… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek A Gellért-hegy titokzatos boszorkányai

A Gellért-hegy titokzatos boszorkányai

Kevesen tudják, hogy a Duna budai partján található Gellért-hegyhez számos különös legenda, és természetfeletti történet kötődik. Sokáig ugyanis nemes egyszerűséggel csak Boszorkányhegyként emlegették, mely titkos szeánszok és találkozók helyszíne volt egykoron. 

A legenda szerint, a Gellért-hegyen a 18 századig titkos boszorkánygyűlések zajlottak, melyekre az első korai bizonyítékok között van a XVII. századi Debrecen város jegyzőkönyve. A forrás arról számol be, hogy bizonyos Dániel Kovácsné és Csókási Györgyné a Gellért-hegyre járnak, hogy titkos találkozókat tartsanak, és rontó bűbájokért, ördöggel való cimborálásért felelősek. Később még sokan vád alá kerültek az említett tevékenységért, ám az esetek nagy részéről nincs semmilyen részletes, vagy hiteles beszámoló, és tulajdonképpen sehol sincs említés arra, hogy pontosan mi is történt a találkozókon.

Később egyesek, mint Vörös Ilona, elárultak egy-két részletet. Dömötör Sándor Szent Gellért hegye és a boszorkányok című könyvében leírja, hogy egyesek mulatságként utaltak rá, mások, mint a szegedi boszorkányperek esetében inkább rejtélyes találkozóként emlegették, és nem szívesen árultak el részleteket. Az említett asszony pl. azt is bevallotta, hogy a hegyen sokáig táncoltak, bort ittak, és ördögökkel közösködtek. A leírásokból ezen kívül az is kiderül, hogy a boszik sokszor fiatal legények hátán jutottak fel a hegyre, ahova maga az ördög hívta meg őket fekete holló formájában.

Mi állhat a monda hátterében?
A Gellért-hegyi mondák hátterében számos dolog állhat. Egyrészt régóta fontos helyszín elhelyezkedése miatt, másrészt számos legendának adott alapot természeti és egyéb kincseivel. Egyesek fantáziájára a gyógyvizű források voltak hatással, másokat az itt található rejtélyes barlangok ragadták magukkal, de olyan is akadt, aki sziklarepedések, vagy a déli oldalon található gyógyfüvek ihlették meg. Sokan szent helyként tartották számon, nevéhez csodával határos gyógyulások, és szent hagyományok kötődnek, talán ennek köszönhető, hogy ilyen sokáig a boszorkánylegendák középpontjában maradt.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest