„Ma rendkívül stresszes napom volt, és úgy megkívántam a csokoládét.”
Ismerős?
Van, aki folyamatosan szükségét érzi, hogy egyen valamit.
Van, aki szakítás után kezd el enni bánatában. Hiszen a szakítás is stresszes helyzet.
És van, akinek csak akkor lesz jó kedve, ha édességet ehet.
Amennyiben magunkra ismerünk a fentiek alapján, úgy nagy valószínűséggel „stresszevők” vagyunk.
De mitől is alakul ki a stressz evés, és hogyan lehet abbahagyni?
Stresszevés és a kiváltó ok
A stressz maga a kiváltó ok, ami miatt sokan vagy az édességeket kívánják meg vagy a sós élelmiszerek után sóvárognak.
Egy stresszes nap végén vigasztaljuk magunkat édességgel vagy a chips-es zacskó után nyúlunk.
Az éhség aligha nevezhető oknak, ami miatt evési kényszerünk van, sokkal inkább egy pszichológiai folyamatról van szó, ezért teljesen máshogyan érdemes a problémát megközelíteni.
Amennyiben újra és újra ezzel az élethelyzettel találkozunk, úgy még semmi ok kétségbe esni.
A következő tippek segítenek minden stresszevő számára.
1. Ne tartsunk édességek otthon.
Kutatások bizonyítják, hogy sokkal inkább hajlamosak vagyunk stresszhelyzetben olyat enni, amit nem kell előkészíteni.
Amennyiben csak alma vagy más gyümölcs van otthon, úgy azt fogjuk megenni feszült helyzetben, és nem a csokoládét.
No igen, ha valaki ennek ellenére képes lemenni a közértbe, akkor az ellen keveset lehet tenni.
2. Az egészségtelen élelmiszerek ne legyenek könnyen elérhetőek.
Egészen banálisan hangzik ez az apró trükk, mégis hatásos.
Amennyiben a pincében, kamrában tarjuk a vendégeknek szánt sós és édes kínálni valót, úgy kétszer is meggondoljuk majd, hogy valóban lemenjünk-e érte a pincébe. Előfordulhat, hogy mire odaérünk, magunk mondjuk azt, nem is kívánjuk ezt annyira, ráadásul hizlal.
3. Más vigasztalódási lehetőséget keresni
Rengeteg más lehetőséget találhatunk, ami boldogsággal tölt el, és újra elégedettnek érezhetjük magunkat.
Mi lenne, ha vennénk egy jó meleg fürdőt, készítenénk egy csésze forró teát a kedvencünkből, vagy elmennénk sportolni (yoga).
Biztosan találunk valami elfoglaltságot magunknak, ami legalább a végén nem okoz lelkiismeret furdalást.
4. Csinálj jó hangulatot magadnak!
Már a legapróbb dolgok is örömmel tölthetnek fel, és elterelik gondolatainkat az evésről.
Hallgassunk vidám zenét, és észre sem fogjuk venni, mennyire elfelejtünk az édesség után sóvárogni.
Amennyiben nem a zene, úgy ott ott vannak a barátok, hívjuk fel őket, de elég lehet, ha csak arra gondolunk, amit aznap jól csináltunk.
Fontos!
Nem az a cél, hogy megutáljuk az édességet, hanem az, hogy ne ez hozza meg jó kedvünket.
A lényeg mindig az, hogy a mértéket tartani tudjuk.
A csokoládé ugyanis nem oldja meg a stresszt kiváltó problémát.
Ezt magunknak, legbelül kell megoldanunk.