… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Miért alakul ki a szájszárazság?

Miért alakul ki a szájszárazság?

A megfelelő mennyiségű és összetételű nyál nem csak az emésztésben fontos, hanem hozzájárul a fogak tisztításához és bevonó réteget képez a nyálkahártyán, megakadályozza annak kiszáradását. A nyáltermelés csökkenése átmeneti vagy tartós szájszárazságot okoz. Ennek okai lehetnek a stressz, egyes gyógyszerek vagy a sugárkezelés mellékhatása, és immunbetegség is.

Az emésztőrendszerünk szerves részét képezi a szájüreg, és az emésztésben fontos szerepet játszik a nyál. A nyálat három pár nagy és nagyon sok kicsi, rizsszemnyi nyálmirigy termeli. Nyugalomban, főleg alvás alatt minimális mennyiségű nyál képződik, ugyanakkor étkezéskor jelentős mértében megnő a nyálelválasztás. Egyes nyálmirigyek sűrűbb, mások hígan folyó, de enzimekben igen gazdag nyálat választanak ki. A sűrű nyál olyan molekulákat tartalmaz, amelyek, mint az olaj a gépeket, bevonják a nyálkahártyát, a fogakat és sikamlóssá teszik a felszíneket. A száj jó közérzetéhez hozzátartozik a nyálkahártyafelszínek kellő mértékű „olajozása”. Hiába termel valakinek a fültőmirigy jelentős mértékű nyálat étkezéskor, ha a többi kis nyálmirigyek nyugalmi állapotban kevés nyálat termelnek, az egyének szája éjjel vagy nyugalomban kiszárad, amely nagyon kellemetlen szubjektív tüneteket okoz.

A nyál funkciója sokrétű
Elsődleges szerepe az ételpép nedvesítése és lenyelésének elősegítése, de fontos szerepet játszik a beszédben is. Kiszáradt szájjal nagyon nehéz beszélni. A nyálban lévő enzimek, elsősorban szénhidrát-bontó enzimek, már megkezdik az étel emésztését a szájüregben. Ugyanakkor a nyálmirigyek fontos egyéb fehérje-természetű molekulákat is termelnek, ezek között különböző baktérium-ellenes molekulák, ellenanyagok találhatók, amelyek védenek a száj baktériumflórája ellen. A megfelelő mennyiségű és összetételű nyál nem csak az emésztésben fontos, hozzájárul a fogak tisztításához és bevonó réteget képez a nyálkahártyán, megakadályozza annak kiszáradását.

Mitől szárad ki a szánk?
A nyáltermelés csökkenése átmeneti vagy tartós szájszárazságot okoz. Ennek különböző okai lehetnek. Mivel a nyálmirigyek működése idegi kontroll alatt áll, ezért pszichés állapotunk hatással van a nyáltermelésre is. Mindenki ismeri, hogy izgalmi állapotban a szája kiszárad. Ennek oka a stressz.

Az idegrendszerre, vagy a szervezet folyadékháztartására ható gyógyszerek közül is nagyon soknak is szájszárazság a mellékhatása. Ezek közül a leggyakoribb az altatók, nyugtatók, a vérnyomáscsökkentők és vízhajtók szedése. Mivel az 50 évnél idősebb lakosság közel fele valamelyik gyógyszert szedi a fentiek közül, ezért a csökkent nyáltermelés igen gyakori panasz.

Bizonyos mértékű nyáltermelés-csökkenés még nem okoz súlyos panaszt, de ilyenkor nyugalomban, elsősorban éjjel alvás közben már nagyon kiszáradhat a szánk. A nyugalmi nyáltermelésben elsősorban a sűrű, viszkózus nyál játszik szerepet, és ha ez megszűnik, hiába iszunk éjjel vizet, ez nem segíti, inkább rontja szubjektív közérzetünket, hisz a tiszta víz inkább szárazságot okoz. Gondoljunk arra, hogy fürdés-strandolás után is kiszárad a bőrünk, vagy ha sokat mosunk kezet, akkor is kiszárad a kezünk és ezt ilyenkor krémekkel kell puhítani. Hasonló szerepe van a nyákban levő ún. mucinnak is, amely bevonja és védi a nyálkahártyát. Tehát ez tiszta ivóvízzel vagy valamilyen üdítőitallal nem pótolható.

Mit tehetünk szájszárazság ellen?
Amikor a nyálmirigyek funkciója csökken, de a mirigyek még működőképesek, akkor különböző stimuláló szerekkel fokozható a nyáltermelés és ezzel helyreállítható a szájüreg egyensúlya és az egyén komfortérzete. Ezek lehetnek speciális gyógyszerek, fűszeres, savanyú ételek, de a nyáltermelés leghatásosabb stimulátora a rágás. Ezért ha valakinek bármi okból szájszárazsága van, a cukormentes rágógumi rendszeres használata nagymértékben stimulálhatja a nyálmirigyeket, így megszűnhet a szájszárazsága és javul az életminősége. A rágógumi rágása fokozza a nyálteremést, ezzel javítja a száj öntisztulását, a nyállal kiválasztott semlegesítő molekulák csökkentik a savképződést és emelik a lepedék pH értékét, amely csökkenti a fogszuvasodás veszélyét. Ezekben az esetekben a rendszeres cukormentes rágógumi használata nem csupán preventív, de sokszor terápiás hatású is. Természetesen a nyáltermelést lehet gyógyszerekkel is fokozni, de mivel minden gyógyszernek a hatása mellett van mellékhatása is, így ezek a gyógyszerek csak a legvégső esetben rendelhetők, ha már más, akár a diéta, akár a rágógumi használata nem ad jelentős javulást.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest