… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife Mivel indítsuk a grillszezont? 

Mivel indítsuk a grillszezont? 

A gasztronómiai élményeknek nagyon sok formája ismert. A jó idő beköszöntével azonban egyértelműen a méltán egyre nagyobb népszerűségnek örvendő grillezés kerül a figyelem középpontjába. Használhatunk hagyományos kerti faszenes, gázzal működő, vagy éppen elektromos grillsütőt, ez attól függ, ki mire esküszik, ki mennyire kényelmes, már ami a sütés mikéntjét illeti. A lényeg, hogy egy jó társasággal, kellemes italokkal megfűszerezett kerti grillpartinál kevés jobb élményt kívánhatunk magunknak. Ahhoz pedig, hogy ez az élmény valóban teljes legyen, az alábbiakban néhány jó tanáccsal szeretnénk szolgálni:ha grillezésre adjuk a fejünket, akkor mit és hogyan érdemes sütnünk azért, hogy valóban gasztronómiai csúcsélményben részesíthessük a társaságunkat.

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő sütési eszközt, utána a nyersanyagok gondos előkészítése a következő lépcsőfok. A leggyakrabban különböző húsok kerülnek a grillrácsra, de a zöldségek és napjainkban egyre inkább a grillezésre szánt sajtok is a népszerűségi listák élén találhatók.

Mire figyeljünk a húsok grillezésénél?

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy soha ne mélyhűtött, hanem minden esetben friss húst használjunk. A füstölt húsféleségeket lehetőség szerint kerüljük el, hiszen a grillezés okozta magas hőmérséklet hatására rákkeltő vegyületek keletkezhetnek az alapból füstölt termékben. Ennek a kockázatnak pedig teljesen felesleges kitenni mind magunkat, mind pedig a társaságunk tagjait. Inas hús esetében ajánlatos az inakat 5-7 centinként átvágni, ennek hiányában ugyanis könnyen előfordulhat, hogy sütés közbenösszerántják a hússzeleteket. Ha már a szeleteknél tartunk: érdemes arra is odafigyelni, hogy ne túl vastag hússzeletekkel dolgozzunk, mert azok nehezebben sülnek át és előfordulhat, hogy amíg a külsejük már szépen átsül, a belsejük még nyers marad. Ha a szeletelés mégis vastagabbra sikerül, akkor érdemes klopfolóhoz nyúlni a probléma megoldása érdekében.

A húsok grillezésének „lelke” a megfelelő pácolásban rejlik. Ma már szerencsére készen is megvásárolhatjuk a kiválóan pácolt, grillezni való húsokat, ha mégis ránk marad ez a feladat, akkor érdemes arra odafigyelni, hogy lehetőleg már a sütést megelőző napon pácoljuk be a húst, amihez a grillfűszerek komoly segítséget nyújtanak. Ha ezt elmulasztjuk, akkor sincs gond, hiszen ha pácolás előtt bevagdossuk kicsit a húsokat, akkor akár negyed óra is elég ahhoz, hogy valóban ízletes ételt kapjunk. Ha ezeket az alapvető szabályokat betartjuk, akkor olyan nagy baj már nem lehet.

Tökéletes élmény a grillsajtok szerelmeseinek

Aki még nem próbálta, annak garantáltan igazi élmény lesz. A grillezéshez érdemes ún. félkemény sajtféléket választani, mint például a feta, a gomolya, vagy éppen a camembert. Ahogy a húsok esetében, úgy a sajtoknál is natúr, de pácolt változatban is süthetjük, illetve fogyaszthatjuk azokat. A lágyabb sajtok esetében azok tetejét szabad csak kicsit bevagdosni és csak az egyik oldalukat szabad sütni addig, amíg a közepük meg nem olvad. A keményebb sajtokat természetesen szeletelhetjük is és ízlés szerint pácolhatjuk, vagy fűszerezhetjük. Érdemes kipróbálni például egy olyan pácot, hogy olívaolajat zöldfűszerekkel, préselt fokhagymával és sóval keverünk össze, majd az alapos kenés után legalább 30 percig állni hagyjuk a sajtot mielőtt a grillrácsra kerülne. Valóban mennyei ízélményben lehet részünk.

A zöldségek grillezésének fortélyai

A zöldségekben az a nagyszerű, hogy gyakorlatilag szinte mindegyiket grillezhetjük. A cukkini, a hagyma, a répa, a gomba, a paprika, vagy éppen a paradicsom mind-mind alkalmas arra, hogy remek kísérő legyen egy grillpartin. Sütés előtt érdemes alaposan megmosni, majd megszárítani a zöldségeket. Ha szeletelni szeretnénk, akkor lehetőleg azonos nagyságúra vágjuk a különböző zöldségféléket egyrészt azért, mert így nagyjából egyszerre sülnek meg, másrészt egyszerűbb a tálalásuk. A zöldségek igénylik a legkevesebb pácolási időt, elég akár 8-10 percig pácban hagyni azokat sütés előtt. Lehetőség szerint a zöldségeket, különösen ha pácolva vannak, alaposan előmelegített grillsütőre tegyük, és az sem árt, ha a grillrácsot vékonyan bekenjük például olívaolajjal. Fontos, hogy egy-egy oldalukat alaposan süssük át és még véletlenül se essünk abba a hibába, hogy túl sűrűn forgatjuk, hiszen nagyon könnyen megkapathatjuk az oldalait.

És végül, egy jó tanács: mindegy, hogy mit és hogyan grillezünk, a legfontosabb, hogy mindenki érezze nagyon jól magát!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest