… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek Az Illat, mint fegyver, avagy az elfeledett emlékek nyomában

Az Illat, mint fegyver, avagy az elfeledett emlékek nyomában

Zólyomi Zsolt parfümőr szerint az illatok behatolnak az elménkbe és belelátnak a szívünkbe. Veszélyes fegyverek. Egy különleges rendezvényen vele, és Mautner Zsófival beszélgettünk arról, hogyan képes az illat emlékeket ébreszteni, mi az enteriőr illatosítás titka, valamint milyen kapcsolat van a gasztronómia és az illatok között.

Mindannyian tudjuk, hogy az illatok milyen nagy hatással vannak életünkre, tulajdonképpen újlenyomatként működnek. Zólyomi Zsolt szerint tudat alatt befolyásolnak minket életünk minden terültén, legyen szó akár kapcsolatokról, üzleti tárgyalásról, vagy állásinterjúról. Persze az illatok nem csak bőrünkön játszanak nagy szerepet, épületeknél, ételeknél, színdaraboknál, sőt még divatbemutatóknál is meghatározzák hangulatunkat. Az Ambi Pur új termékének, az Freshelle bemutatója alkalmából Zólyomi Zsolt a „magyar Orr” mesélt nekünk az illatok erejéről. Az illatos bemutató után Mautner Zsófi a Chili és Vanília blog tulajdonosa  különleges ételekkel ismertetett meg minket, és bemutatta, milyen kapcsolatban van az illat és a gasztronómia egymással.

Utazás az emlékek világába illatok segítségével
Zólyomi Zsolt a hazai parfümőr szakma egyetlen képviselője, a „magyar Orr-ként” emlegetett szakember Versaille-ban tanulta ki a szakma csínját-bínját, pontosabban Isipca-ban, mely a luxus parfümipar világhírű francia iskolája. Az orr legősibb érzékszervünk, mely a legdirektebben, legösztönösebben hat ránk. Az illatokat ott dolgozza fel az agy, ahol maguk az érzelmek megszületnek, és az ösztönös viselkedést befolyásoló információk megtalálhatók.   Zólyomi Zsolt elmondta, éppen ezért ha egy bizonyos illathoz kellemes emlék főz bennünket, szeretni fogjuk az arra emlékeztető illatokat, míg, ha negatív élményünk fűződik az illathoz, akkor kerülni fogjuk az ahhoz hasonlókat később is. „Mindez azonban nem válik tudatossá.  Nem tudjuk miért, de randizunk valakivel, és valahogy nem fog kialakulni a szimpátia, hiába beszélgettünk jót.” – avatott be minket a parfümőr. A parfümőr egy kicsit saját kedves gyerekkori emlékeibe is bepillantást engedett, a rendezvényen, egy különleges virágillatot mutatott nekünk, melynek az illata pontosan olyan volt, mint a nagymamáink gyúródeszkájának. Az illat az emberekkel való kapcsolatunkat nagymértékben meghatározza, bőrünk természetes aromája ujjlenyomatként működik. „A test illata beazonosít egy-az egybe.”- mondta Zsolt, akit gyakorta hívnak nyomozásokra is különleges képessége miatt.

Az illatmemória száz évig is életképes
Az illatmemória szabatossági ideje úgy tűnik 100 év is lehet. Mikor Versaille-ban Zsolt illatokat mutatott idős embereknek, azok közül sokan gyerekkori emlékeiket idézték fel az illatok hatására. „Gyermekkorunkban kialakul az az illatvilág, melyben biztonságban, érezzünk magunkat, és azokat az illatokat keressük életünk végéig. Ez azt mutatja, hogy az illatpreferenciánk mélyen belénk van égetve, gyerekkorunktól kezdve.”- mesélte Zsolt.

 A gyógyításban is nagy szerepe van
Az illat erejét gyógyításra is fel lehet használni. Zólyomi Zsolt elmondta, orvosoknak is tart képzést, mérgezett betegeknél állapítják meg szag alapján a mérgezés okát, és jellegét. Ezeknek ugyanis szignifikáns illatuk van.

Az enteriőr illatosítás titka
„Az illatvilág nem csak a testre permetezett parfümök tekintetében fontos, hanem az enteriőrök világában is. Ha bemész valahova, és ott egy kellemes illatvilággal találod szembe magad, akkor az elérheti, hogy békésen, kisimultan beszélgess. Ezzel sok esetben manipulálni lehet egy kapcsolatot, vagy beszélgetést.”

Zólyomi Zsolt tervezett már sportautó illatot, égett gumiszaggal, divatbemutató, és éttetem illatot is. Az épületek, helyszínek illatával hangulatot teremt, varázslatokat épít fel, ami sokszor sokkal hatásosabb, mintha a vizualitás eszközéhez nyúlnánk. „Egy enteriőr illata kitalálható, tudatosan létrehozható, és megvalósítható.” A helységekhez, enterőrökhöz is meg kell találni a megfelelő illatot, különben legyen az bármilyen szépen is berendezve, megtöri a varázst.

Az illat és a gasztronómia kapcsolata
Mautner Zsófi erőteljes illatvilággal körbeszőtt gasztronómiai különlegességeket mutatott nekünk, melyeket volt szerencsénk megkóstolni is. A diplomatából lett gasztroblogger elmondta az illatoknak, és a kulináris világnak nagyon szoros kapcsolata van. A parfümipar pl. rengeteg kulináris alapanyagot használ, van is kifejezetten egy ilyen vonala, mely csak ezeket alkalmazza. Ezeknek az ételeknek az elemzése, és az ízek elraktározása a memóriában hasonlóan működik, mint a parfümök esetében. A hosszú távú memória, és a gyerekkori emlékek pedig ebben az esetben is erősen meghatározóak, hiszen mindenkinek vannak, olyan gyerekkori emlékei, amik ételekhez kapcsolódnak. Van, akinek a vaníliás kifli, másnak valamilyen torta, de az is lehet, hogy a vadas hús ébreszt bennünk nosztalgiát, annyi azonban biztos, hogy az illatok elképesztő erővel hatnak, és ha jól belegondolunk ezekkel mindannyian elfeledett emlékeinket éljük át újra, és újra.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest