… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Programok Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

12_rovidA vizuális varázsló, Tim Burton most is egy felejthetetlen filmélménnyel gazdagít minket, és ezúttal is egy sikerkönyvet álmodik vászonra. A tizenhat éves Jake rájön, hogy van kiút a háborús hétköznapok reménytelenségéből, van egy csodálatos hely, ahol mások a valóság szabályai, létezik egy menedék, egy sziget, ahol Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei élnek. Azonban mialatt megismeri a párhuzamos világot és megérti szabályait, az is kiderül számára, hogy ezt a fantasztikus helyet ugyanúgy veszély fenyegeti, mint saját, eddigi világát. A film magával ragadó képeivel, emlékezetes karaktereivel, áradó fantáziavilágával sorol be Tim Burton legnagyobb filmjei, az Ollókezű Edward, a Karácsonyi lidércnyomás és a Charlie és a csokigyár mellé.

Légy különleges! A film legfőbb üzenete ez. A film arra szólít fel, hogy elfogadjuk a másságot önmagunkban és másokban is. Legyünk büszkék adottságainkra és képességeinkre, bármik is azok, és tanuljuk meg az előnyünkre fordítani azokat.

DF-02399crop - Eva Green portrays Miss Peregrine, who oversees a magical place that is threatened by powerful enemies. Photo Credit: Leah Gallo.

A szigetlakó gyerekeket értetlenséggel, sőt ellenségesen fogadja a külvilág, megijednek képességeiktől, pedig hétköznapi gyerekek lennének, csak egy-egy különleges adottsággal vannak megáldva. Egyikük levitálni tud, a másik parancsol a tűznek, a harmadik láthatatlan, és sorolhatnánk a különlegesebbnél különlegesebb, meglepőnél meglepőbb tulajdonságokat és képességeket.

Vándorsólyom kisasszony menedéket nyújt számukra azzal az értetlenséggel, sőt gyakran ellenségességgel szemben, ami a normálisok világában rájuk zúdul. Azonban kiderül, hogy a szigetet egy még hatalmasabb ellenség is fenyegeti, ami elől már nem elég elrejtőzniük, hanem muszáj felvenniük ellene a harcot.

„Ezeket a gyerekeket őrültnek bélyegzi és üldözi a külvilág – mondja Eva Green, aki a csodás Vándorsólyom kisasszonyt játssza. – A titkos szigeten, ahol élnek, azonban különlegesség elfogadott, sőt tiszteletre méltó.”

„Gyerekkorunkban természetesnek vesszük, hogy mások vagyunk, mint a többiek. Szerencsések vagyunk, ha ez az érzésünk életünk során végig megmarad – jegyzi meg Tim Burton. – Engem például gyerekkoromban hangyásnak tituláltak, mert imádtam a szörnyfilmeket. Ami azt illeti, most is szeretem őket – nevet. – A gyerekkori »különlegességem« egész életemben velem maradt. És ezzel nem csak én vagyok így.”

„Ma, a szociális média által uralt világunkban másnak lenni különösen nagy kihívás – mondja Ella Purnell, aki Emmát alakítja, azt a lányt, aki képes parancsolni a tűznek és a levegőnek. – Egész nap olyan információkkal bombáznak minket a Twitteren, az Instagramon és a többi közösségi felületen, hogy óhatatlanul is folyamatosan a többiekhez hasonlítgatjuk magunkat: elég jó vagyok? Ahelyett, hogy azt élveznénk, akik vagyunk, ami önmagunkká tesz minket.”

Hozzászólások

Pin It on Pinterest