… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt A bőr feszességének csökkenése általános jelenség

A bőr feszességének csökkenése általános jelenség

Az esztétikai bőrfiatalító kezelések szempontjából a bőr feszességének csökkenése az elsőszámú probléma nemzetközi szinten is – az öregedési folyamatoknál fennálló etnikai és kulturális különbségek ellenére is.

Amikor nőket kérdezünk meg arról, hogy mit szeretnek legkevésbé azon, ahogy az arcuk a korral változik, a válaszaik jelentősen eltérnek attól függően, hogy melyik földrészen vagyunk éppen. Az észak-európai nők a ráncokat kötik össze az öregedéssel, miközben az ázsiai nők sokkal inkább a pigmentáció miatt aggódnak. Mindazonáltal egy dologban egyetértenek: „az idő előrehaladtával a bőrünk egyre veszít rugalmasságából és feszességéből, az arckontúr pedig megereszkedik” – mondta Stefanie Conzelmann, a Beiersdorf AG Dermokozmetikai Termékfejlesztési részlegének vezetője. A bőr feszességének csökkenése egy olyan jelenség, amely miatt a világon mindenhol aggódnak a nők – véli Silke Kaja, a hamburgi Eucerin Skin Institute vezetője. „Gyakran találkozok olyan nőkkel, akik nagyon pozitívan állnak az öregedéshez. Egyáltalán nem okoz gondot nekik hozzászokni az ősz hajhoz, a nevetőráncokhoz és a változó bőrápolási igényekhez.” Mindazonáltal, csak nagyon kevesen hajlandók elfogadni a bőr feszességének csökkenését. „A vendégeink azt utálják legjobban, amikor a bőrük elkezd megereszkedni, és arckontúrjaik elvesztik határozottságukat, főként az áll és az orca környékén.”

Egyetemleges minden ember számára
A nők világszerte tapasztalják a bőr feszességének csökkenését a kor előrehaladtával. „Az arcbőr feszességének és teltségének csökkenése az öregedés általános jele” – erősítette meg Hema Sundaram, Fairfax-i bőrgyógyász, aki különféle etnikai származású pácienseket kezel. „Habár egyéni eltérések vannak arra vonatkozóan, hogy milyen hamar és hol veszítünk a bőr teltségéből, ez egy olyan folyamat, amelyet minden nő elkerülhetetlenül megtapasztal.” A bőrgyógyászok tisztában vannak azzal a genetikai háttérrel, amely befolyásolja a bőr öregedési folyamatait, így például azt, hogy a melanociták mennyire érzékenyek az UV sugárzásra, mennyi melanint termelnek, illetve milyen gyorsan veszít a bőr a rugalmasságából a kor előrehaladtával. A Yale Egyetem által New Havenben készített egyik friss tanulmány feltárta, hogy néhány afrikai nép bőre később kezd el ráncosodni, mint más etnikumú embereké[1]. „Ennek oka az lehet, hogy az ilyen bőrtípusú emberek rugalmasabb és vastagabb irharéteggel rendelkeznek” – magyarázta az egyesült államokbeli szakértő. Egyéb genetikailag programozott eltérésekről az öregedési folyamatban jelenleg csak feltételezéseink vannak. „Azt feltételezzük, hogy a kollagént előállító fibroblasztok nem ugyanúgy működnek a különböző etnikumú emberek esetén. Mindazonáltal, ezeket a feltételezéseket még nem sikerült tanulmányokkal igazolni.”

Szokásaink vagy génjeink?
Nem egyedül a gének felelnek azért, hogy különböző emberek különböző ütemben és módon öregszenek: a kulturális szempontok is szerepet játszanak benne. „Sok ázsiai rendkívüli gondossággal védi a bőrét az UV sugárzás ellen, így az kevésbé fejti ki károsító hatását” – erősítette meg Hema Sundaram. Egyéb tényezők – mint például a dohányzás, a stressz és az alvás hiánya – szintén negatív hatással vannak a bőr öregedési folyamataira. Az ohiói Case Western Reserve Egyetem által készített egyik tanulmány szerint úgy tűnik, a súlynak is szerepe van a bőr feszességének csökkenésében[2]. A kutatók éveket töltöttek azzal, hogy megvizsgálták 200 ikerpárnál az eltérő életmódnak és az öregedés látható jeleinek összefüggését. Azt találták, hogy az extrém súlyváltozás – például a radikális fogyókúra eredményeként – meglehetősen negatív hatással van az öregedés látható jeleire.

A bőrfiatalító kezelést igénylők feszesebb bőrt szeretnének világszerte
Függetlenül attól, hogy az arcbőr feszességének és teltségének elvesztése genetikai, kulturális vagy egyéni okokra vezethető vissza, az öregedés folyamatában játszott jelentőségét jól mutatja az új, a bőr feszességét és teltségét helyreállító bőrfiatalító kezelések sikere világszerte. „A feszesítő kezelések igen népszerűek a világon mindenhol” – erősítette meg Hema Sundaram, aki a legújabb bőrfeszesítő kezelések szakértőjeként tartott előadást nemzetközi bőrgyógyászok előtt a legutóbbi monacói bőrfiatalító kongresszuson.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest