… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Máj méregtelenítése – Ez az 5 élelmiszer támogatja a máj méregtelenítését!

Máj méregtelenítése – Ez az 5 élelmiszer támogatja a máj méregtelenítését!

Fáradtak vagyunk, erőnk elhagy, arcunk sápadt, és szinte semmihez nincsen kedvünk? Nem mindig az az ok, amire elsőre gondolunk.

Nem feltétlenül kell betegnek lennünk, vagy betegségnek lappangania szervezetünkben, hogy ilyen rosszul és kedvtelenül érezzük magunkat.  Talán csak kevesen gondolnak rá, de bizony a májműködés, ami a szervezet méregtelenítése szempontjából nélkülözhetetlen, nagyon is kihatással lehet fizikai érzetünkre, hangulatunkra.  Amikor a szervezet nem tudja kellő mértékben és ütemben méregteleníteni magát a májfunkció által, akkor a sok méreganyag felhalmozódik. Valljuk be őszintén, nem élünk minden nap egészségesen.  Alkohol, zsíros ételek, cukor, szénhidrát, és még sorolhatnánk.  Amennyiben fáradtnak, kedvtelennek érezzük magunkat, nem árt kipróbálni egy máj méregtelenítő kúrát, vagy legalábbis a következő élelmiszerekből sokat enni.  Ezek ugyanis segítenek a máj méregtelenítésében, és, ha a máj jól működik, nagy valószínűséggel a tünetek is megszűnnek majd.

1. Keserű zöldségek
Endívia, radicchio, articsóka, kelbimbó, zsálya, mind serkentik az epe működését.  Így csökkenthető a vérzsír szervezetünkben, ami pedig a májműködést támogatja közvetve.  Nem feltétlenül kell napokon keresztül ilyen zöldségeket ennünk, elég, ha belekeverjük salátába. Kis mennyiség esetén kettő héten keresztül minden nap érdemes enni belőlük.

2. Cékla
Ez a gömb alakú zöldség nagyon gazdag antioxidánsokban, tartalmaz többek között pektineket, melyek segítik a májfunkció hatékony működését. A máj szíri meg és távolítja el szervezetünkből a méreganyagokat.  A cékla hatékonyan csökkenti a gyulladást, és így támogatja a méregtelenítést.  De csakis akkor hatékony, ha nyersen fogyasztjuk.

3. Brokkoli
A brokkoliról szintén kevesen gondolják, mennyire egészséges. Különösen, ha máj méregtelenítésről van szó. Nagyon sok antioxidáns található az intenzív zöld színű rózsáikban.  C-vitamin, E-vitamin, és nagy mennyiségű klorofill, a zöld pigmentek segítenek a méreganyagok eltávolításában, aktiválják a májműködést, és nem utolsósorban, növelik az anyagcsere intenzitását. Így gyorsabban ürül ki a salakanyag és vele együtt a méreganyagok is szervezetünkből.  A brokkolit nem sokan szeretik nyersen enni, mert van egy kis borsos utóíze.  De ha picit megpároljuk, akkor ez az utóíz eltűnik, és a vitaminok, hatóanyagok is megmaradnak.  A brokkolit teljesen puhára főzni májméregtelenítéskor nem szabad, mert elveszíti hatékonyságát.  Természetesen a főtt brokkoli még egészséges marad főzve is.

Green vegetables in a heart shape on an old wood background. Vegetables include various lettuce, kale, green beans, asparagus, brussel sprouts, and broccoli.

4. Édesburgonya
Hasonlóan a sárgarépához, az édesburgonya is sok karotinoidot tartalmaz. Ez a hatóanyag támogatja a májműködést, megköti a szabad gyököket szervezetünkben. Ezen túlmenően szervezetünk ellenállóbb lesz az UV sugarakkal szemben, és a rákos megbetegedés kialakulásának kockázata is csökkenthető általa.  Az édesburgonyát pici olajon süssük meg sütőben.

5. Zöld leveles zöldségek
Talán ez lehet a legegyszerűbb módja, hogy megtudjuk, mely zöldségeket érdemes rendszeresen fogyasztanunk, hogy májműködésünket támogassuk.  A zöld leveles zöldségek mindig hatékonyak.  Spenót, Choy, mángold, kelkáposzta. Ezek mindegyiknének magas a C-vitamin tartalma, és a C-vitaminon túl E-vitamint, folsavat, szelént, béta karotint tartalmaznak. Ezek mind védenek a fertőzésektől.  Ezeket a zöldségeket szintén ne főzzük, inkább csak pároljuk.

6. Kurkuma
Ez a rendkívül sárga színű por egyértelműen a máj egyik kedvenc fűszere.  A kurkuma serkenti a gyomornedvtermelést, az epe kiválasztási folyamatát.  Ezen túlmenően a kurkuma az egyik leghatékonyabb természetes zsírégető, emésztésserkentő.  A kurkuma tehát nem véletlenül nevezhető hatékony májméregtelenítőnek.  Hogyan együk a kurkumát? Az íze nem meghatározó, ami szerencse, így naponta többször belekeverhetjük salátába, megszórhatjuk vele ételeinket. Csak ne lepődjünk meg, hogy minden narancsos színben fog pompázni.  Még italba is keverhető!

 

Máj méregtelenítő turmix
1 pohár narancsléhez keverjünk hozzá ½ mangólevet, 1 teáskanál gyömbért (apróra vágva), 1 teáskanál kurkumát, 140 ml mandulatejet, 1 evőkanál natúr joghurtot.
Turmixoljuk össze, és kész is.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest