… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Programok Betekintettünk a Hegedűvarázs próbájára – Exkluzív interjú Mága Zoltánnal

Betekintettünk a Hegedűvarázs próbájára – Exkluzív interjú Mága Zoltánnal

A hihetetlenül sikeres 100 templomi koncertsorozat után Mága Zoltán a Budapesti Operettszínházzal összefogva idén új misszióba kezd: a következő 3 évben sportcsarnokokban, színházakban és szabadtéri rendezvényeken megrendezésre kerülő koncertjein népszerűsíti a magyar zenét és kultúrát. A szombat este 8 órától, a Syma Rendezvényközpontban kezdődő nagyszabású, premier koncert próbájára betekinthettünk, és a híres hegedűvirtuózt faggattuk a nagyszabású eseményről.

Mi az apropója a szombati koncertnek? Miért döntött egy újabb koncertsorozat elindítása mellett?
A 100 templomi koncertsorozat országos sikerén felbuzdulva a Budapesti Operettszínházzal közösen úgy döntöttünk, hogy szeretnénk a magyar zenei kultúrát, a magyar zeneszerzőket tovább népszerűsíteni, és nagyszabású, színvonalas koncertek keretében a határon inneni és túli közönséghez közelebb vinni a magyar muzsika élményét és szeretetét. A Hegedűvarázs című koncertturné legfőbb célja tehát, hogy minél több, koncertenként akár több százezer nézőt is közelebb hozzuk a muzsikához, elvarázsoljuk a magyar zene és népzene legismertebb és kevésbé ismert dallamaival, hangsúlyozva, hogy igenis ott vagyunk a világ komolyzenei élvonalában.


A Syma Rendezvényközpont nagyszabású gálaestje óriási sztárvarázsnak ígérkezik, hiszen a magyar zenei élet számos neves és elismert alakja közreműködik az est folyamán. Kik lesznek a fellépő művészek?
A gálaműsoron fellépnek az Operettszínház legnevesebb művészei, többek között Janza Kata, Dolhai Attila, Vadász Dániel, Kerényi Miklós Máté, Dancs Annamária és Fischl Mónika mellett a Magyar Állami Operaház világhírű sztárjai, Frankó Tünde és Kiss B. Attila is az est vendégei lesznek. Hogy minél szélesebb közönség körében terjeszthessük a zene szeretetét, valamint egész pályafutásom alatt fontosnak célnak tartottam és tartom most is a fiatal tehetségek felkarolását, ezért az estre meghívtam a 6. Megasztár friss győztesét, Radics Gigit, valamint az X- Faktorban feltűnt Nyári lányokat és Brasch Bencét is a sztárgárda erősítésére. Az est színvonaláról és a látványos showról az Operett Színház igazgatója, a Kossuth- dijas Kerényi Miklós Gábor gondoskodik.

Említette, hogy a gálasorozat egyik legfőbb céljának tekinti a magyar zene népszerűsítését. Milyen jellegű művek fognak elhangzani az est folyamán?
Első sorban világhíres magyar zeneszerzők művei fognak felcsendülni az est, valamint az egész koncertsorozat folyamán, többek között Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Kálmán Imre, Huszka Jenő, Lehár Ferenc és Szakcsi Lakatos Béla művei, valamint szeretnénk megismertetni a magyar közönséget a  kevésbé ismert, de kiváló magyar szerzőkkel is.

Ha jól tudom, egy nagy létszámú szimfonikus zenekar fogja Önt és az est művészeit kísérni. Miért döntött az élő zene mellett?
A gálaműsor színvonalát egy 50 fős szimfonikus zenekar fogja emelni, melyet Primarius Szimfonikus Zenekar, valamint a Váci Szimfonikus Zenekar legkiválóbb muzsikusai alkotnak.  Az est zenei vezetője, a zenekar karmestere Farkas Pál, akivel nem ez lesz az első együttműködésünk, a 100 templomi koncertsorozat számos alkalmával dolgoztunk már együtt, többek között a Bazilika előtt megrendezett záróeseményen is. Nagyon jó barátság alakult ki közöttünk a munkafolyamatok során, szakmailag és emberileg is kiválóan tudunk együttműködni, pontosan ezért kértem fel a Duna Televízióban sugárzott Mága- show zenei irányítására is. Arra a kérdésre válaszolva pedig, hogy miért döntöttem az élő zene mellett egyszerű a válasz: az élő zene varázsa semmivel sem pótolható és helyettesíthető. Teljesen más élmény élőben hallani egy zenét, látni, ahogy a művészek hangszeréből „előbújik és megszületik” a csoda.

Mikor találkozhat Önnel legközelebb a közönség? Mik lesznek a sorozat következő állomásai?
A következő három évben fog lezajlani a 100 állomásos koncertmisszió, 100 településen, helyszínen fogjuk a magyar zenét hirdetni határon innen és túl. A hazai közönség szeretete ad számomra erőt és reményt a folytatáshoz, az újabb 100 koncert elindításához. A második állomás Maglód lesz június 28- án, utána pedig Győr következik majd, július 1- jén.

Mit ígér a szombat esti gála a nézők számára?
Egy rendkívül színvonalas, sokszínű műsort a magyar zene gyöngyszemeivel neves magyar sztárok tolmácsolásában. Amit biztosan megígérhetek, hogy az est nem lesz olyan hosszú, 5 órás, mint az Újévi koncert volt. De mindenképpen egy tartalmas estére és pörgős számokra számíthat minden kedves ellátogató.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest