… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Nyár végi megújulás léböjttel

Nyár végi megújulás léböjttel

 

Nyakunkon az ősz, hamarosan beköszöntenek a munkával teli hétköznapok. Ha szeretnénk igazi energiabombaként belekezdeni ebbe az időszakba, egy alapos léböjtkúra segíthet megszabadulni a nyári fagyizások, fesztiválozások során a szervezetünkben felhalmozódott méreganyagoktól. Fogadjuk meg a főorvos tanácsait, és kicsattanó vitalitás, valamint üde, gyönyörű bőr lesz a jutalmunk. Járulékos előnyként pedig még néhány kilónak is búcsút inthetünk.

Egy léböjtkúrával tehermentesíthetjük emésztésünket, mozgósíthatjuk tartalékainkat és aktivizálhatjuk immunrendszerünket, ami elengedhetetlen a náthás őszi időszak előtt. Sokan tartják úgy, hogy a léböjt „haladóknak” való, de ha szakszerűen végezzük a kúrát, sokkal könnyebb, mint gondolnánk. Lássuk, mire kell ügyelni!

Építsd fel, vezesd le!
Semmiképp ne hagyjuk abba az étkezést egyik napról a másikra, ugyanis az nem léböjtkúra, hanem egy pofon a szervezetünknek – magyarázza Dr. Major Zoltán, a hévízi NaturMed Hotel Carbona főorvosa. Léböjtkúra esetén a legfontosabb az étkezés fokozatos leépítése, majd a kúrát követő „levezetés”, a szilárd táplálékok fokozatos visszaépítése az étrendünkbe. A böjtöt megelőző napokban hagyjuk el a zsíros, nehéz ételeket, térjünk át a zöldségekre, gyümölcsökre és sovány, erjesztett tejtermékekre. A kúrát követő napokon is ügyeljünk a fokozatosságra! Kezdetben együnk almát, joghurtot, főtt krumplit, majd a következő napokban jöhetnek a saláták, müzli és zabpehely.

Készítsd magadnak a léböjt-turmixokat!
A léböjtkúra alatt fogyasszunk naponta minimum három liter folyadékot ásványvíz, gyógyteák, frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevek formájában. A saját készítésű turmixok előnye nemcsak a frissesség, hanem a kreativitás és az újdonság varázsa is, hiszen egészen új ízeket fedezhetünk fel. Próbáljuk ki Barcza Zoltán, a Carbona séfjének nyár végi tisztító sárgarépaleves receptjét, melyet előszeretettel készít a böjtölő csoportok számára.

Készülj fel a nehézségekre is!
A léböjtkúra utánozhatatlan energizáló hatásáért meg kell dolgozni, de annál inkább megéri! Sokat segít, ha tisztában vagyunk az esetlegesen felmerülő kellemetlenségekkel is. A szilárd étel elhagyása után a szervezetünk méregtelenítő funkcióba kapcsol, így az első napokban enyhe fejfájással, szédülékenységgel számolhatunk. Ilyenkor a koncentrációképesség csökken, feszültek, ingerlékenyek lehetünk. Ez persze nem törvényszerű, mégis jót teszünk magunknak és környezetünknek is, ha ezeket a napokat kizárólag a böjtre szánjuk. Ha tehetjük, vegyünk ki szabadságot és fókuszáljunk a pihenésre, relaxálásra.

Méregteleníts fejben is!
A méregtelenítés csak akkor lehet igazán sikeres, ha a lelkünkre is elegendő figyelmet fordítunk. Törekedjünk a belső harmóniára, hiszen érzéseink és gondolataink közvetlen hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Relaxáljunk és pihenjünk sokat az eredményes méregtelenítésért. Erre tökéletes alternatíva egy kényeztető masszázs, kiadós szaunázás, vagy rövid felfrissülés a közeli medencében.

Barcza Zoltán, a NaturMed Hotel Carbona séfjének böjti sárgarépaleveseCarrot Cream over a Wood Background

Hozzávalók 12 adaghoz:
75 dkg sárgarépa
1 ½ póréhagyma
1 fehérrépa
1 zellergumó
3 liter víz
3 csipet frissen reszelt szerecsendió
Friss petrezselyem
Ízesítés: bazsalikom vagy lestyán
Tálalásnál: 2 teáskanál élesztőpehely, 2 teáskanál friss petrezselyemzöld

 

Elkészítése:
A zöldségeket jól megmossuk, majd apróra vágjuk. A vizet a szerecsendióval felforraljuk, a zöldségeket hozzáadjuk és 10-20 percig főzzük (kuktában a főzési idő 5-7 perc). A levest levesszük a tűzről, szűrőn átpasszírozzuk, így enyhén krémes levest kapunk. A zöld fűszernövényekkel ízesítjük, élesztőpehellyel és friss petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Egy adag böjti sárgarépaleves tápanyagtartalma: 60 kcal, 2,5 g fehérje, 10 g szénhidrát, 5 g élelmi rost, 172 mg oxálsav, 6,6 mg karotin, 14 mg C-vitamin, 99 mg nátrium, 455 mg kálium, 95 mg kalcium, 25 mg magnézium, 0,9 mg vas, 4,65 mg króm.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest