… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife 5 irigylésre méltó méh-tulajdonság

5 irigylésre méltó méh-tulajdonság

Mit tanulhatunk a méhektől?

Szorgos, mint a méh – ugye te is ismered a mondást? A kifejezés nem légből kapott, kis csíkos barátaink valóban a legszorgalmasabb élőlények a világon. Míg mi átlagosan napi 8 órát dolgozunk, addig egy dolgozó méh 18 órát is munkával tölthet! Ez azonban csak egy olyan tulajdonság, amit mi is kamatoztathatnánk életünkben. A BeoBee Méhészet a méhek napja alkalmából összegyűjtött 5 irigylésre méltó méh jellemvonást, amelyet mi, emberek is eltanulhatnánk tőlük.

  1. Csapatmunka

A méhek világában nem létezik egyes szám. Mindannyiuknak megvan a maga szerepe – van köztük dolgozó, nektárgyűjtő, építő, mézérlelő, gyűjtő, őrző, dajka… –  így együtt alkotják az egészet. Ebben a tökéletesen szervezett társadalmi struktúrában egymással szinkronban végzik a munkájukat, s minden egyén célja a közös jó.

  1. Békés együttélés

Egy méhcsaládban nyáron közel 50.000-en élnek, még sincs válás vagy felmondás. Minden egyes munkafolyamat és szerep összefügg a másikkal, ehhez pedig „belátják”, fontos, hogy békében végezzék feladataikat. Ezért nincsenek konfliktusok sem; tökéletes összehangban dolgoznak egymással.

  1. Kitartás

Egy méhecske élete során körülbelül 450 ezer virágot poroz be, ami azért is meglepő, mert a szezonban csupán 6 hetet élnek. 1 kg mézért körülbelül 18 ezer kilométert kell repülniük, ami annyi, mintha Budapestről Új-Zéland fővárosába, Wellingtonba utaznánk. Nekünk belegondolni is fárasztó, őket azonban még a jetlag sem kínozza. 

  1. Gondoskodás

Amikor a méh nektárt gyűjt, azt nem magának teszi, hanem azért, mert ez elengedhetetlen a kaptár fennmaradásához. Ugyancsak önzetlenül végzik munkájukat a dajka méhek is, akik szűnni nem akaró odafigyeléssel gondozzák a tojásokat. Ebben a szervezett társadalomban a méhkirálynő védelme is kiemelkedő fontosságú: őt a dolgozó méhek élete végéig táplálják méhpempővel. Tisztán tartják és ápolják, sőt, a kolónia hőmérsékletét is a méhanya igényeihez igazítják. 

  1. Precizitás 

A méhek az állatvilág legnagyobb építészei, sőt, az általuk épített hatszög alakú méhsejt számtalan építészmérnököt megihletett már! Nem véletlen, hiszen a hatszög alakú sejtek egyenletesen tömöríthetőek egymás mellé, a rendelkezésre álló tér leghatékonyabb kihasználását és így a legnagyobb mennyiségű méz tárolását teszik lehetővé. 

„A méhek meglepően intelligens állatok; társas viselkedésük, tájékozódó képességük, valamint problémamegoldó készségük révén rendkívül hatékonyan és sikeresen alkalmazkodnak környezetükhöz és feladataikhoz. Van mit tanulnunk tőlük! Gondoljunk erre is, amikor ajándékukat, egy finom kanál mézet fogyasztunk.” – mondta Gál Attila, a debreceni BeoBee Méhészet vezető méhésze. 

Ha a mi társadalmunkban nem is tudjuk minden esetben kamatoztatni a méhek jó tulajdonságait, az ő munkájukat segíthetjük néhánnyal:A méheknek nagy szüksége van egy biztonságos helyre, ahol télen-nyáron nyugalomban élhetik a mindennapjaikat. Jó ötlet lehet egy méh-hotel készítése, ahol megpihenhetnek.A méhek szeretik a tiszta, gazdag kerteket. Ültessünk olyan növényeket, amelyek sok nektárt és pollent termelnek. A beporzó-barát növények többsége egyébként balkonládában is komfortosan érzi magát, így akkor is óvhatjuk őket, ha csak erkély vagy ablakpárkány áll rendelkezésünkre.  Ne űzzük el őket kertből! Kerüljük a mérgező növényvédő szerek használatát, hiszen a beporzók nagyon érzékenyek a növényvédő szerekre. Ha méhek élnek a környékünkön, ne zavarjuk őket feleslegesen és kerüljük a kaptárak vandalizálását. Ne engedjünk a közelükbe háziállatot vagy gyermeket, az mindkettőnek stresszhatás. Vásároljunk mézet és méhészeti termékeket magyar termelőtől! Ezzel támogathatjuk a méhészek munkáját és hozzájárulhatunk a hazai méhészetek fennmaradásához.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest