… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Mit tegyünk érelmeszesedés esetén?

Mit tegyünk érelmeszesedés esetén?

Az érelmeszesedés egy érdekes fogalom. Ilyen betegség ugyanis nincs – világít rá Dr. Gulyás Tamás orvos-szakértő. Tudjuk, hogy meszes plakkok (csomók) le tudnak rakódni az érfalakon, és ha azok megrepednek, akkor az ott keletkező alvadék elzárhatja az eret, ha a plakk lassan nő, akkor fokozatosan beszűkíti az eret, de az erek csak úgy nem “meszesednek el”. Márpedig a fogalom ezt sugallja.

Fresh fruit salad in the bowlCélozzuk meg a problémakört!
Az erek falának rugalmassága csökkenhet, romolhat a kisebb erek keringése, de sokszor a vér áramlása romlik és nem is az erek a hibásak. Bár a fogalom zavaros éppúgy, ahogy a javasolt kezelések is, de van egy-két alapelv, amit érdemes betartani.Csakhogy nem maga az érelmeszesedés az, amit meg kell célozni, hanem az egész problémakört. Nevezetesen a rugalmatlan ereket, a vér rossz áramlási körülményeit, a vérzsír szintek zavarait. Összefoglaló névvel ezeket szív- és érrendszeri betegségeknek nevezzük.

Természetesen jobb megelőzni a bajt, mint kezelni, és ez esetben ez még jobban igaz, mint sok más betegség esetén.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

  •   Dohányzásról való leszokás

Sokat lehet írni a témáról, de a szív és érrendszeri betegségek egyik legfontosabb rizikótényezője a mai napig a dohányzás. Épp ezért annak elhagyása már rövidtávon is segít, de tudni kell, hogy hosszútávú dohányos időszakot követően a kockázat 5-10 év elteltével esik vissza a nem dohányzók szintjére.

  •  Zsír anyagcserezavarok rendezése

Legtöbbször a magas koleszterin és trigliceridszintet említik, mivel zsírokról van szó, rögtön a zsírmegszorítás kerül előtérbe. Ez azonban egy általános iskolás gyermek logikai szintjének megközelítése, az emberi szervezet ennél sokkal bonyolultabb. A zsíranyagcsere zavarainak hátterében legnagyobbrészt a túlzott cukor és finomított szénhidrát fogyasztás áll. Ezen túl az anyagcsere romlása és a máj anyagcsere zavara is fontos tényező. Az anyagcsere szempontjából pedig a pajzsmirigy csökkent működése az, amit mindenképpen kerülni kell.

  •  Hormonális változások ellensúlyozása

Nők esetén menopauzát követően az ösztrogén hiánya férfiak esetén a tesztoszteronszint csökkenése, ami a kockázatot növelheti. Mindkét esetben érdemes bevetni a fermentált szójaizoflavonokat, illetve intenzív, de nem hosszan tartó testmozgásra kell törekedni.

  • Stressz feldolgozásának megtanulása

    essentials_omega_3

    Life-tipp: Omega 3 esszenciális zsírsavak EPA/DHA halolajból! Az EPA és a DHA hozzájárul a szív megfelelő működéséhez. A kedvező hatás 250 mg EPA és DHA napi bevitelével érhető el. A DHA hozzájárul a normál agyműködés és a normál látás fenntartásához.* A kedvező hatás 250 mg DHA napi bevitelével érhető el.

A krónikus feldolgozatlan stressz, az időzavar, a rohanás, a feszültségek benntartása és a rejtett agresszió, mind kockázati tényezőként szerepelnek. “Amilyen merev vagy, olyan merevek az ereid is!”. Mindenképp érdemes valamilyen stressz levezető technikát elsajátítani. Ilyen lehet a jóga, a progresszív relaxáció, az autogén tréning vagy az EFT (Emotional Freedom Technic).

  • Keringési paraméterek javítása

A keringő vér megfelelő áramlása fontos, főként a kiserek és hajszálerek keringése szempontjából. Nem is gondolnánk, de a megfelelő emésztési folyamatok ennek alapfeltételei. A rostfogyasztás, ami megnöveli a táplálék bélrendszerben maradását, a probiotikumok és az emésztőenzimek pedig mind javíthatnak a rossz áramlási paramétereken. Az oxidatív stressz vérünkre is hatással van, ami a vértesteket összecsapzódásra készteti, így a megfelelő antioxidáns bevitel fontos megelőző szereppel bír. Meg kell említeni a lágy lézerrel történő kezelést is, ami direkt keringésjavító hatással bír.

Dr. Gulyás Tamás

Hozzászólások

Pin It on Pinterest