… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek Keleti Andi és Keresztes Ildikó is profin sirítják a kalácsokat

Keleti Andi és Keresztes Ildikó is profin sirítják a kalácsokat

„Légy a mesterem!” – Kérlelte Keresztes Ildikó a konyhában rendkívül otthonosan mozgó Keleti Andreát, aki örömmel vállalta a megtisztelő feladatot. Megtanította siríteni az X-faktor ex-mentorasszonyát. Az I. Kürtőskalács Fesztivál (okt. 11-13.) kedvcsináló sajtóeseményén mindenki bepillantást nyerhetett az erdélyi finomság készítésének kulisszatitkaiba, és bele is haraphatott saját kalácsába.

A „Süsd magad!” – Avagy ismerd meg a kürtőskalács sütés fortélyait elnevezésű eseményen szó szerint égett a sztárok keze alatt a munka. A parázs forrósága most azonban inkább a barátjuk, mintsem az ellenségük volt a hűvös őszi napon. „Kifejezetten jól esett kicsit a tűz mellett megmelegedni ebben a hidegben. Nyáron persze ömlik rólam a víz, és majd elájulok, ha a sütő közelébe kerülök, de most alig vártam, hogy odapattanjak. A fesztivál előtt inkább csak lelkes fogyasztója voltam a kürtőskalácsnak, mára azonban elsajátítottam a titkos receptet, így saját magam is el tudom készíteni az édesszájú családnak.” – meséli boldogan Keleti Andrea, aki gyakorlott háziasszonyként egy pillanat alatt beavatja a sütés rejtelmeibe Keresztes Ildit is.

Ildikó újdonsült mesterétől ugyan hamar elsajátítja a tésztagyúrás, és sirítés művészetét, de saját vallomása szerint inkább enni szereti a nyalánkságot és kevésbé készíteni. Az X-faktor ex-zsűritagja Erdély szülötteként a klasszikus ízesítésre esküszik, de szívesen megkóstolja az extrémebb ízeket is, mint például a mandulás ínyencséget. A népszerű tehetségkutató fiatal üdvöskéje, Antal Timi is most először néz farkasszemet a kürtőskalács nyers tésztájával. Ugyan Erdélyben a nagymamája gyakran meglepte egy-egy ízletes kaláccsal, de ő még csak most ismerkedik az izgalmas munkafolyamatokkal. A nyújtás közben ugyan a tészta elszakad, de Timi ura a helyzetnek. „Nagyon tetszett, hogy részt vehettem a finomság elkészítésében, főként a szórást és a cukorba forgatást élveztem. Küzdöttem a tésztával, de végül én kerültem ki győztesen a harcból. Mindenképp a hagyományos kürtősre voksolok.” – mosolyog ki Timi a sütőrudak mögül. A különleges gasztronómiai sajtótájékoztatón igazi csemegének számított az Indygo zenekar legújabb szerzeményének, a Kürtőskalács dalnak a bemutatója, melyet a fiúk kifejezetten a jeles alkalomra alkottak meg. A csapat tagjai vérbeli kalácskészítők, olyannyira, hogy a Vitéz Kürtős Team-mel is felvették a versenyt sirítésben. „Látszik, hogy nem először fogunk a kezünkben sütőrudakat, több tagunkat régebbi barátság fűzi a kürtőskalácshoz, most ezt sikerült is felelevenítenünk. Reményeink szerint a Kürtőskalács Dal is visszaadja a kürtősfogyasztás hangulatát, emellett egy kicsit a történetét is beleszőttük a sorokba.” – fejti ki Járási László, az Indygo frontembere, a rendezvény moderátora.

Október 11-13. között a hagyományteremtő rendezvényen minden a kürtőskalácsról szól majd. Faszénen vagy olajban sütve, számos ízvariációban és méretben megkóstolható majd, sőt bemutatkozik a Kürtőske is, az igazi modern minikalács. „ A kürtőskalács egyszerre egy hagyományos, és egy megújulásra képes modern finomság, mely napjainkban már minden fesztivál elengedhetetlen ínyencsége. Úgy gondoltuk, hogy elérkezett a pillanat, hogy egy egész rendezvényt szenteljünk ennek a finomságnak. A fesztivál különlegessége, hogy nem csak megvásárolni lehet a kalácsokat, de mindenki megsütheti a saját kalácsát, valamint szeretnénk felállítani a kürtőskalács egyszerre sütés világrekordját is. Emellett persze egyéb gasztronómiai ínyencségek és számos attrakció várja a kilátogatókat. „Sirítsd és pirítsd a saját kalácsod!” a Városháza Parkban!” – csalogatja az érdeklődőket Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős egyik alapítója, az I. Kürtőskalács Fesztivál megálmodója.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest