… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Ne kerüljön tiltólistára a csodás eper!

Ne kerüljön tiltólistára a csodás eper!

A citruféléket elsőként váltja fel az illatos, zamatos gyümölcs, amely a déli exportnak köszönhetően már most nagyobb tömegben kapható a hazai eperszezon kezdeteelőtt. A fenségesen finom eper az első igazi vitaminbomba a kora tavaszi vitaminszegény időszak után: magas a C-vitamin, magnézium tartalma, és önmagában is tápláló, így például hatásos a tavaszi fogyókúrában is. Nem lehet betelni vele, s rengeteg receptből választhatunk, ha valami finomsággal szeretnénk meglepni szeretteinket.

Az epernek kevesen tudnak ellenállni, ugyanakkor azt is tudni kell a gyümölcsről, hogy szervezetünkben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél allergiás jellegű tüneteket okozhat,akárcsak a benne lévő fruktóz. Emésztési gondok léphetnek fel, ilyen például ahasfájás, görcsök, felfúvódás, hasmenés vagy éppen székrekedés, a hisztaminózisnál ezen túl még rossz közérzet, migrénes fejfájás, depresszió és akár kiütések is jelentkezhetnek.

A kellemetlen tüneteketaz okozhatja, hogy nem tudjuk tökéletesen megemészteni a gyümölcsöt, mert bizonyos emésztőenzimekből nem termel a bélrendszer eleget, így nem tudja lebontani az eperben lévő hisztamint vagy fruktózt, esetleg egyiket sem– hívja fel a figyelmet Lalátka Olívia dietetikus.

Az ételérzékenységben szenvedőknek azonban nem kell lemondaniuk az eper fogyasztásáról,s attól tartaniuk, hogyha epret esznek, akkor annak következményeként kellemetlen közérzettel kell számolniuk.  Ma ugyanis már rendelkezésre állnak olyan enzimpótló készítmények, amelyek a szervezet számára biztosítják az emésztéshez szükséges enzimet, így az ételintoleranciában szenvedők is bátran ehetnek epret, eperből készült finomságokat.

A hisztaminérzékenyek esetében a hisztamint lebontó diaminooxidase enzim (DAO) speciális tápszerrel pótolható, amennyiben bizonyos, hogy a problémákat nem ételallergia (ilyenkor kis mennyiség fogyasztása esetén is megjelenik az immunválasz), hanemételérzékenység okozza, vagyis a bélben kialakult hisztaminintolerancia. A DAO enzim fogyasztása bizonyítottan segíti a hisztaminszint megfelelőszabályozát, így az eper az étrendben maradhat – mutat rá a dietetikus.

A fruktóz malabszorpció, vagyis a gyümölcscukor felszívódási zavara is kezelhető egy másik enzim fogyasztásával, az ugyanis átalakítja a fruktózt glükozzá, így megszűnnek a jellemzően hasi diszkomfort tünetek. Ebben az esetben is fontos, hogy elkülönítsük az érzékenységet a fruktózintoleranciától, amely már gyermekkorban jelentkezik, s csak a szigorú diétával előzhetőek meg a tünetek – mutat rá a két ételintolerancia közötti lényeges különbözőségre és a megoldási lehetőségekre Lalátka Olívia dietetikus.

Forrás: www.etelerzekenyseg.hu

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest