott a világ legnagyobb táplálkozástudományi iskolájáról az IIN-ről (Institute forIntegrativeNutrition) akkor tudta, hogy ott a helye a holisztikus coach képzésen, aztán pedig a bélrendszer specialista szakirányon. A bélrendszer szerepét hajlamosak vagyunk alulbecsülni, és csak akkor jut eszünkbe, ha anyagcsere zavaraink vannak, illetve a Covid alatt megtanultuk, hogy az immunrendszerünk állapota szempontjából milyen fontos szerepet tölt be, hogy ott is minden rendben legyen. Így mindkét képzést elvégezte, gyakorolta és 2020. december 5-én a nyilvánosságnak is feltárta azzal, hogy elindult az Edinaturally.

Mit jelent, hogy holisztikus egészség coach?
Azt, hogy mit csinál egy coach az elmúlt jónéhány évben Magyarországon is megtanultuk, az, hogy milyen fontos az egészség az elmúlt 2 évben még inkább felértékelődött. Azt, hogy mit csinál egy egészség coach, aki ráadásul még holisztikus szemléletmóddal rendelkezik, talán nehezebben tudjuk értelmezni, így most Edina megpróbál ebben segíteni.

A divatos kifejezés, Health coaching folyamat célja, hogy az ügyfél testi, lelki és szellemi egészségét megteremtse, vagy pedig megőrizze. Személyre szabott segítség révén segít abban, hogy mindenki elérje a lehető legjobb életminőséget, vagyis megvalósítsa a vágyott egészség célját. Hogy ez kinél pontosan micsoda, az abszolut egyedi, ezért nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ez egy egyénre szabott a megoldás.

Milyen célokat jelenthet ez a gyakorlatban?

– egészséges táplálkozás

  • több mozgás bevezetése az életünkbe
  • jobb stresszkezelés
  • az immunrendszer megerősítése
  • de az otthon főzés rutinjának kialakítása is beletartozhat

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miben más ez, mint egy természetgyógyász vagy egy dietetikus?

Edina nem orvosi értelemben vett gyógyító és betegségeket sem diagnosztizál. Viszont utat mutat ahhoz, hogy  jobban aludjunk, csökkentsük a stresszt, fogyjunk, átalakítsuk étkezési szokásainkat és olyan változásokat vigyünk véghez, amelyek hosszú távon segítik az elégedett, boldog életet. Edina azt vallja, hogy kétféle tápanyag létezik: az első a bennünket körülvevő világ és érzések. Ide tartozik többek közt kreativitás, a társas kapcsolatok, az otthon, az élvezetek, az anyagi javak, a karrier, a tanulás, az egészség, a fizikai aktivitás, a spiritualitás. Ha ezek közül valamelyik hiányzik vagy sérül, nem csupán lelki, de testi tüneteket is okozhat. És ilyenkor sajnos önmagában nem segít a másodlagos táplálék, vagyis az étel. A konzultációk során feltárja a problémákat, kitalálja azt az utat az egészségesebb élethez, amely a hétköznapokba és az egyéni karakterhez alkalmazkodva beilleszthető, könnyen kivitelezhető és nem mellesleg szerethető is.

Egészségsherpa program
Ez a program olyan nagy nyomás alatt álló vállalkozóknak vagy elfoglalt menedzsereknek szól, akik úgy érzik, hogy mostanában csökken a teljesítményük és az energiaszintjük, belekerültek egy negatív spirálba, amely már az egészségüket is veszélyezteti.

Miben nyilvánul ez meg?

1 Úgy érezzük, hogy a fáradtság már nemcsak 1-1 intenzívebb hétvége után jelentkezik, hanem kezd krónikus lenni, egy kis kimerültséggel párosítva. Sokat gondolkozunk azon, hogy itt fáj, ott fáj és nem mennek már olyan gyorsan, gördülékenyen a dolgok. Nincs óriási bajunk, de olyan mintha valami folyamatosan visszatartana, visszahúzna abban, hogy csúcsteljesítményt nyújtsunk.

2 Úgy érezzük, hogy tesszük a dolgunkat nap, mint nap, de egyre kevesebb hozzá az energiánk. Kudarcosnak, sikertelennek érezzük magunkat emiatt, mivel többet dolgozunk, de nem tudunk többet felmutatni, de még csak ugyanannyit sem mint korábban. És ez ugyanúgy igaz a magánéletünkre is.

3 Egyre gyakrabban érezzük, hogy puffadunk, nem jó az emésztésünk, túlzottan lelassult az anyagcserénk. Szeretnénk tudni, mi lehet az oka, hisz már kivizsgáltak és minden lelet negatív, de a helyzet továbbra sem javult.

4 Zavar az a pár kiló plusz, amit az elmúlt néhány évben felszedtünk. Már egy tucat fogyókúrás módszert kipróbáltunk, és azok bár ideig, óráig hatékonyak voltak, ahogy visszatértünk régi, jól bevált étkezésünkhöz, visszajöttek a kilók, és naná, hogy több jött vissza, mint ami lement.

5 Sokat hallottunk már arról, hogy vannak olyan ételek és tevékenységek, amelyek energiát adnak. Szeretnénk tudni, hogy ez nálunk is beválik –e vagy, hogy azt használjuk, ami tényleg ránk szabott és nemcsak azt, amit leghamarabb megtaláltunk az internetes keresőben, vagy ami a barátnőnknek bevált.

Nos ha ezek valamelyike vagy akár több is megfordult a fejünkben, akkor eljött az idő, hogy találkozzunk Edinával.

Az Egészségsherpa program személyreszabott, ezért van az elején egy 30 perces konzultáció, még a program megkezdése előtt, hogy megbeszéljük, milyen problémánk van és abban Edina tud-e segíteni. Mi az az egészségcél, amit szeretnénk elérni, és az ahhoz vezető utat meg tudjuk-e együtt tenni. Mindkettőnktől kell az elköteleződés, hisz a holisztikus szemlélet miatt ez egy nagyon intim, bensőséges kapcsolat, ami csak akkor működik, ha mindkét fél benne van. Edina egészségsherpának hívja magát, mert segít a csomagjaink cipelésében, de azt a bizonyos utat nekünk kell megtenni. Ezt nem lehet elspórolni, megúszni, csak segítséget lehet benne kérni. És azért fontos, hogy személyre szabott legyen, mert ha 12 hét után akkor fogunk tudni továbbmenni, ha magunkénak érezzük a célt és az eszközöket, vagyis elindultunk az életmódváltás útján.

Hűtő és kamrarendezés
Ahogy a stylistok a gardróbot, úgy az egészség coachok a kamrát és a hűtőszekrényt tekinthetik át.Ez azonban nem arról szól, hogy Edina megfoszt olyan ételektől, amelyek valóban örömet okoznak. Sokkal inkább arról a tudatosságról van szó, amivel egyensúlyban tarthatjuk a táplálkozást és az élvezetet.

A hűtő és kamrarendezés által a mindennapokban gyorsabban, gördülékenyebben tudunk főzni és a kidobásra kerülő élelmiszerek mennyisége is csökken. Arról nem is beszélve, hogy ha változtatunk az étkezési szokásainkon nem mindegy, hogy mit tartunk otthon – tehát nemcsak a lejáratát érdemes átnézni az ételeknek, hanem azt is, hogy mit és abból mennyit tartalmaz.

Amit Edina kínál: tanácsot ad a helyes tárolással kapcsolatban, így az alapanyagok nem romlanak meg olyan hamar, és csökken a kidobandó élelmiszerek mennyisége. Elmagyarázza azt is, hogy az átláthatóság érdekében hogyan pakoljukőket be, ezzel időt takaríthatunk meg a következő vásárlás listájának megírásakor. Mindez egy kb 2,5 órás közös tevékenység.

Érzelmi evés mentesen program
Ez nem egy újkeletű jelenség, mert nagyon régóta foglalkoznak ezzel szakértők, de a Covid alatt még inkább felerősödött. Ki hogyan reagál arra, ha stresszes? Többet eszünk, hogy nyugtassuk az idegrendszerünket, és leginkább édességgel, vagy pont az ellenkezője és nem eszünk egy falatot sem, mert nem „megy le a torkunkon”. De említhetjük azt is, hogy a homeoffice alatti megterhelés, más életmód, hogyan befolyásolja az evésünket. Vagy azt, hogy milyen gyakori, hogy örömünkben magunkat és családtagjainkat valamilyen étellel jutalmazzuk meg, vagyis nemcsak akkor eszünk, amikor valóban éhesek vagyunk és nemcsak annyit, amivel jól lakunk, hanem gondban vagyunk az adagokkal.

Edina ezt egy kiemelkedő problémának érzi, látja, ezért most indította útjára az Érzelmi evés mentesen című programot, amely során azoknak nyújt segítséget, akik úgy érzik, hogy az érzelmeik bármilyen irányú változása során megváltoztatják étkezési szokásaikat is, de nem szeretnék, ha a továbbiakban is így működnének.

Ez a program is konzultáción alapuló, és nagyon sok olyan olvasnivalót, jegyzetet kapnak a kliensek, amivel jobban megismerhetik önmagukat, és természetesen ezt szolgálják a kitöltendő dokumentumok is, amelyek segítenek abban, hogy végiggondolják miért úgy működnek, ahogy működnek.

https://www.instagram.com/edinaturally/

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest