… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Ismerd meg a pöttyök megszállott nagyasszonyát, Yayoi Kusamat!

Ismerd meg a pöttyök megszállott nagyasszonyát, Yayoi Kusamat!

Japán legnagyobb avantgárd művésze gyerekkorától kezdve egy olyan elmebetegségben szenved, amitőlmindenütt csak pöttyöket lát. A híres tervező idén színes pontok százaival töltötte meg az új Louis Vuitton kollekciót! Yayoi Kusama egy teljesen más világban él, számára piros-fehér minták borítják a földet és az eget is.

A 83 éves tervező stúdiójába belépve az ember mintha eltévedt volna az Alice Csodaországban bolygóján. A különc designer szentélye melyben megalkotta saját pöttyökkel teli világát, csak pár háztömbnyire van Kusamának rezidenciájától, Japán legelőkelőbb elmegyógyintézetétől. Yayoi Kusamanál gyermekkorában kezdődött el egy mentális betegség, melynek folytán színes pontokat hallucinált mindenhol ahová csak ment.  Az elmegyógyintézetbe 35 éve él, és tervezgeti pöttyökkel teli kollekcióit, és festményeit.

A művész már 10 éves korában is fantasztikus festményeket, és akvarelleket hozott létre,  azóta számos nagyméretű festmény, szobor, elektromos designer tükör is a repertoárját képezik. Az utóbbi években számos rendezvényt, divatbemutatót, és háborúellenes tüntetést szervezett, idén pedig kifordított világát ültette át az új Louis Vuitton kollekcióba. Az egyes darabok között ruhák, karórák, táskák, pénztárcák, napszemüvegek, és karkötők is szerepelnek. A kreációkban Kusama kedvenc színkombinációit alkalmazta, így feltűnik a vörös és fekete, fehér-kék, és persze a sárga-fekete.

Louis Vuitton a New York-i kiállításhoz kapcsolódóan kérte fel a művészt, a végeredmény gyökeresen eltér a luxusmárka eddigi egyszerű kifinomult arculatától. A darabokat beborítják a szürreális foltok, fantasztikus színek. A tervező elmondta, a kollekció a Love Forever üzenetet hordozza. Marc Jacobs francia főtervező szerint a kreációban egyesül a tradíció és a modern művészet.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest