… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek Egy szuper kávérecept Halloweenra!

Egy szuper kávérecept Halloweenra!

A Halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára a filmek hatására az egész világon elterjedt.A halloween elnevezés az óangol nyelvből származik. A „szent” jelentésű hālig melléknévből, illetve ennek a főnévi megfelelőjéből a hallow „szent, szent ember” jelentésű szóból. Az All-Hallows-Even kifejezésből, ahol az utolsó szó az evening (este) szó régies változata. Az egész kifejezés a Mindenszentek keresztény ünnep előtti éjszakát jelölte. A kifejezés 1556-ból maradt fenn először, és ennek terjedt el később a skót változata, a Hallowe’en.

Az október utolsó éjszakáján tartott, boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemekünnepét az óév utolsó napjaként tekintették a pogány kelták, Samhain összehívta a halottakat, akik különböző formákban jelentek meg, és rossz lelkek, gonosz állatok figuráit öltötték magukra. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék útjukat a túlvilágra. Amikor a kelták földje a Római Birodalom része lett, több római ünnep motívumával is bővült az ősi hagyomány, így kerültek bele a Feralia, a holtak emléknapjának elemei, valamint Pomona, a gyümölcstermésért felelős istennőünnepének alma szimbólumai.

Magyarországon a Halloween ünnep a 2000-es évek elején kezdett elterjedni.Nem vettük még át az amerikai hagyományoknak megfelelő, házakhoz bekopogtató és édességet kérő, jelmezbe öltözött gyerekek szokásait,de töklámpásokat már itthon is sok helyen lehet látni. A jelmezkölcsönzők forgalmából ítélve úgy tűnik, hogy főleg beöltözős partinak tekintik nálunk az ünnepet, ezért néhány italrecepttel járulunk hozzá a jó hangulathoz.

NespressoAlmás-fahéjasCappuccino

Hozzávalók:

1 Linizio Lungo Grand Cru kapszula

1 almás-fahéjas teafilter

2 teáskanál juharszirup

100 ml tejhab

1 késhegynyi fahéj

Elkészítés:

1. Készítsen elő egy cappuccino poharat, főzze le a lungo kávét, majd áztassa benne a teafiltert 3-4 percig!

2. Adja hozzá a juharszirupot, és keverje el a kávéval!

3. Készítse el a tejhabot az Aeroccino készüléke segítségével, majd adagolja a kávéra!

4. Díszítésképp szórja meg az elkészült cappuccino-t fahéjjal!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest