… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Nagyanyáink kedvenc szúnyogűzője – citronella

Nagyanyáink kedvenc szúnyogűzője – citronella

Nyáron a szúnyogok rengeteg kellemetlenséget okoznak évről-évre, amellett, hogy tönkreteszik szabadtéri szórakozásunkat, még lakásunkba is szívesen időznek. A sokoldalú citronellát már nagyanyáink is előszeretettel alkalmazták, ezzel a különleges illatos növénnyel, természetes úton szüntetheted meg az inváziót!

Citromillatú fűféle
A citronellát sokan összekeverik a citromfűvel, mivel angolul a lemongrass névre hallgat. Megjelenése leginkább a póréhagymához hasonlít, leveleinek erős citromillata van, ami miatt gyakran használják az ázsiai konyhában. A növény 5-6 láb magasra szokott megnőni, nem igényel sok törődést.

Természetes fegyver a rovarok és szúnyogok ellen
A szúnyogokat a hő, bizonyos illatkomponensek, és a kilélegzett szén-dioxid vonzza leginkább. De érdekes módon megfigyelték, hogy a fekete, a piros és a kék ruha, valamint az édességkedvelők szintén a vérszívók kedvencei közé tartozik. A savanykás, citrusos aromákat a szúnyogok nem szeretik: elriasztja őket gyakorlatilag minden, ami ilyen illatot áraszt.  A citronella éppen ezért az egyik leggyakrabban használt szúnyogűző alapanyag, jellegzetes erős szaga távol tartja a rovarokat és megóv a szúnyogcsípésektől. A belőle készült illóolaj a legyek, a bolhák és a kullancsok ellen is kiváló.

Immunerősítő, fájdalomcsillapító csodaszer
Míg a rovarok számára esküdt ellenség számukra kellemetlen aromája miatt, addig nekünk illatos csodaszer, mely jó hatással van szervezetünkre mind fizikailag mind mentálisan. A citronellából készült olajat gyakran használják aromaterápia során, a bőrbe masszírozva enyhíti a fájdalmat az izmokban és az ízületekben. Kutatások szerint illata csökkenti a fejfájást, emellett és nyugtatólag hat az idegekre is. A citronellaolaj antibakteriális, gyulladáscsökkentő, emésztőrendszeri tonizáló és görcsoldó hatásokkal rendelkezik. Az olajat reumás és ízületi fájdalmak kezelésére egyaránt használják, külsőleg alkalmazható készítmények hatóanyagaként, a bőrt nem irritálja és bőrérzékenyítő hatása sincs.

Tudtad-e?
Manapság a szúnyogűző citronellát akár karkötő formájában is beszerezheted, így bárhol használhatod, és mindig a közeledben lehet. Hordhatod a csuklódon, a bokádon, teheted táskára, vagy éjszaka az éjjeli szekrényre. Az aroma karkötő folyamatosan bocsájtja ki a citronella illatát. Aktív időtartam akár 240 óra. Fontos, annak érdekében, hogy minél hosszabb ideig tudd használni, miután levetted, tedd vissza a karkötőt a légmentesen záródó tasakba. Az aromatapasz szintén nagyszerű megoldás lehet, Ragaszthatod akár sapkára, mellényre, pólóra, zoknira, kerti asztalra, sátorra, vagy ablakra.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest