… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Programok Tudatos álmodás? Lehetséges!

Tudatos álmodás? Lehetséges!

A tudatos álmodás egy olyan jelenség, amelyet mindenkinek meg kell tapasztalnia. Elsajátításával kontroll alatt tarthatjuk álmainkat és olyan dolgokat tapasztalhatunk meg, amelyekkel álmaink egészen új szintre emelhetők. Mit jelent a tudatos álmodás és hogyan tanulhatjuk meg? Most kiderül!

Mit jelent a tudatos álmodás?
Minden ember álmodik minden este. Vannak, akik emlékeznek álmaikra, és vannak, akik hosszú órákat töltenek álmaik értelmének megfejtésével. Annak ellenére, hogy az álom egy általános emberi élmény, Kínától New York-ig mindenhol, minden este milliárdok álmodnak, szinte semmit nem tudunk az álmokról. Ennek a titokzatos jelenségnek van egy még érthetetlenebb formája, mely magától csak nagyon keveseknek adatik meg, a tudatos álmodás. A lucid álmodás (tudatos álmodás) során az álmodó tisztában van vele, hogy álmodik, így képes arra, hogy irányítsa az álom eseményeit. Meg tudja változtatni a tudatos álmodó az álom történéseit, ezáltal tulajdonképpen maga alakítja ki a saját álomvilágát.

Tudattalan és tudatos álmodás
A normál álmodás során csak passzív alanyként éljük át az álom eseményeit. Nincs lehetőségünk rá, hogy irányítsuk álmainkat és nem vesszük észre, hogy álmodunk. Az álom visz minket oda, ahova szeretne, sodródunk az árral. A tudatos álmodás során viszont felfedezhetjük saját álomvilágunkat, éber tudattal még alakíthatjuk is azt. A legfontosabb különbség, hogy a normál álmokra nem mindig emlékszünk, viszont a tudatos álmokra minden esetben.

Tippek a tudatos álmodáshoz
Az álmok jelentőségéről eltérnek a vélemények. Az egyetlen tudományág, amely komolyan foglalkozott az álmok és a tudatos álmok jelentőségével, a pszichológia. Vannak pszichológusok, akik szerint az álmok elemzése, és a tudatos álmodás kitanulása hasznos lehet a pszichés egészség ápolása szempontjából. A tudatos álmodást ki lehet tanulni, ugyanis vannak, akik minden este irányítják álmaikat. A legismertebb technika a tudatos álmodás elsajátítására, a valóságteszt. A technika alapja, hogy olyan szokatlan, furcsa tárgyakat és részleteket keresünk környezetünkben, melyek utalhatnak arra, hogy álmodunk. Minden alkalommal érdemes megkérdezni magunktól, hogy „Ébren vagyok?”, „Álmodom?”. Ez egy idő után álmainkban is rögzülni fog. Álomnapló vezetése és rendszeres elalvás előtti olvasása is hasznos lehet. Itt azonban még fontosabb a rutin, álomnaplónak csak akkor lesz haszna, ha minden reggel és este használjuk.

Összegzés
Nagyon kevesünknek adatott meg a természetes, tudatos álmodás ajándéka, de nagyon sokunknak hasznos lehet önmagunk mélyebb megismerése szempontjából. A tudatos álmodást meg lehet tanulni. A megfelelő technikák alkalmazása és kitartó gyakorlása meg fogja hozni a kívánt eredményt.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest