… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Miért lehet szükséged orrplasztikára?

Miért lehet szükséged orrplasztikára?

Orrplasztikára nem csupán esztétikai, hanem egészügyi okok végett is szükséged lehet. Cikkünkben szakértő segítségével összegyűjtöttük a leggyakoribb kiváltó okokat és annak is utánajártunk, hogyan zajlik pontosan a műtét.

Amikor sérül az orr
Igen gyakori ok az orrplasztikát illetően valamilyen szerzett sérülés. Ebben az esetben nem veleszületett problémáról, deformitásról beszélhetünk, hanem egy baleset során kialakuló sérülésről, ami végett az orr formája esztétikailag romlott, súlyosabb esetben egészségügyi kockázatokat, tüneteket is okoz. Gyakran az azonnali beavatkozás csak a funkciókat állítja vissza, a későbbiekben szükség lehet egy plasztikai műtétre, ami során helyreállítják az orr eredeti (vagy elérhető legjobb) formáját.

Veleszületett rendellenesség
Akadnak olyan esetek, amikor a küllem nem feltétlenül (esetenként nem látványosan) utal arra, hogy a légzésben funkcionális zavarokat találunk.
Leggyakoribb probléma az orrsövényferdülés, illetve a szűk orrnyílás, amik megnehezítik, súlyos esetben ellehetetlenítik a természetes orrlégzést, így külsődleges beavatkozást igényelnek.

Szerzett rendellenességek
A leggyakoribb, felnőttkorban sokszor jelentkező, orrlégzést érintő probléma az orrpolip megjelenése. A szörnyűnek hangzó betegség valójában nyálkahártya túlburjánzást takar, egyfajta gyulladás következtében alakul ki. A problémára elsődlegesen szteroidos spray-el, valamint tablettával igyekeznek hatni, ha azonban nem javul a páciens állapota, ugyancsak műtétre kerül sor. Ez a műtét nem minősül plasztikai beavatkozásnak, s mivel magában az orrüregben történik, külsődlegesen nincs is nyoma az eltávolításnak.

Esztétikai okok
Egészen más témát takarnak az esztétikai okokból eredő orrműtétek. Ezek esetében a legtöbbször nincs szó kényszeres műtétről, tehát a páciens egészsége szempontjából nem szorul rá a beavatkozásra, csupán esztétikai okok végett szeretné megváltoztatni küllemét.
Általában komoly és látványos deformitás végett fordulnak szakemberhez a páciensek, gyakran a nőies arcot teljesen háttérbe szorító kampós, horgas, púpos, esetleg túl széles, ferde orr az, ami erre készteti a hölgyeket.

Mit kell tudni a műtétek fajtáiról?
„ Az orr deformitásától függ, hogy zárt, vagy nyitott műtétre kerül-e sor, utóbbi általában a súlyosabb, komolyabb deformitásokat hivatott orvosolni. A zárt műtét jóval gyakoribb, hiszen ebben az esetben az orr külső részén egyáltalán nem jelentkeznek hegek, a sebészek az orrüregen belül korrigálják a hibákat”- árulta el Dr. Mohammad T. Jaberansari, a Royal Clinics orvos-esztétikai központ plasztikai sebész szakértője, aki azt is hozzátette, hogy a nyitott orrműtét alatt sem kell tartani a látványos hegektől! ”Ezek sem feltűnőek, illetve mivel a legtöbbször súlyos deformitásokat hivatottak orvosolni, a páciensek számára valódi megváltás az apró, púderral könnyen elfedhető vágásnyom!”

A műtét előtt és után
A műtétre éppúgy kell készülni, mint bármilyen más beavatkozásra, de az összes fontos tudnivalóra felhívják a figyelmet a konzultáció során.  Ami fontos, és némi szervezést igényel, az a lábadozás, ugyanis a szakemberek nem javasolják (sokszor nem is engedik), hogy a műtött páciens egyedül induljon haza. „A gépjárművezetés technikai problémákba ütközhet a kötés végett, illetve a szemüveg viselése sem ajánlott egy hónapon keresztül. Meglehetősen hosszan gyógyuló hegről beszélünk, megközelítőleg három hónap szükséges ahhoz, hogy az eredeti, ám sokkal esztétikusabb végeredményt tejes pompájában élvezhessük”- magyarázza a Royal Clinics orvos-esztétikai központ plasztikai sebész szakértője. A szabadságot illetően másfél-két héttel kell számolni, hiszen a kötést egy hét után távolítják el, de a szemkörnyéken jelentkező elszíneződések és duzzanatok felszívódásához megközelítőleg tíz-tizennégy nap szükséges.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest