… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Nevemben a sorsom: Angelina Jolie ma 37 éves

Nevemben a sorsom: Angelina Jolie ma 37 éves

Nevedben a sorsod – tartja a mondás. Hollywood bővelkedik sztárban, de közülük is talán a legszebben ragyogó csillag Angelina Jolie, aki mióta Brad Pittel kötötte össze életét már nem pusztán színésznő, anya, nő-ikon, hanem egy jól csengő márka is. Amihez az ő neve kötődik, bizonyosan sikerré válik. Nos, ha a név jelentheti egy ember sorsát, akkor pillantsunk a benne rejlő betűk mögé. Angelina Jolie – betűről betűre!

„A” mint adoptálás
Brangelina azaz Brad és Angelina – ezt a nevet kapták az amerikai újságíróktól – mióta együtt vannak mindig szorosan, kéz a kézben hirdetik, ami számukra legfontosabb: a család és a gyerekek. Ezzel együtt pedig kapcsolatuk szilárdságát is mutatják, mely nélkül nem működhet jól ez a kis közösség. A rossznyelvek persze gyakran épp fordítva kezelik ezt a dolgot, és azt állítják azért ez a „gyerekgyűjtés”, hogy a két embert összetartsa. Nos persze, hogy ennek mi a valódi alapja, nem tudni, de az biztos, hogy Brangelina-ék mindenhol hangoztatják mennyire szeretik gyerekeiket és ha tehetik, továbbra is szeretnének örökbe fogadni, lehetőleg olyan távoli ország szegény sorsú gyermekei közül, ahol nehéz körülmények között élnek az emberek. Az ikrek, Knox és Vivienne születésével hatra nőtt a család kis utódainak száma, de állítólag a világ egyik leghíresebb színészpárosa nem áll meg ennél a számnál, ugyanis több nyilatkozatukban is elhangzott, hogy első közös gyermekük Shiloh és a három adoptál gyermek – Maddox, Pax, és Zahara – mellé egy újabb csemetét szeretnének, talán Kínából. Bár szokatlannak és felelőtlenségnek, esetleg kitűnő reklámfogásnak látszik ez a rengeteg örökbe fogadás, mégis ahogyan a páros az óvodányi gyermekkel feltűnik, tényleg sugárzik róluk a boldogság. Angelina pedig két lábbal a földön jár, hiszen kijelentette, nagyon fontosnak tartja, hogy a család minden új jövevény után „összerázódjon”, addig szó sem lehet egy következő babáról.

Az MTV-n bemutatták a munkájáról készült reality műsort.

„N” mint nagykövet
Ha ez a szó kapcsolódik egy igazi nagy női sztár nevéhez az első kézenfekvő dolog, amire gondolhatnánk, az a divat. Valóban, Angelina akár lehetne a divat nagykövete is, modell múltjának, sőt jelenlegi modell alkatának köszönhetően tökéletesen alakította ki saját stílusát, mely elsősorban az elegancia irányzatait követi, azonban a nagyköveti minőséget nem a divatnak köszönheti. Az, hogy a gyermekek örökbefogadásával kapcsolatban is csak nehéz gazdasági helyzetben lévő országból választ, szintén bizonyítja, hogy mennyire érzékeny és felelős világpolgár, ráadásul ő az a sztár, aki nem csak nevét használja fel egy-egy jótékony cél elérése érdekében, de saját maga is tesz valamit. Éppen ezért választotta őt az ENSZ Menekültügyi Főbizottság (UNHCR) különleges jószolgálati nagykövetének. Az ő feladata persze első sorban az, hogy média megjelenéssel támogassa, felhívja a figyelmet a menekültek nehéz, gyakran sanyarú helyzetére a világ legszegényebb országaiban, ahol jelenleg is háborúk dúlnak, vagy folyamatos éhezés fenyegeti a lakosságot, ami menekülésre készteti az embereket. E mellett azonban tevékenyen közreműködik a bizottság munkájában, személyesen látogatott már el Sierra Leone-ba, ahol testközelben láthatta a menekülttáborokban élő emberek problémáit, de járt már Tanzániában, Namíbiában, Kambodzsában, Pakisztánban is. Angelina teljes erőbedobással végzi ezt a feladatot, azt mondja: „Ellátogatsz ezekre, a helyekre és rádöbbensz, az élet miről is szól valójában, és ezek az emberek min mennek keresztül. Ezek az emberek az én hőseim.”

„G” mint gyűjtemény
Hosszú utat járt be, míg így „megszelídült”, mert nem volt ő mindig angyal, még ha a neve ezt is jelenti. Zűrös életet élt, bulizott és folyton lázadt. Egészen különleges dolgok érdekelték, hiszen – ki gondolná – gyermekkori álma az volt, hogy temetésszervező legyen, ezért még a bebalzsamozásról is tanult. Ez a fura, halálhoz közeli érdeklődés megmaradt, egyik legnagyobb szenvedélye a vámpír könyvek és a késgyűjtés, ami persze nem feltétlen kell, hogy a halálhoz kötődjön, mégis meglepő és sötét érzést kelt az emberekben csak úgy, mint az, hogy volt férje vérét kicsi fiolába töltve viselte nyakában, sőt, hogy odahaza régebben kígyókat tartott. Első kését édesanyjától kapta, tehát szinte hagyomány már, hogy a család gyermek tagjai öröklik ezt a hobbit. Valószínűleg ezért kapott idén Maddox, a legidősebb Jolie-Pitt gyerek egy kést ajándékba anyukájától.

„E” mint elegancia
Ő az, akit soha nem látunk habcsóknak öltözve, nincs óriás masni a nyakában, nem villan ki a bugyija, nem extravagáns, hanem egyszerűen csak elegáns. Sokan úgy vélik, az elegancia alapvetően unalmas és egy sztártól elvárható lenne a különleges és egyedi öltözködés. Angelina esetében a stílusguruk pontosan tudják, mit miért tesznek. Akinek ugyanis ilyen érzéki, már szinte vad szexis kisugárzása van, nem tehet rá még egy lapáttal. Ha olyan ruhákba bújna, amelyek harsányak, vagy alig takarnak, az összhatás közönséges lenne. A nőiesség az egyszerűen elegáns, finom ruhákban is tündökölhet, ezért Angelina ezekben a darabokban is tökéletesen fest, ráadásul valahogy még így is mindenkinek az érzékiséget juttatja eszébe. Törékeny alkata megengedhet gyakorlatilag bármit, kedvenc színe pedig a fekete, ami valóban az elegancia alap és örök színe.

„L” – mint legyőzhetetlen
Angelina abszolút kemény és erős nő. Köszönheti ezt édesanyjának Marcheline Bertrand-nak, aki édesapja, John Voight-tal történt válását követően őt és testvérét egyedül nevelte fel.  Ők voltak hárman a világ ellen! Ez bár eleinte öntörvényűvé tette, mégis sok mindenre megtanította őt, de legfőképp az önállóságra és arra, hogy önerejéből fakadóan bármire képes lehet. Szeret sokszor egyedül lenni, és fontosnak tartja, hogy soha ne függjön senkitől, persze leginkább anyagi értelemben véve. Ezt bizonyára teljesítette, hiszen az egyik legjobban fizetett hollywoodi színésznővé vált. Szerepeiben is főként olyan nőket formál meg, akik különlegesek és erősek, minden körülmények között megállják helyüket. Ilyen volt a Tomb Raider-ben Lara Croft, vagy a Tolvajtempóban Sara, sőt legújabb filmjében a Wanted-ban Fox a bérgyilkos nő is.

Sokan nem hittek kapcsolatukban, de az idő őket igazolja

„I” mint ikrek
Bár korábban nem szeretett volna saját gyereket, saját elmondása szerint Brad-nek köszönhető ez a változás, mivel az iránta érzett szeretet és az, hogy látta milyen gyengéden törődik örökbefogadott gyermekeivel, egyszeriben felébresztette benne az anyai ösztönöket. „Mint a legtöbb nő, én is imádok terhes lenni. Ilyenkor olyannyira nőnek érezheted magad, mint soha semmi mástól.” – nyilatkozta az amerikai lapoknak. Szintén Brad támogatása és ösztönzését követően határozták el, Shiloh után újra közös gyermeket szeretnének, így születtek meg idén Franciaországban az ikrek, Knox és Vivienne Marcheline. Az orvosuk elmondta, hogy a Brad végig Angelina mellett volt a szülés előtt és közben is, nyugodt és nagyon érzelmes volt, sőt még a köldökzsinórt is saját maga vágta el. Angelina, aki a császármetszés miatt érzéstelenítést kapott, végig magánál volt, halkan beszélgetett férjével, sőt néha még nevetett is. Nagyon boldognak tűntek együtt ezekben a fontos pillanatokban.
Az ikrek első fotói rekord áron keltek el, az amerikai People magazin potom 14 milllió dollárt kínált értük, ekkor az ikrek alig három hetesek voltak. Sokak szemében a gyermekek ilyen módon történő piacképessé tétele, csúnyább szóval „áruba bocsátása” bizony nem túl szép dolog, de a javukra írható, hogy ezt a teljes összeget jótékony célra fordították.

„N” mint nevek
Minden gyermekének különleges neve van, talán ő is hisz a név- és sorsközösségben.  Persze tendencia, hogy bizonyos nevek évről évre divatosabbá válnak, azonban Brangelina-ék bármit is tesznek, követőkre találnak, így gyermekeik neveivel is divathullámot indítottak el.
A sztárok névválasztása valóban befolyással van rajongóik születendő gyermekeinek névválasztására is, hiszen mióta a köztudatba kerültek egyre gyakoribb, hogy az emberek e neveket adják gyermekeiknek, holott talán korábban még nem is hallottak róluk. Maddox neve 2001. előtt még csak meg sem fordult azon az ezres listán, amelyen Amerika kedvenc nevei szerepelnek. A következő évben azonban már több mint 350 újszülöttet hívtak így, ezzel tehát a kelta eredetű „jótevő-t” jelentő név szárnyalni kezdett, tavaly már több mint 1500 amerikai kisfiút neveztek el így. Pax, azaz latinul „béke”, Angelina édesanyja javaslatára lett kiválasztva. Bár nem futott be akkora sikert, mint első örökbefogadott fia neve, mégis divatot teremtett, hiszen ennek hatására az emberek a ritka Paxton nevet újra felfedezték. Zahara Marley az etióp kislány 2005-ben érkezett a családba. Neve szuahéli nyelven azt jelenti „virág”. Mivel ez az adoptálás a pár körüli egyéb nagy sajtóvisszhangot keltett történések miatt kevés figyelmet kapott, így ez a név sem lett olyan populáris, mint Maddox-é. Ekkor ugyanis a világ elsősorban Brad és Angelina, illetve Jennifer Anniston háromszögére figyelt.  Shiloh, első közös gyermekük Afrikában, Namíbiában született, bár neve nem ilyen hangzású, természetesen szintén különleges. Héberül „békés-t” jelent, mely jelentésében tökéletesen harmonizál testvérei nevének jelentésével.  Ez a név szintén nem volt ismert korábban, és bár nem tört a kedvenc nevek listájának élére, mégis egyre többen szerettek bele, így egyre gyakrabban szólongatják gyermekeiket így az amerikai édesanyák. Érdekesség, hogy a pár gondosan ügyelt a nevek kiválasztása során arra is, hogy ne csak jelentésben, de hangzásban is harmonizáljanak e nevek, és lehetőleg tartalmazzák a ritka, keveset használt „z”, „x”  betűket. A kis Knox Léon és Vivienne Marcheline neve szintén megfelel Brangelina óhajának, legalábbis ha a betűit tekintjük, azonban szorosabban kötődik szüleik eredetéhez. Knox nevét Brad anyai nagyapja után kapta, jelentése „a hegyekből”, Léon pedig azért lett, mert Angelina üknagyapját is így hívták, jelentése „oroszlán”. Vivienne neve egyértelműen tükrözi, hogy Franciaországban született, ezzel is utalva Angelina gyökereire és azt jelenti „életteli”, második neve pedig megegyezik anyukájának nevével.

„A” mint adományozás
Nem csak Angelina, de Brad is nagyon komoly feladatának tekinti az adományozást és a jótékonyságot. Évente több millió dollárt szánnak ilyen célra és úgy nevelik gyermekeiket, hogy már most kijelölik számukra ezt az utat. Angelina Afrikában kórházat hozott létre HIV fertőzöttek részére, és úgy döntött, hogy vezetését majd lányára, Zaharára fogja bízni. Közös alapítványt is létrehoztak, mellyel legutóbb 1 millió dollárt adományoztak egy olyan oktatásügyi közösségnek, amely a háborús övezetekben élő gyermekeket támogatja. Ezzel az összeggel segítik az Irakban élő katonák gyermekeit, illetve a Nők a Nőkért nemzetközi egyesülésen keresztül az iraki nőket és gyermekeket, hogy jobb oktatásban részesülhessenek. A Katrina hurrikán pusztítása után New Orleans részére is nagy összegű adományt juttattak, vagy Shiloh namíbiai születésekor – mely szintén része volt, hogy a világ figyelmét erre a szegény országra irányítsák – az ottani Vöröskeresztet is támogatták több százezer dollárral. „Reméljük, ezzel bátorítunk másokat is az adakozásra, hogy ilyen nagyszerű szervezeteket támogassanak.” – nyilatkozta Brad.

„J” mint Jennifer
Amikor Brad és Angelina megismerkedett a Mr. és Mrs. Smith forgatásán, Brad még házas ember volt. A „jóbarátos” Jennifer Aniston volt párja, akivel alapvetően boldog házasságban éltek, azonban Brad már akkoriban is nagyon szeretett volna közös gyermeket, de ez Jennek akkor nem fért bele karrierjébe. Úgy látszik ez is közrejátszhatott abban, hogy a már önmagában is varázsaltos, de ráadásul akkor már gyereket nevelő Angelina az egyik legjobb hollywoodi pasi szívéhez kerülhetett közel. Ettől fogva nem volt megállás, a sztárlapokban napvilágot látó hírek azt bizonyították, megpecsételődött egy álom pár kapcsolata, de valami új kezdődött el. Jennifer – nem tudni – de talán azóta sem tudta feldolgozni a szakítást, megállás nélkül keresi új párját és igazán összetörte a válás. Angelina a csábító szerepét kapta ebben a szerelmi háromszögben, de hát hiába, a szívnek úgy látszik nem lehet parancsolni, Brad-nek sem sikerült. A két nő érthető módon nem keresi egymás társaságát, a kötelező illemszabályokat betartják: Jen gratulált első közös gyermekük születéséhez, de Angelina nem nézi jó szemmel, hogy egykori anyósával azóta is kitűnő kapcsolatot ápol. Egyes értesülések szerint Brad anyukája Jane nem tudta úgy megkedvelni fia új kedvesét, mint az egykori arát, sőt nem is érti, fia hogyan került kapcsolatba egy olyan nővel, aki korábban vad és féktelen életet élt, mint Angelina.

„O” mint Oscar
Valószínűleg minden filmszínész dédelgetett álma, hogy egyszer ott álljon, azon a pódiumon, ahol kezébe veheti a kis aranyszobrocskát, az Oscar díjat. Nos, Angelinának sikerült, hiszen 2000-ben az Észvesztő című filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb női mellékszereplő díját. Sokak szerint idén talán újra ott állhat majd, és már akár gondolkodhat is, mit fog mondani, amikor kezében tartja az újabb Oscar-t. Persze, hogy ez kiderüljön még néhány hónapot várnunk kell, de tény, hogy Clint Eastwood rendezése már-már garanciának mondható a díjra, ráadásul az Elcserélt életek egyik főszereplője Angelina. Mind a kritikusok, mind a rendező ódákat zengtek Jolie-ról, nekünk még sajnos 2009. februárjáig várnunk kell a bemutatóra. Ha filmes díjakról esik szó, a Golden Globe-ot is érdemes megemlíteni, hiszen szintén igen rangos és csaknem olyan elismertséggel jár, mint az Oscar. Kevés színésznőnek sikerült elérnie azt az érdemet, hogy egymást követő három évben átvehesse ezt a díjat is, de neki sikerült.

„L” mint lányok
Már fiatal lány kora óta nem volt tabu családjában a szex. Édesanyja úgy tartotta, hogy inkább vigye haza a fiúkat, minthogy az utcán, vagy autóban töltsék együtt az idejüket, hiszen ez biztonságosabb. Mivel anya lánya között tökéletes volt a bizalom, így a fiúk ott is aludhattak, tehát valóban felvilágosult és koraérett lány volt. A nyílt szexualitás, tehát az, hogy felvállalta milyen fontos ez számára, sokak szemében – főként az amerikai társadalomban – volt szálka. Számos férfi karjában fordult meg, régebben gyakran hangoztatta különös szexuális szokásait, így talán nem meglepő, hogy nyíltan vállalta biszexualitását is. A Foxfire című filmjében Jenny Shimizu-val forgatott jelenetek érzékisége is erről árulkodik. Legutóbb az idei cannes-i fesztiválon sokkolta azzal a nagyérdeműt, hogy megcsókolta Clint Eastwood feleségét.

„I” mint illat
Nem titok, hogy manapság már minden nagynevű színész, énekes a jó piaci profit miatt dob piacra saját illatkreációkat. Egyszerűen követik a nagy divatházak példáját, akiknek szintén ez hozza a legnagyobb bevételt, mivel minden nő szeretne egy csepp luxust, és a parfüm az, ami szinte mindenki számára megfizethető. Angelina jelenleg tárgyalásokat folytat azzal a céggel, aki Sarah Jessica Parker parfümjét is piacra dobta, de már előre leszögezte, hogy nem akar olyan parfümöt, amely nem tükrözi az ő személyiségét, ezért tevékenyen részt kíván venni az illat kitalálásának folyamatában. Hát, ezért szeretnénk mi is sztár-parfümöt, hogy érezzük kedvencünk egyéniségének esszenciáját! Angelina esetében biztosan csábos és elegáns illatról lesz szó. Ő maga is az ilyen illatokat szereti, kedvencei közé tartozik Carolina Herrera illatkompozíciói.

„E” mint esküvő
Ha egy elvált férfit választ az ember lánya, legtöbbször azt a tanácsot hallhatja ismerőseitől, hogy ne számítson egyhamar esküvőre.  Mivel Angelina is már Brad előtt megtapasztalta a házas élet előnyeit, buktatóit, így nem erőlteti a ceremóniát, hiszen egyikőjük számára sem ez az elsődleges. Shiloh születése után Angelina azt nyilatkozta, hogy figyelmük középpontjában a gyerekeik és saját szülői szerepük áll.
Annak ellenére, hogy idén tavasszal azt pletykálták, a pár összeházasodott New Orleans-ban, ez mégsem volt igaz. A mai napig nem úgy tűnik, hogy kifejezetten terveznék a házasságot, de valószínűleg nem is zárkóznak el tőle. Angelina úgy véli: „Az emberek szerelmesek lesznek és minden a rituális házasság körül kezd forogni, majd csak ez után jönnek a gyerekek. Mi mindent fordítva csinálunk. De előbb-utóbb a gyerekeink fognak majd a házasságról kérdezgetni minket. Megnéznek egy filmet és olyan kérdéseket tesznek fel, mint például – Shrek és Fiona miért házasok, és ti miért nem?”

Hozzászólások

Pin It on Pinterest