… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Stretching- Csodaszer az ülő életmód ellen

Stretching- Csodaszer az ülő életmód ellen

Egész nap a széket koptatod a munkahelyeden? Úgy érzed, hogy fenék és combizmaid nem eléggé feszesek? Ez az ultra-divatos új fitness edzésprogram megoldást kínál minden eddigi problémádra.

A stretching ma a legújabb fitness trend, mely abszolút megoldást kínál a metabolikus szindróma minden tünete, vagyis a magas vérnyomás, elhízás és a magas koleszterinszint ellen. Mivel az egész napos ülés jelentősen növeli e negatív tünetek előfordulását, mindenképpen érdemes odafigyelnünk. Ennek első lépése a rendszeres sport, hiszen a keringést felgyorsító fizikai aktivitás egészségügyi fontossága minden kétséget kizáró. Azonban ki akar egy fárasztó nap végén még drága pénzért edzőterembe menni? Vagy órákat izzadni futás közben? A megoldás a stretching, hiszen egyszerű és gyors, nem igényel extra felszerelést és bárhol elvégezhetőek a feladatok. Továbbá kedvező lélektani és pszichikai hatása vitathatatlan. De hogyan kezdjünk hozzá? Íme egy kis útmutató!

A stretching egy tökéletes komplett edzésprogram, amivel megőrizhetjük, illetve helyreállíthatjuk izmaink rugalmasságát, továbbá hozzájárul a fáradt izomzat regenerációjához. Ám ahhoz, hogy a legjobb eredményt elérjük, fontos tudnunk hogyan végezzük a gyakorlatokat hatékonyan. Az első és legfontosabb, hogy sose felejtsük el bemelegíteni izmainkat, mielőtt nekikezdünk a gyakorlatoknak, hogy elkerüljük a húzódásokat. A stretching feladatoknál szintén fontos a lassú, fokozatos kibontakozás, semmiképpen sem erőltessük meg magunkat! És, ami a legfontosabb, mondhatni a lelke a helyes gyakorlatoknak: a helyes légzés. Lélegezz mélyen, nyugodtan az orron át, és a szájon keresztül fújd ki a levegőt!

Itt az idő, hogy hozzákezdjünk a gyakorlatokhoz!
Kezdjük egész testünk nyújtásával! Feküdj le a földre és rakd a kezeidet úgy, mintha fel akarnád húzni magad. Majd nyújtsd a jobb kezed a bal oldalra, a bal kezed pedig a jobb oldalra. Tartsd ki ezt a pozíciót 20-30 másodpercig az egyik oldalra, majd válts kezet és ugyan így a másik oldalra is végezd el a gyakorlatot. Folytatásképpen egy gerincnyújtó gyakorlat következik. A legjobb módja, hogy megnyújtsd a hátad, ha nekiszorítod a falnak derék magasságban, azután hajolj le és támassz ellen a lábaddal. Ezt a gyakorlatot érdemes egymás után többször is elismételni.

A következő gyakorlat a láb nyújtását szolgálja. Ülj le a földre és nyújtsd ki a lábaidat, amennyire csak tudod és próbáld elérni a lábujjaidat, miközben a testeddel a lehető legjobban a föld felé közelíted. Csináld a gyakorlatot folyamatosan, 15-20 alkalommal egymás után. Ezekkel a feladatokkal természetesen csak egy kis ízelítőt kívántam nyújtani, hogy megmutassam: a stretching bárki számára elérhető és elvégezhető.

Aki kedvet kapott hozzá, hogy kipróbálja ezt az új csodamódszert, ne habozzon, hiszen itt a tavasz, amely a legjobb idő arra, hogy csúcsformába hozzuk magunkat!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest