… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek Harminc év után újra van hivatalos rózsanemesítés Magyarországon

Harminc év után újra van hivatalos rózsanemesítés Magyarországon

Több mint három évtized elteltével idén indult újra hazánkban az intézményesített rózsanemesítés, „perzsa mintájú rózsa” munkacímmel. Az intézet kutatói egy egyedi, perzsaszem mintájú rózsa nemesítésén dolgoznak. A világon egyedül erre a rózsára jellemző, hogy a szirmok tövén egy sötét foltot láthatunk, így az új növény unikumként jelenhet meg később a piacon. Az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet 2,5 hektárnyi területén jelenleg is 1200 beazonosított, regisztrált rózsafajta található.

Harminckét év után ismét rózsákat nemesítenek az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet budatétényi területén. A hivatalos munkálatok 1981-ben értek véget, amikor Márk Gergely, a világhírű rózsanemesítő nyugdíjba ment. Ezalatt a három évtized alatt világszerte megváltozott a rózsakultúra, így a nemesítőknek új igényekhez kell igazodniuk. Megnőtt például az érdeklődés a szokatlan mintázatú virágok iránt. Ezért a kutatóintézet olyan különleges és főként egyedi rózsákat kíván előállítani, amelyekkel kiegészíthető a virágpiac kínálata. Legelsőnek egy perzsa szemmintájú rózsa létrehozásán dolgoznak, amely igazi ritkaságnak számítana a világon.

„A létrejött szokatlan, foltos kerti rózsafajták igazi különlegességek lesznek, amelyekkel a meglévő piaci résekbe kívánunk beférkőzni. A fő célunk egy jellegzetes nemesítési irányvonal kialakítása, hogy a fajták jellegéből egyből Magyarországra és a Kutatóintézetünkre asszociálhassanak” – mondta Kasztovszky Zoltán, a kutatóintézet ügyvezető igazgatója. A perzsamintás rózsa egy nemes rózsa és a perzsa vadrózsa keresztezéséből jön létre. Ez lenne az egyetlen olyan nemesített rózsa, amelynek a szirmai tövén egy sötét folt található, amely felülről nézve sötét gyűrűnek látszik. A fehér vagy sárgás szemfolt ugyan nem ritka a nemesített kerti rózsánál sem, azonban ez a sötét mintázat unikumnak számít. Fényes lombozata pedig igen ellenállóan viselkedik majd a gombabetegségekkel szemben. „Egy piacképes rózsafajta előállításához 7-8 év kell, és még néhány a fajta felszaporításához. A nemesítés jelenleg a kezdeti vizsgálatoknál tart. Az első eredményeket ősszel kapjuk meg” – tette hozzá Dr. Boronkay Gábor, az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet tudományos munkatársa. A kutatóintézet bárki által látogatható rózsakertje, az ún. Rozárium ma 2,5 hektáron terül el, és egy teljes hektár csak a rózsaágyások területe, ahol 1200 beazonosított, regisztrált rózsafajta tekinthető meg. Ezek közül 200-at Márk Gergely nemesített. Jelenleg mintegy 8 ezer tő rózsa van kiültetve a Magyarország legnagyobb rózsakertjének számító területen. A legrégibb rózsa a rózsakertben a ’Versicolor’, őse egyes források szerint 1250-ben bukkant fel Európában.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest