… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Hogyan kezeld a benőtt szőrszálakat?

Hogyan kezeld a benőtt szőrszálakat?

A benőtt szőrszálak nem csupán a nőknek okoznak bosszúsággal teli perceket, hiszen a férfiak többsége is rendszeresen szőrtelenít. Ezek a bőrhibák általánosságban nem igényelnek túl nagy figyelmet, de az óvintézkedéseket nem árt mindenkinek megtennie, hiszen az esetlegesen jelentkező gyulladás a legkevésbé sem kellemes és esztétikus probléma.

Hogyan alakul ki?

Benőtt szőrről akkor beszélhetünk, ha a növekvő szál nem tudja áttörni a bőr felszínét, hanem visszakunkorodik, és mivel folyamatosan növekedik, gyulladás generál. Ez a probléma főként akkor jelenik meg, ha valaki túl gyakran és/vagy helytelenül szőrtelenít, illetve, ha valamilyen okból kifolyólag a szőrszál annyira meggyengül, hogy nem tud áthatolni a bőr felső rétegén. Ez utóbbi eredhet például gyantázásból, epilálásból is, a helyesen borotvált bőrön csak nagyon ritkán jelennek meg a pattanásra hasonlító, gyulladt pontocskák.

Hogyan kezelheted?

Különösképpen fontos, hogy ha gyakran szőrtelenítesz, vagy olyan módszert választasz, ami során a szálak meggyengülnek, akkor szánj időt hetente egyszer, vagy legfeljebb kétszer tested radírozására. Ez nem csupán az arc bőrének ápolása során lényeges, hiszen a testünkön is ugyanolyan folyamatok zajlanak. Ha eltávolítod a hámsejteket, akár konkrét bőrradírral, akár luffa szivaccsal, akkor elősegítheted, hogy a szálak gond nélkül felszínre törjenek. A már gyulladt szőrtüszőt nem igazán ajánlatos ilyen módon dörzsölni, bár a burkot felrepesztheted, és a szál kibukkanhat, esélyes, hogy a bőrödet megsérted. Emiatt a felület nehezen fog gyógyulni és be is sebesedhet, ami nyilvánvalóan nem a legszerencsésebb végkimenetel. A begyulladt szőrtüszőt a legkönnyebben az alábbi módon tudod eltüntetni:

  • Fürdés után, amikor felpuhult a bőröd, óvatosan nyomd meg a gyulladt pont körül a bőrödet. Előfordulhat, hogy már ennyitől is távozik a felgyülemlett genny és megnyílik az út a szőrszálig.
  • Ha a nyomás nem elegendő, akkor fogj egy steril tűt, és óvatosan sértsd fel vele a hártya felszínét. Ne aggódj, nem fog fájni, semmit sem fogsz érezni az egészből! Ha a felszínen rés nyílik, a nyomás hatására távozni fog a felesleg és hozzá fogsz férni a szőrszálhoz.
  • A felszínre bukkanó szőrszál lehet, hogy már magától leválik, így nem kell vele semmit tenned. Ugyanakkor előfordulhat, hogy még ragaszkodik hozzád. Ekkor egyszerűen eltávolíthatod egy szemöldökcsipesszel, valószínűleg a következő növekedési fázisban már nem fog problémát okozni. Dönthetsz úgy is, hogy levágod a hosszú szálat, hogy a tüszőnek legyen ideje regenerálódni, de a borotválást nem ajánljuk, hiszen a pattanásszerű duzzanatot nem éppen jó ötlet éles tárgyal megsérteni.
  • Utolsó lépésként érdemes lefertőtlenítened a lehetőleg miniatűr sebet, akár a célra kifejlesztett termékkel, akár tiszta alkohollal

Szabó Böbe írása

Hozzászólások

Pin It on Pinterest