… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Szójával helyettesíthető a tejtermék a laktózmentes diétában

Szójával helyettesíthető a tejtermék a laktózmentes diétában

A tej és a tejből készült termékek az étrendek fontos fehérjeforrásai, ezért ha a laktózmentes diétára váltás esetén nem helyettesítjük megfelelő élelmiszerekkel a tejtermékeket, fehérjehiány alakulhat ki szervezetünkben.  A fehérjék a testünk építő kövei, ezért is fontos, hogy elegendő mennyiségben fogyasszunk belőlük még egy esetleges életmód, vagy étrendváltás esetén is.

Glass of milk, soy and bowl with a wooden spoon with soybeans

Egy átlagos felnőttnek legalább 0,8 g / testsúlykilogramm fehérjét kell bevinnie egy nap (forrás: FAO). Akik növelni szeretnék az izomtömegüket (testépítők, fitness megszállottak, vagy erőemelők), még többre fehérjebevitelre van szükségük. 100 ml tej 3 gramm fehérjét tartalmaz, így a laktózmentes diéta és az így elhagyott tejtermékek akár jelentősen is csökkenthetik a napi fehérjebevitelt, amit mindenképpen pótolni kell, így elkerülhetjük a fáradtságot, levertséget és az izomtömeg csökkenését is.

Nyugodj meg és folytasd a laktózmentes diétát
Szerencsére rengeteg lehetőség van arra, hogy a tejet laktózmentes összetevőre cseréld, ezek közül az egyik a szója. A szójából készült termékek nem csak fehérjében, de hozzáadott vitaminokban és kalciumban is gazdagok. A szójaitalok ráadásul a tejhez közel hasonló mennyiségben tartalmaznak fehérjét, de a laktóztól és annak származékaitól mentesek.

Miért pont a szója?
Azért, mert úgy is ihatod, mint a tejet, de ha nem csak inni szeretnéd, akkor előkaphatod a kedvenc kanaladat és a joghurthoz hasonló joghurt alternatívaként is fogyaszthatod. Ha imádod a gyümölcsöket, a gyümölccsel dúsított változatait is megkóstolhatod, amelyekben áfonya, eper és málna is van, de ha a saját összetevőidre esküszöl azokkal is ízesítheted. Az édességek rajongóinak már készülnek vaníliás és csokoládés szójaitalok is és számos szója-alapú édesség is kapható már.

Healthy breakfast - oatmeal with fresh berries

Otthoni ízes laktató és egészséges piros gyümölcsös laktózmentes reggeli elkészítéséhez az alábbi receptet javasoljuk:

Összetevők:
Piros gyümölcsök (bármilyen bogyós gyümölcs: eper, szeder…)
Növényi alapú joghurtalternatíva
Zabpehely

Elkészítés

  1. Öntsd a növényi alapú joghurtalternatívát és egy kis zabpelyhet egy tálba.
  2. Mosd meg a gyümölcsöket és töröld őket szárazra.
  3. Vágd fel őket apró darabokra.
  4. Szórd a gyümölcsdarabokat a tálba!

Egyszerű, gyors, laktató, laktózmentes és egészséges. Fogyaszd egészséggel!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest