… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Programok 110 éves a Halasi Csipke – Amire büszkék lehetünk!

110 éves a Halasi Csipke – Amire büszkék lehetünk!

2012. a halasi csipke éve! Idén ünnepli fennállásának 110. évfordulóját. A halasi csipkevarrás élő  hagyománya 2010. szeptembere óta szerepel a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén és ez által hivatalosan is a magyar kultúra védett szellemi örökségének része. A jubileumi év védnöke Mádl Dalma asszony, aki az elmúlt évtizedben sokat tett a halasi csipkéért, sőt napjainkban is fáradhatatlanul dolgozik annak  népszerűsítésén. 

Gyönyörű, egyedi ékszerek is készülnek csipkéből

2012. kiemelkedő JUBILEUMI rendezvényei
A halasi csipke születéséről több helyszínen is megemlékeznek. A fő esemény azonban a XIII. Nemzetközi Csipkefesztivál és Halasi Csipke Emlékkiállítás a Csipkeházban,  Kiskunhalason, 2012. április 20. és május 6. között. E kiállítás keretén belül számos, eddig még a nagyközönség által csak ritkán látott 100-110 éves halasi /színes!/ csipkéket is bemutatunk – több hazai múzeum gyűjteményéből.

A szentendrei Skanzenben március 15. és április 15. között látható a halasi csipke kiállítás, majd ugyanitt a Pünkösdi Sokadalom keretén belül május 26-án és 27-én. A budapesti Nemzetközi Kerámia Stúdióban május 31-től június 15-ig tekinthetik meg  csipke bemutatkozását.  A halasi csipke történetének egyik legmegtisztelőbb meghívása Passauból érkezett, ahol a barokk város 350 éves fennállásához kapcsolódó ünnepségsorozat egyik látványossága lesz a halasi csipke bemutatkozása augusztus végén. Természetesen a már biztos megjelenések mellett tovább körvonalazódnak egyéb helyszínek is /Hajós, Iparművészeti Múzeum, Kossuth Klub, Szellemi Kulturális Örökség hétvége Skanzenben, Szentendrén/.


A 110 éves halasi csipke, a  jubileumi év rendezvényei hazánkban, a XIII. Nemzetközi Csipkefesztivál és Halasi Csipke Emlékkiállítás a Csipkeházban,  Kiskunhalason: 2012. április 20 – május 6.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest