… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Kizárt, hogy foghúzás okozta Sage Stallone halálát

Kizárt, hogy foghúzás okozta Sage Stallone halálát

A közelmúltban napvilágot látott feltételezések szerint Sylvester Stallone fiának halálát foghúzás okozhatta. Dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője szerint csak tévedésről lehet szó, mert foghúzásba nemigen szoktak belehalni.

A tragikusan fiatalon elhunyt Sage Stallone édesanyjának médiában idézett nyilatkozta szerint fia halálát foghúzás okozhatta, mert előzőleg egyszerre öt fogát húzták ki. Azt is olvasni lehetett, miszerint az édesanya hangot adott véleményének, hogy egyszerre csak egy fogat szabad kihúzni. „Kizárt, hogy a foghúzás bármilyen összefüggésben lenne a tragédiával“ – mondta Dr. Czinkóczky Béla szájsebész, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője. Hozzátette: Bár a foghúzás nem teljesen veszélytelen beavatkozás – egyszerre több fog eltávolítása pedig nagyobb odafigyelést igényel – azonban nem életveszélyes, még ha több fogat távolítanak el egyszerre, akkor sem. Ha több gyulladt, sérült foga van valakinek, azokat mindenképpen javasolt minél előbb kihúzni, akár egyidőben is. A kiterjedt gyulladások jóval nagyobb mértékben terhelik meg a szervezetet, az immunrendszert, mint az, ha egyszerre több fog kerül eltávolítása. Arra is volt már példa, hogy egy betegnek az összes fogát egyszerre kellett kihúzni egy előrehaladott, súlyos fogágybetegség miatt.

Nem ritka például az sem, hogy egyszerre mind a négy bölcsességfog eltávolításra kerül, jóllehet ezekre általában nem gyulladt állapotban kerül sor. Az ilyen nagyobb beavatkozásra azonban gyakran altatásban kerül sor. Ha több fog kihúzása szükséges, és nincs olyan kritikus állapot, ami az azonnali foghúzást igényelné, a beteg kényelemi szempontjait is figyelembe lehet venni. Ilyenkor csak az egyik oldalon kerülnek kihúzásra a fogak, így amíg gyógyul, addig a beteg tud rágni a másik oldalon. Majd a sebgyógyulás után kerülhet sor a másik oldali fogak eltávolítására. Ez az elv a legtöbb szájsebészeti beavatkozásnál, többek között az implantációk esetében is általános. „Nem kell tehát félni a foghúzástól, nem életveszélyes. Éppen ellenkezőleg! Az igazság az, hogy a foghúzás akár életet is menthet, mert egy rossz fog súlyosabb, akár életveszélyes szövődményeket okozhat, míg a foghúzás sokkal kisebb kockázatot jelent.” – mondta Dr. Czinkóczky Béla.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest