… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Itt a jóidő, irány a szabadba! – Sport ötletek tavaszra

Itt a jóidő, irány a szabadba! – Sport ötletek tavaszra

Hol van már a szilveszter éjszaka? Pedig akkor sokan megfogadták, hogy idén majd többet mozognak, egészségesebben élnek, helyesen táplálkoznak. Kettőt pislogtunk és már ontja sugarait a Nap, telünk szinte nem is volt, de kopogtat az ajtón a tavasz. Az újévi fogadalmakból persze nem mindenkié valósult meg, pedig a mozgással teli életmód nemcsak egészséges, de jobb lesz tőle a kedvünk, ellenállóbbak leszünk, jobban teljesítünk a munkánkban, és a társas kapcsolatainkat is pozitívabbá teheti. Ha elolvasod javaslatainkat és tippjeinket, biztosan megjön a kedved a tudatosabb élethez!

A szabadtéri sportok jótékony hatásai
A szabad levegőn több oxigénhez jutunk, és persze könnyebben és gyorsabban, mint a konditeremben. Az oxigénre nem csak a tüdőnknek van szüksége, minden egyes sejtünk felhasználja energiafolyamataihoz. Ha kint edzünk, sétálunk, kocogunk, a keringési rendszerünk is sokkal hatékonyabban dolgozik majd, és szívünk természetesen edződik. Izmaink, inaink és az egész mozgásszervrendszerünk meghálálja, ha nem egy zárt szobában végzünk tornagyakorlatokat. És akkor a lelkünkről, a pszichénkről még szót sem ejtettünk, hiszen a látvány, az illatok, a friss levegő mind a mentális edzést szolgálják. Egy kellemes kültéri kocogás alkalmával például remekül kikapcsolódhatunk, tűzhetünk ki gondolatban új célokat, vagy mantrázhatjuk a pozitív állításokat. Ha a mozgásnak a szabadtéri formáit választjuk, akkor szert tehetünk új ismeretségekre, edzőtársakra, barátokra, de akár még egy kis flört is befigyelhet!

Hogyan készüljünk fel a kinti edzésre?
Az immunerősítésre egész évben szükség van, így remélhetőleg te is gondoltál arra, hogy a téli időszakban is pótold a vitaminokat, nyomelemeket. Ha véletlen nem tetted meg, érdemes egy kis tavaszi tunningot beiktatni, igyál gyógyteákat, szedjél C- és D-vitamint; ez a kettő a legfontosabb nagy dózisban a szervezetünknek. A helyes táplálkozás is hozzásegít a felkészüléshez, ideje befejezni a téli tartalékolást, mérsékeld a szénhidrát fogyasztást, főként a cukrokat, lisztes termékeket, nassolni valókat. Az édes ízt inkább méz és magvak formájában add meg a nyelvednek. Az immunerősítő teák közül hatásos a kasvirág, a gyömbér, aloe vera, ginseng. Ha belül már felkészítetted magad, akkor figyelj oda a külsőre is: réteges öltözet, mert könnyen megfázhatsz a csalóka időben. Érdemes az edzőcipőn nem spórolni, bármilyen tevékenységet is választasz, A jó cipő sokkal könnyebbé teszi a futást, a mászást, és bármit. Ha pedig lúdtalpas vagy, esetleg gyengébbek az ízületeid, akkor különösen fontos a jó lábbeli, ami stabilan tart! Ne feledkezz meg a folyadékpótlásról, vigyél magaddal nem hideg, szűrt vizet! Edzés után pedig kitűnően tudod pótolni az energiát egy finom protein szelettel, vagy egy jó shake-kel.

Milyen edzésformák közül érdemes választani?
Manapság számos lehetőség van már azoknak, akik nem szeretnek vagy akarnak konditerembe menni, és a szobai aerobik vagy az más otthoni edzés pedig nem elég motiváló számukra. Természetesen, aki eljár focizni pályára, vagy teniszezni, annak már megvan a legjobb alternatíva, de a labdajátékok mellett is jó pár tevékenység van. A legegyszerűbb, de talán leghatásosabb a kocogás illetve futás. Vannak, akik nem szeretnek futni, mások imádnak. Az biztos, hogy a futás nagyon egészséges, és ha már nem cipelsz magadon túl nagy súlyfelesleget, akkor tényleg egyre csak meghaladod a saját korlátaidat, ami csodás érzés. Kocogni lehet egyedül, lehet többen, lehet zenével a fülünkben, akár a kutyánkkal is. A lényeg a megfelelő talaj, de elég sok puha futópálya érhető már el. És ne feledkezz meg a jó cipőről, mert a futásnál bizony hatalmas eredmény javító lehet egy megfelelő kialakítású lépő. Egyre nagyobb teret hódítanak a street workout pályák, az önkormányzatok egyre több parkba rakják ki ezeket a kis gépcsoportokat, amelyekkel az egész test szépen átmozgatható, sőt akár komoly edzést is lehet végezni rajtuk. Ha kiegészíted pár kör futással, fekvőtámasszal, vagy guggolással, akkor meg tényleg nyert ügyed van. Ha van egy jó bringád, kiváló szabadtéri tevékenység a bicajozás. A jóidő beköszöntével érdemes elővenni és azzal járni a munkába, vagy hétvégén kerekezni egy nagyot valamelyik tó körül, esetleg levinni vidékre és a pároddal romantikusan, nyeregben bejárni egy szimpatikus falucskát. Kutyásoknak sem csak a napi séta áll rendelkezésre. Aki teheti, menjen kutyasuliba, vagy Agility pályára, ahol együtt mozoghat az imádott négylábúval. És ha elég edzettek vagytok, indulhattok egy Hard Dog Race-n is, amiből többet is szerveznek egy évben, ahogy beköszönt a kellemes idő. És, ha még ez sem elég ötlet, kapd fel a görkorit, rollerezz, ismerkedj a gördeszkával, vagy irány egy kis hétvégi túra Magyarország valamelyik gyönyörű hegységébe!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest