… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Megbetegedtem, mit tegyek?

Megbetegedtem, mit tegyek?

Mai rohanó világunkban, amikor mindenkinek van valami problémája, köszönhetően az egészségtelen életmódunknak, egyre nagyobb az igény a természetes anyagok használatára. Különféle gyógyteák, gyógykrémek, fürdőolajok, vitamin kapszulák… a kínálat kifogyhatatlan!

Fitoterápia! De mit is jelent ez pontosan?
Fitó=növényi
Terápia=kezelés
A gyakorlatban ez annyit tesz: a különböző problémák, betegségek gyógynövényekkel, illetve azok hatóanyagainak felhasználásával történő gyógyítása.

Milyen növényeket használnak?
Azokat, amelyeknek valamely hatóanyagot tartalmazó részét, illetve a belőlük kivont illó- és hatóanyagot felhasználják. Tágabb értelemben gyógynövénynek nevezzük azokat a növényeket is, amit hagyományok vagy irodalmi adatok alapján gyógyítás céljára használtak vagy használnak.

Ami feltétlenül kell hozzá, hogy a terápia sikeres legyen:

Pozitív gondolkodás
Ha hiszünk benne, akkor az már fél siker! Bizonyára, ha visszagondolunk gyermekkorunkra, mindenkinek eszébe jut, amikor nagyanyáink különböző füveket, teákat ajánlottak, amikor betegek voltunk. Ezeket pár napig iszogattunk, persze ehhez az is kellett, hogy higgyünk bennük, és utána mintha kicseréltek volna minket.

Kerti zöldségek is hasznosak lehetnek
Amikor fitoterápiáról beszélünk fontos, hogy ne csak a jól ismert kamilla és társai jussanak eszünkbe, hanem a kertben termő zöldségek is, mint a lilahagyma, fokhagyma, burgonya, sárgarépa, cékla, fekete retek.

Kérdezni kötelező!
Ha szeretnénk kipróbálni a gyógynövények hatását, akkor keressünk fel egy fitoterapeutát, de a legtöbb drogériában is tudnak segíteni az esetleges ellenjavallatokról, mint terhesség vagy éppen különféle betegségek. Ezeket mindig meg kell említenünk, máskülönben nem használhatóak bizonyos gyógynövények.

Látogatás egy fitoterapeutánál

Alapkezelés
Az alapkezeléshez hozzátartozik, hogy meg kell keresni a probléma, nálam a fejfájás valódi okát és nemcsak tünetgyógyítást végezni. Például, valakinek fájhat a feje azért, mert rossz az emésztése. A rossz emésztésnél keletkezett mérges gázok felszívódnak a vérkeringésbe, és nemcsak a májat terhelik meg, de irgalmatlan fejgörcsöt is okozhatnak. Egy másik embernek fájhat attól a feje, hogy felidegesítették. Ilyenkor segíthet a nyugtató gyógynövények következő keveréke: citromfű, macskagyökér, komló, galagonya és levendula. Ugyancsak jót tesznek az aromaterápiás borogatások, hidegen. A görcsös fejfájást belsőleg gyógyítja a fekete bodza termésének a lekvárja, külsőleg pedig az izsópfű-borogatás vagy -krém.

Az egyik legjobb megfázás elleni fürdősó, tetesept

A gyógynövények alkalmazása

Belsőleg alkalmazható: kapszulák, gyógycukrok, gyógypasztillák, gyógytabletták, gyógyporok, száraz kivonatok.
Külsőleg alkalmazható: gyógyfürdők, szemcsepp, fülcsepp, gargalizáló, inhaláló szerek, híg kenőcsök és olajok.

Folyékony gyógyszerformák: elixírek, gyógymézek, aromás vizek, szirupok, tinktúrák, ecetes kivonatok, gyógyborok.
Külsőleg alkalmazható félszáraz készítmények: krémek, kenőcsök, paszták, gélek, tapaszok, porok, kúpok.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest