… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Nehezen megy a fogyás? Talán rosszul csinálod – állítja az Egészségsherpa, Ötvös Edina – Interjú!

Nehezen megy a fogyás? Talán rosszul csinálod – állítja az Egészségsherpa, Ötvös Edina – Interjú!

Ötvös Edina, vagy ismertebb nevén Edinaturally nevével már biztos, hogy találkoztál az elmúlt hónapokban… Vállalkozóknak, sikeres menedzsereknek segít, illetve mindenkinek, aki fogyni szeretne, ami valljuk be rengeteg embert érint. De miért is lett Egészségsherpa és mire a legbüszkébb, kiderül a vele készült interjúból!

Először is tegyük tisztába, mert biztos sokan nem tudják, hogy mivel foglalkozik pontosan egy Egészségsherpa?
Az időm nagy részét az ügyfeleim egészség céljai elérésének segítése teszi ki. A cél azonban szinte mindenkinél más és más, vagy a célt épp nem tudja megfogalmazni, de azt igen, hogy mi nem jó most és min szeretne változtatni, de arra is volt már példa, hogy tudta mi a cél, viszont évek óta ugyanazon a szinten megrekedt és nem tudott továbblépni. Ebben az esetben az elakadás okát kellett először megfejtenünk, és úgy tudtunk továbbmenni. Nagyon karakteres és színes személyiségek az ügyfeleim és vannak olyanok, akikkel személyesen nem is találkoztam még, csak az online konzultációk alkalmával. Amikor pedig nem az ügyfelekkel dolgozom együtt, akkor általában sokat írok blogbejegyzéseket a weboldalamra, együttműködéseket alakítok ki partnerekkel – nemrégiben pl az Árvay Családi Pincészet boraival sütöttem/főztem, de 2022-ben sok újdonsággal készülök és a háttérben most azok előkészítése is zajlik. Amit még nagyon fontosnak tartok az a tanulás, így amikor tudom, akkor képzem magam általában külföldi, online kurzusokon.

Milyen problémákkal és kik keresnek meg leginkább?
Az elmúlt 1 évben leginkább olyan 40- 50 éves menedzserek és vállalkozók kerestek meg, akik sokat dolgoznak, és szeretik kontroll alatt tartani az életüket. Ha azonban valami egészségügyi problémájuk van, úgy érzik, hogy a kontrollt könnyen elveszíthetik így szeretnék, ha az orvosi kezelés mellett lenne valaki, aki segíti őket abban, hogy ismét jó formában legyenek.

A vállalkozók leginkább pedig attól tartanak, hogy ha velük történik valami, akkor hogyan megy tovább a szekér, így ők leginkább preventív céllal jönnek.

A legtöbben pedig azért keresnek meg, mert már szinte minden diétát (is) kipróbáltak, de csak ideig óráig sikerült lefogyniuk. Aztán jött egy váratlan nehézség, stressz és ismét elkezdtek hízni. A másik alapprobléma az pedig anyagcsere vagy emésztési eredetű, amivel megkeresnek. Van, aki már évek óta érzi, hogy puffad, rossz a közérzete és az orvosok nem találtak nála semmilyen problémát, de a helyzet továbbra sem változik. Szeretnék azt megtudni, hogy náluk mi okozza ezt a puffadást, és hogyan lehetne megszüntetni. Egyébként mivel az elmúlt közel 20 évben menedzserként és utána vállalkozóként dolgoztam elég gyakran megtaláljuk a közös hangot az ügyfelekkel. De mielőtt belevágunk a közös munkába mindig van egy egészségügyi előzményfelmérés, amit ki kell tölteniük és az alapján elbeszélgetünk: mi az ami zavarja, mit szeretne elérni, hogyan táplálkozik. Ezt követi egy 30 perces ingyenes konzultáció, amikor sokan nagyon meg tudnak nyílni, aminek örülök, mert akkor már „érzem”, hogy szuperül fogunk tudni együtt dolgozni. Természetesen már arra is volt példa, hogy nem működött a „kémia” és nem kezdtük el együtt a munkát, mivel a holisztikus szemléletmód miatt nagyon fontos, hogy egy nyelvet beszéljünk és meg legyen a megfelelő bizalom mindkét fél részéről.

Mi a tapasztalatod, az emberek már csak akkor keresnek segítséget, ha tényleg nagy a baj?
Régebben azt láttam, hogy tényleg akkor kérnek segítséget az emberek, ha nagy a baj, de akkor is leginkább elmennek az orvoshoz, beszedik a gyógyszereket és mennek tovább. Ma már szerencsére tudatosabbak az emberek, elmennek az orvoshoz, meggyógyulnak, de sokan szeretnék tudni vajon mi idézhette elő náluk a problémát, a betegséget. Ilyenkor pedig az ismerőseik, barátaik ajánlása alapján elindulnak valamilyen segítőhöz, kinek milyen megközelítés a szimpatikus, az alapján mennek ide- oda.

De sokszor még azt látom, hogy nem, mint egy egész rendszer tekintenek magukra, vagyis nem veszik figyelembe, hogy a működésük során minden mindennel összefügg. Mondok egy példát.
Volt aki azzal keresett meg, hogy szeretne lefogyni és nem érti miért nem sikerül, hisz ő nagyon egészségesen táplálkozik, sportol, de 1-2 kilónál többet nem tud leadni, ami nagyon elkeseríti, mert a diéták, amelyeket korábban próbált segítettek, de mindig az lett a vége, hogy olyan éhes volt pár hónap után, hogy inkább abbahagyta, hisz egy élete van és nem szeretne állandóan éhezni, ráadásul az éhség miatt a teljesítménye is folyamatosan csökkent.
Néhány alakalom után megfejtettük, hogy az az oka, hogy bár tényleg egészségesen táplálkozik,délután 3 óra körül mindig arra érez késztetést, hogy egyen valami édességet, és ez már olyan rutinszerű volt nála, hogy észre sem vette. A nap folyamán elég szoros időbeosztás alapján dolgozik és általában 14-15 óra körül volt az az időpont, amikor végre nyugodtan leült, nem volt akkora nyomás rajta és elengedhette magát. Ezt a tevékenységet pedig csokoládé majszolással kötötte egybe.
Nos a csoki jó, én nem vagyok ellene, de nem biztos, hogy minden nap. Így átalakítottuk picit a munkával, stresszel kapcsolatos érzéseit, na meg azt is, hogy ilyenkor egészségesebb alternatívához nyúljon és lám-lám elindult a várva várt fogyás is, éhezés nélkül. Vagyis mindig meg kell azt vizsgálni, hogy az életünkben mi mivel függ össze és nem kell fenekestől felforgatni mindent, hisz az hosszútávon nem fog működni – ideig óráig lehet, attól függ mennyire kitartó valaki, de ahogy az említett ügyfelem, is mondta, egy élete van, amit nem szeretne éhezéssel tölteni szóval én inkább az apró,  lépésről lépésre változtatás híve vagyok, mert azt könnyebben magáénak érzi az ember.

Az elmúlt 2 évben többen keresnek meg Téged? Érzed a Covid hatását?
Az Edinaturally 1 évvel ezelőtt indult, addig csak külső, „amatőr” szemlélődő voltam, de úgy látom, hogy sokak gondolkodásán változtatott a Covid, leginkább azt látom most, hogy a prevenció, amiről eddig inkább csak beszéltünk most egyre jobban előtérbe kerül.
Gondoljunk csak arra, hogy a többszöri bezárkózás, a karanténok, és home office alatt mennyire megnőtt pl. az otthonfőzések aránya. Azt láttam az ügyfeleken, hogy ezt sokszor nagyon nehezen élték meg, vagyis több generáció együtt, többféle igény és ráadásul minden nap főzés a munka mellett sokaknál nagyon nehéz volt. Aztán ha lebontottuk annak a hiedelmét, hogy az otthonfőzés nem egyenlő a konyhai rabsággal, megváltozott a hozzáállás is, és könnyebben ment a dolog. És akkor beszélhetünk arról, hogy mennyire szuper hatással van ránk, ha tudjuk mit eszünk és nem mellesleg maga a főzés kikapcsol. Na persze ez csak akkor, ha már nem teherként, hanem egyfajta kreatív tevékenységként éljük meg. Ha 2 évvel ezelőtt megkérdezel nem gondoltam volna, hogy online tanítok főzni ügyfeleket a konyhámban.

Mire vagy a legbüszkébb? Mi volt a legnagyobb sikered?
Amire büszke vagyok, hogy megtaláltam ezt az iskolát és elvégeztem a kurzust, mertem karriert váltani és ebben a családom nagyon támogatott, nemcsak udvariasságból mondom, hogy nélkülük nem ment volna, hanem ez a valóság. Nagyon sokat kellett tanulni, gyakorolni, vizsgázni és meg tudtam oldani kisgyerek mellett, így a férjemnek nagyon sokat köszönhetek.
Legnagyobb siker? Nos azért váltottam szakmát, hogy tudjak segíteni az embereknek. Korábban PR menedzserként dolgoztam és mindig azt mondtam, hogy én a rendezvényeimmel segítek, azzal, hogy arra az időre sikerül kikapcsolniuk, amíg ott vannak a rendezvényeimen. De aztán rájöttem, hogy picit komplexebb segítséget szeretnék nyújtani és leginkább az egészséggel kapcsolatosan és azon belül is a prevenciót tartom a legfontosabbnak, ezt hajlamosak vagyunk túlmisztifikálni, illetve csak akkor foglalkozunk magunkkal, ha gond van. Mivel egészséggel, étkezéssel, főzéssel, mozgással nagyon sokat foglalkoztam életem során, ezért kerestem azt a megoldást, hogyan tudom ezt úgy becsatornázni, hogy aki hozzám fordul annak tudjak segíteni, így találtam meg az egészség coachingot, de a coach szót nem igazán szeretem, és lettem inkább egészségsherpa. Ebből adódóan a legnagyobb sikernek azt tekintem, amikor látom, hogy 1-1 ügyfelem, hogyan alakul át, és kap rá annak az ízére, hogy egészségesebben éljen, vagy épp megfejtjük, hogy nála mi jelenti az elakadást. 2021-ben több ilyen ügyfeleim is volt, és ezt érzem a legnagyobb sikernek.

Milyen főbb céljaid, terveid vannak az idei évre?
2022-ben az egyik következő lépés, hogy elindul az érzelmi evés mentesen program, azoknak, akik egészségesen étkeznek, de nemcsak akkor esznek, amikor éhesek. Az ügyfeleimnél ez egy általános probléma és vannak olyanok, akiknek viszont kizárólag ez a problémájuk, ezért indítom útjára ezt a programot. A másik tervem, hogy minél több emberhez eljusson a híre annak, hogy komplexen, holisztikusan tekintsünk az egészségünkre, és ehhez több eszközt is szeretnék bevetni, de ezek még legyenek titkok, amelyekről folyamatosan le fogom rántani a leplet…

Hozzászólások

Pin It on Pinterest