… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Ránctalanítás vagy öregedésgátlás?

Ránctalanítás vagy öregedésgátlás?

A ránctalanító (anti-wrinkle) és öregedésgátló (anti-aging) megnevezéseket sokszor olvashatjuk a kozmetikai termékek dobozain. A 21. század szépségápolás kulcsszavai, de nem összetéveszthetőek vagy felcserélhetőek. Más-más korosztálynak ajánlottak, mást hivatottak megelőzni és kezelni.

Ránctalanítás 20+
Noha fiatalon még nyoma sincs a ráncoknak, a ránctalanító krémeket már ilyenkor érdemes elkezdeni használni. Ezek a kozmetikumok az öregedés egyetlen aspektusára, a ráncokra irányulnak. Hidratálják a bőrt, növelik annak rugalmasságát és serkentik a sejtek regenerációját. Használatukkal lassítható a ráncok kialakulása, a kisebb szarkalábak pedig még orvosolhatók.

Anti-aging 40+
Az öregedésgátló, anti-aging arckrémek már érett bőrre készültek, és jóval összetettebb védelmet biztosítanak a bőrnek. Egyrészt a ránctalanító krémekhez hasonlóan intenzíven hidratálnak és regenerálnak, ugyanakkor enzimes hatóanyaguknak köszönhetően segítik a kollagéntermelést, javítják az elasztinrostok minőségét és megemelik a megereszkedett bőrt. Az anti-aging arckrémek a ráncok mellett a következőkről gondoskodnak:

Környezeti tényezők elleni védelem.
Pigmentfoltok csökkentése.
Bőr revitalizálása.
Bőrfeszesség visszaállítása.
Szem körüli szarkalábak és szemzacskók csökkentése.

Ismerd meg a ráncokat!
Megkülönböztetünk dinamikus és statikus ráncokat. Az előbbiek, más szóval a mimikai ráncok az érzelmek kifejezésekor jelennek meg arcunkon, ha például nevetünk vagy épp dühösek vagyunk. Ezek a ráncok fiatalkorban még eltűnnek, idővel azonban nyugalmi állapotban is fennmaradnak. A finomabb, statikus ráncok a vízhiányos, romló kötőszövetű bőrnél jelentkeznek. A kor előrehaladtával a bőr mindenképpen veszít rugalmasságából, ugyanis egyre kevesebb kollagén és elasztin termelődik, valamint a vízmegkötő képessége is csökken. A ráncokat teljesen eltüntetni és megelőzni nem lehet, de halványítani és késleltetni igen.

Botox hatású összetevők
A Farmec kozmetikai vállalat vegyészmérnökétől, Mrs. Sofia Irimie-től megtudtuk, hogy a ránctalanító krémek összetevőit két csoportba sorolhatjuk. Vannak az úgynevezett botox hatású összetevők, melyek a mimikai ráncok ellen irányulnak, és azonnali hatást eredményeznek. Blokkolják a mimikai izmok sejtfalában lévő receptorokat, és kisimítják a bőrt. A neurotoxikus hatású peptidek, a viperaméregből nyert peptidek vagy a gatulinkivonat, melyet az zsibbasztófűből (Acmella oleracea) nyernek ki, mind ilyen összetevők. A másik csoportba tartoznak a lassúbb, de összetettebb hatású, a statikus ráncok ellen dolgozó összetevők. Idesorolhatóak olyan antioxidánsok, mint az A-, E-, C-vitamin, számos növényi kivonat és enzim, valamint a sejt regenerálódását segítő és a kollagén- és az elasztinrostok megújulását serkentő aminosavak, peptidek és fehérjék.

A bőr változásai:
20 évesen az arcbőr üde, sima és feszes.
30 év körül a szövetek veszítenek vízmegtartó képességükből, a faggyútermelés csökken, így az arcbőr szárazabbá és fénytelenebbé válik.
40 évesen csökkennek a bőr sejtjeinek regenerálódását, a kollagén- és elasztinrostok megújulását serkentő aminosavak, peptidek és fehérjék. A bőr veszít a rugalmasságából és feszességéből, hajlamos lesz a kiszáradásra.
50 körül a bőr vékonyodni kezd, egyre mélyebb ráncok jelennek meg.
60 év felett a sejtek víztartalma nagymértékben csökken, a faggyúmirigyek elégtelen működése miatt a bőr szárazzá válik.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest