… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Túl sok cukor, túl sok tej, esetleg glutén? – Tested árulkodik!

Túl sok cukor, túl sok tej, esetleg glutén? – Tested árulkodik!

Belenézünk a tükörbe, és értetlenül állunk, vajon mitől változott meg bőrünk, miért lettek pattanásaink, esetleg mitől érezzük zsírosnak arcunkat. Amit megeszünk, azok vagyunk!  Mivel ez a mondás nagyon is igaz, érdemes egy kicsit körbejárni ezt a kérdést, vajon, milyen élelmiszerek túladagolása, milyen szemmel látható változást eredményez testünkön.  Táplálkozásunk kihatással van bőrünkre, különösen arcunkon látszik meg, ha például megváltoztattuk étkezési szokásunkat.  Ugyan ez érdekes lehet azok számára is, akik megunták addigi életmódjukat, és szeretnének változtatni.  Jó hír, miszerint bőrünk állapota is pozitív irányba fog változni.  Amennyiben bőrünk megváltozik, főleg arcunkon, ami különösen fókuszban van, kisugárzásunk is változni fog általa.

Christmas cookies and pine cones on a wooden table with a glass of milk

A cukor, tejtermékek, alkohol, glutén mind, mind láncreakciót vált ki szervezetünkben.  A felsoroltak mindegyike gátolja, hogy szervezetünk hatékonyan tudja feldolgozni a bevitt tápanyagokat.  A bélben gyulladást okozva, pattanásos lesz bőrünk, ez például az egyik megjelenési formája a bélgyulladásnak. A gyulladt bőr pedig öregbíti kinézetünket.  Bőrsejtjeink 4-6 hetente megújulnak, tehát ennyi időre lesz szükségünk, hogy az első változásokat megfigyelhessük magunkon.  Aki eddig nem fogyasztott az átlagosnál több édességet, tejterméket, alkoholt, lehet, hogy nem érti, miért nem napokkal később jelentkeznek a pattanások.  Aki pedig eleve pattanásos bőrű, 4-6 hét elteltével észlelheti a pozitív változást, tehát érdemes türelmesnek lenni.

Milyen élelmiszerek teszik simává a bőrt?
Például a halak, növényi olajok, fehérje.  Mindegyik rengeteg vitamint tartalmaz, ami szintén segíti a bőr regenerációját, feszes tartását.  Természetesen minden pattanásra nem lehet magyarázat táplálkozásunk, mert a gének ugyan így felelőssé tehetőek.  Az étkezésen kívül a napsugárzás is sokat ronthat bőrünk állapotán. Különösen a nem természetes napfény, mint például a szolárium.  Természetes napfény esetén az UV sugárzás szárítja bőrünket, és rombolja a bőrsejteket.  A dohányzás vagy alváshiány szintén kihatással vannak bőrünk állapotára.  Ezért, ha valaki káros szenvedélyekkel él, érdemes igyekeznie odafigyelni az extra vitaminpótlásra, és helyes étrend betartására.

Mit tapasztalhatunk néhány hét elteltével?
Amint egészségügyi problémáink megoldódnak, különösen a belek területén, az elsősorban arcunkon fog tükröződni. Minden bőrtípus máshogyan és más ütemben reagál az étrendváltásra, de általánosságban megfigyelhetjük, hogy a pattanások mennyisége csökkenni kezd, a zsíros bőr megszűnik, vagy éppen bőrünk nem szárad ki olyan gyorsan, feszesebb lesz, a ráncok mennyisége csökken.  Az étrendváltás nem csak bőrünknek tesz majd jót, hanem fittebbek is lehetünk tőle.  Megterhelt gyomorral minden sokkal nehezebb.  Nézzük meg, melyik élelmiszer, hol mutat elváltozást arcunkon

Cukor
Pattanások a homlokon, karikás szemek, mitesszer az arccsont alatti részen, kifakult bőrszín.

Alkohol
Kitágult erek az arccsonton és környékén, pattanások és mitesszerek a szemöldök közötti részen, mély ránc az orr és szájszéleken, pirosas bőr, ráncos és karikás szemek.

Glutén
A túl sok glutén bevitele négy helyen is árulkodik arcunkon.  Két szemöldök közötti részen megjelenő pattanások, mitesszerek, felpuffadt arc, kis piros pöttyök a száj körül, piros foltok és pattanások az állon.

Tej
Aki túl sok tejterméket fogyaszt, ne csodálkozzon, ha szemei karikásak lesznek, a szemhéj extrán sötét árnyalatú, az áll tele lesz mitesszerekkel, és pattanásos lesz homloka, és arcának külső fele.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest