… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek Kramer kontra Kramer: Bemutató a Belvárosi Színházban!

Kramer kontra Kramer: Bemutató a Belvárosi Színházban!

Család vagy önmegvalósítás? Erről az örök dilemmáról szól a Belvárosi Színház vadiúj darabja, a Kramer kontra Kramer, mely egy igazi Hollywoodi klasszikus eredeti színpadi feldolgozása. Nincsen szemet kápráztató revü show, sem őrült fordulatok, csupán egy meghatóan őszinte történet Kovács Patrícia és Nagy Ervin fergeteges alakításával!

Az Orlai Produkció keményfába vágta fejszéjét, egy Oscar-díjas Hollywoodi sikerfilmet állított színpadra tele érzelmekkel, humorral, na meg persze az élet nagy kérdéseivel. A Kramer kontra Kramer 1979-ben debütált a mozikban Dustin Hoffman és Meryl Streep főszereplésével. A megdöbbentően őszinte, kedves történet, és a zseniális alakításnak hála a produkció öt Oscar és négy Golden Globe- díjat zsebelt be.

A film Avery Corman azonos című regénye alapján készült, akkoriban meghatározó filmnek számított, éppen ezért színpadi kivitelezéséhez elszántságra, és merészségre volt szükség. Az ember ilyenkor óhatatlanul is összehasonlítgatja a színészeket, és a kivitelezést. Hétfőn a hazai közönség láthatta először az eredeti film színpadi feldolgozását, melyen felváltva nevettünk és sírtunk, egyszer a meghatódástól, máskor pedig Ted Kramer komikus jeleneti láttán.

A történet szerint adott egy nő, aki nap, mint nap küzd az anyasággal, és sivár hétköznapokkal, miközben titkon önmegvalósításra vágyik. És persze adott egy jóképű apa, aki csillogó vacsora partik, és a munka forgatagában nem látja, hogy feleségének szép lassan elege lesz a szürke hétköznapokból, és a gyermeknevelés áldásából. Miközben karrierjére koncentrál, elsiklik az otthoni problémák mellett. Majd egy nap Joanna Kramer (Kovács Patrícia) drasztikus lépésre szánja magát, bőröndöt vesz kezébe, és elhagyja kis családját azért, hogy végre az lehessen, aki mindig is lenni akart. A helyzet pedig innentől lesz olykor komikus, olykor pedig szívszaggató, Ted Kramernek háziasszonyként és egyedülálló szülőként is helyt kell állnia.

A történet cselekményében nincsenek nagy fordulatok, vagy követhetetlen szálak, éppen ezért a színészi alakításra vetül a reflektorfény. Ezt az elvárást azonban Kovács Patrícia és Nagy Ervin is sikerrel teljesítette. Kovács Patrícia hitelesen formálta meg mindazt a dilemmát, mely ilyenkor egy nő lelkében lakozik, Nagy Ervin pedig brillírozott nem csak, mint eltökélt reklámszakember, de, mint egyedülálló apa is, akinek hirtelen nyakába szakadt a világ összes felelőssége.

Fontos azonban néhány szóban a mellékszereplőkről is megemlékezni, Cseh Judit, mint laza szókimondó egyedülálló anya, és szomszéd nagyszerűen helyt állt, míg Egri Márta és Mertz Tibor nagyszülőkként jó néhány kedves pillanatot szereztek nekünk nézőknek.

Bár az összehasonlítgatás nem szép dolog, mégis szót kell róla ejteni, a Kramer kontra Kramer film változatán még a legjobban edzett férfi is  könnyeivel küszködött , addig a színpadi változat inkább humoros részletekkel próbálta a történetet gazdagítani, és kiemelve a hirtelen egyedül maradt apa bénázását a házimunka, és gyereknevelés terén egyaránt. A Kramer kontra Kramer összességében megállta a helyét a Belvárosi Színház színpadán, ajánlom mindenkinek, aki szereti a megható, és kedves történeteket, aki szülő, vagy készül arra, esetleg csak szeretne egy forró nyári estén kikapcsolódni!

Fotók: Kállai- Tóth Anett

Hozzászólások

Pin It on Pinterest