… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Munka után sport. Mi alapján válassz?

Munka után sport. Mi alapján válassz?

A mozgás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy testileg-lelkileg egészségesek maradjunk. Egy hosszú munkanap után a lehető legjobb stressz-levezető módszer. Nem mindegy viszont, hogy milyen sportot választasz, hiszen aki a munkája miatt egésznap rohangál, az valószínűleg nem vágyik arra, hogy három kört fusson a Margitszigeten. Aki pedig egész nap ül, alig várja, hogy felálljon végre az irodai székből és kiugrálja magából a felgyűlt stresszt. Ha viszont a nap végén azt érzed, hogy hulla fáradt vagy és semmi másra nem tudsz gondolni, minthogy minél előbb hazaérj és ágyba kerülj, akkor pont te vagy az, akinek a sport segíthet. A mozgás nemcsak az agyműködést serkenti, hanem levezeti a feszültséget és elűzi a negatív gondolatokat. Nagy előnye még, hogy erősíti a szívet, az érrendszert és az immunrendszert. Tehát a különböző munkakörökben dolgozóknak különböző sport ajánlott, attól függően, hogy melyik testrészük van leterhelve és melyik izomcsoportjuk elhanyagolva.

Irodai átok- 8-10 óra a monitor előtt
Az irodai munkák nagy része ülve történik és majdnem biztos, hogy a munkaidő nagy részében a számítógépet kell bámulni. Ez nemcsak a szemet terheli meg, hanem a hátat is. A gerincoszlopra nagy teher nehezedik, ha görnyedünk vagy előredőlünk, így a legjobb az lenne, ha nem görcsösen a monitornak feszülve ülnénk, hanem lazán, hátradőlve.
Ha te is naphosszat az irodában ülsz, akkor olyan mozgásformát válassz, ami nagy hangsúlyt fektet a felsőtest edzésére. Így például a konditermi súlyzózás, a boksz-aerobik, a futás, vagy egy lendületes gyaloglás jó választás lehet. Ha monoton munkát végzel, akkor a kihívást jelentő sportokat részesítsd előnyben, úgymint a küzdősportok, az evezés vagy a falmászás.

Egész napos állómunka
Egy ruhaüzletben sokszor leülni sincs lehetőség, egy étteremben, kávézóban pedig alapvetően az asztalok közti rohangálás a feladat. Vagyis, ha eladó, pincérnő, hosztesz vagy, akkor a nap végére már bizonyára nehéznek érzed a lábaidat. A hosszú ideig tartó állás nem tesz jót a vérkeringésnek, ahogy a hátfájás is gyakori lehet, mivel általában ezek a munkák együtt járnak a cipekedéssel és emelgetéssel.
Így ha magadra ismersz, akkor neked találták ki az aqua-aerobikot vagy az úszást, mert a vízben való mozgás tehermentesíti az ízületeket és serkenti a vérkeringést. Hasznos lehet a kosárlabda, a kézilabda vagy a tenisz, mert ezek folyamatos mozgást biztosító sportok. Ezzel szintén fokozzák a vérkeringést és mellesleg olyan izomcsoportokat is megmozgatnak, melyek az állás során nem mozognak.

„Görnyesztő” munkakör
Vannak olyan szakmák, ahol a munka jellegéből adódóan hajlított, görnyedt háttal kell dolgozni. Az ápolók, kozmetikusok, kertészek, virágárusok, cukrászok vagy egyéb fizikai munkát végzők mind idetartoznak. A testük aránytalanul terhelődik, a hát- és derékfájás pedig olyan tünetek, melyek mögött súlyos problémák állhatnak, mint például a porckorongok összecsúszása vagy tartós zsibbadás a vállakon.
Ha hosszú ideje hátfájással küzdesz, akkor érdemes
kipróbálnod a gerinctornát, a thai-chit, vagy a jógának egy enyhébb változatát. Az úszás szintén hatásos, mert nyújtja a hátizmokat és egyenesíti a gerincoszlopot. Súlyosabb esetekben gyógytorna is szükséges lehet, amit szakorvos javasolhat. Ezen kívül amikor csak lehetőséged van rá, feküdj hanyatt és nyújtózkodj, mozgasd át a felsőtestedet. Hetente-kéthetente pedig iktass be egy masszázst.

Terhelő emelgetés
Az egész napos cipekedés, emelgetés szintén nem kíméli a gerincet és a lábakat sem. A rossz testtartás komoly derékfájdalmakat okozhat.  Így akár egy áruátvétel, vagy egy beteg felemelése edzett gerincet és hátizmokat kíván. Ezért az ápolónők, a raktárban vagy ruhaüzletben dolgozók mind ki vannak téve az előbbieknek. Elég egy rossz mozdulat és máris megtörténik a baj.
Ha nap végén erős fájdalmat érzel a hátadban, akkor neked gerincoszlopot erősítő mozdulatsorokra van szükséged. A gerinctorna mellett végezz súlyzós gyakorlatokat is, melyek erősítik karizmaidat, hogy jobban bírd a terhelést. A konditerem monotonitása helyett egy könnyű torna kiváló mozgásforma lehet számodra akár fitneszteremben vagy akár otthon is.

Zajos meló
A nagyon hangos környezet maradandóan károsítja a hallást, megemeli a vérnyomást, csökkenti a koncentrálóképességet. A zajforrás lehet gépektől, zenétől, gyerekzsivajtól, de bármelyikről is van szó, a halláskárosító hatása mellett az idegrendszerre is negatív hatással van, így gyakoribbá válik a fejfájás és az általános fáradtság. Mindenféle sport megfelelő lehet, ami nem jár túl sok zajjal. Fontos, hogy közben magadra tudj koncentrálni és kikapcsold a külvilágot. Erre alkalmas lehet az úszás, kerékpározás, korcsolyázás vagy a futás, de zenehallgatás nélkül, így egy darabig felejts el az Mp3-lejátszódat. A szabadban, friss levegőn végzett gyakorlatok és mozgásformák pihentetőek és kikapcsolnak. A hideg beköszöntével pedig otthon, halk zenére végzett nyújtó és lazító mozdulatokkal töltődj fel és mozgasd át a stressz következtében túlfeszült izmaidat.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest