… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Kézmosással és fertőtlenítéssel megelőzhetjük a járvány újbóli erősödését

Kézmosással és fertőtlenítéssel megelőzhetjük a járvány újbóli erősödését

A koronavírus-járvány olyan helyzet elé állította a világot, amire nem voltunk felkészülve. Járványügyi szakemberek tanítottak bennünket a helyes kézmosásra, sokan most használtak először kézfertőtlenítő készítményt.

Noha az új megbetegedések esetszáma jelentősen csökkent Magyarországon, nem feledkezhetünk meg az alapvető higiénia fontosságáról. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az őszi hónapokban a koronavírus-járvány újabb hulláma érheti el a kontinenst, ami ellen kizárólag preventív megoldásokkal védekezhetünk. Noha rekordgyorsasággal készült el a COVID-19 elleni oltóanyag tesztváltozata, a tényleges használatra legalább egy évet várnunk kell. Ez azt jelenti, hogy a vírus tényleges legyőzéséig együtt kell élnünk a járvánnyal.

Az Egészségügyi Világszervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés legfőbb „eszköze” továbbra is az alapos kézmosás. Mindemellett egyre többen használnak kézfertőtlenítő készítményt. Ez utóbbi alternatív megoldásként szolgálhat azokban az esetekben, amikor nincs lehetőségünk szappanos kézmosásra.

Szakemberek arra is felhívják a figyelmünket, hogy szappanos kézmosás alapvetően szükséges még abban az esetben is, ha kézfertőtlenítőt használunk. A két megoldás más-más módon járul hozzá a higiénia biztosításához, ezért mindkettőre szükség van. Szappanos kézmosás során tulajdonképpen eltávolítjuk a kórokozókat, illetve azt a természetes zsírréteget, ami tökéletes táptalajt képes biztosítani a baktériumok és vírusok számára. Ezzel szemben a kézfertőtlenítő készítmények egyszerűen megölik a kórokozókat.

Tehát mindkét megoldás rendkívül hasznos, de odafigyelést igényelnek. A szappanos kézmosást legalább 30 másodpercen keresztül kell végeznünk, kellő alapossággal megtisztítva a teljes bőrfelületet. A kézfertőtlenítők esetén is fontos a szer megfelelő felvitele, de további szempontokra is oda kell figyelnünk! A legtöbb készítmény hatóanyaga az alkohol, de csak abban az esetben képes megfelelő fertőtlenítő hatást biztosítani, ha ennek koncentrációja legalább 60 százalékos. Sajnos a kórokozók rendkívül jól alkalmazkodó létformák, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű készítményt használjunk egy-egy fertőtlenítés során, máskülönben rezisztenssé válhatnak és túlélhetik a további kézfertőtlenítéseket is.

A kézfertőtlenítő készítmények tehát kiváló segítséget jelentenek minden esetben, amikor nem tudunk szappannal kezet mosni; használjuk őket tömegközlekedési eszközökön, üzletekben és gyakorlatilag bárhol, ahol érintenünk kell tárgyakat. Emellett továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő távolságtartásra. Ez nem minden esetben lehetséges, azonban a szájmaszk használata hatékony védelmet biztosít a fertőzések terjedésének megakadályozásában.

A nyári időszak tökéletes lehetőséget biztosít az immunrendszerünk erősítésére. Nyaranta megfelelő táplálkozás esetén elegendő mennyiségű C- és D-vitamint juttatunk a szervezetünkbe, az őszi időszaktól kezdve azonban érdemes készítmények formájában is magunkhoz venni ezeket. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a megfelelő folyadékbevitel mennyire meghatározó az egészségünk megőrzése érdekében; fogyasszunk naponta legalább másfél liter folyadékot, lehetőleg szénsavmentes vizet. Az erős ellenállóképesség megőrzése érdekében aludjunk eleget, hiszen a szervezetünk ebben az állapotban képes regenerálódni leginkább. És ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról sem!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest